BiH prednjači po švercu cigareta i duvana

Oko 600. 000 ljudi u zemljama bivše Jugoslavije kupuje duvanske proizvode na crnom tržištu, a po švercu cigareta i duvana BiH prednjači u regionu, pokazuje nedavno objavljeno istraživanje Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Republika Srpska 07.10.2019 | 07:45
BiH prednjači po švercu cigareta i duvana
Istraživanje, koje je obuhvatilo 21.000 ispitanika, pokazuje da je prometom duvana na crnom tržištu u zemljama regiona nanesena šteta poreskim prihodima od oko 306.7 miliona evra. Istovremeno, krijumčari i ilegalni prodavci duvana ostvare profit od oko 200 miliona evra godišnje u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Kupovina duvana na crnom tržištu najveća je u BiH.

-U proteklih deset godina poreski gubici najviše se osjete u BiH i Crnoj Gori. Svaki drugi pušač u BiH kaže da kupuje cigarete na crnom tržištu zbog nižih cijena. Dvije trećine ispitanih navode da bi usled povećanja životnog standarda prestali sa ilegalnom kupovinom cigareta – ističe se u istraživanju.

Zbog toga BiH je u posljednjih 10 godina pretrpjela gubitak poreskih prihoda u visini od devet odsto BDP-a, Crna Gora od šest procenata, a Srbija i Hrvatska od po dva odsto BDP-a. 

U izvještaju za Bosnu i Hercegovinu navodi se da je glavni kanal sivog tržišta na kojem pušači većinom kupuju nezakonite duvanske proizvode ulični preprodavači, koji prodaju 67 odsto švercovanih cigareta i duvana. Kupovina na sivom tržištu povezana je s konkurentnošću cijena duvanskih proizvoda, koji su inače dostupni u normalnim prodavnicama. Dvije trećine pušača u Bosni i Hercegovini prebacilo se na kupovinu duvanskih proizvoda na crno, jer su cigarete poskupele.

Ukupno 97 posto pušača u BiH  je kao glavni razlog zašto su počeli kupovati na sivom tržištu bolja cijena duvanskih proizvoda.

Oko 66 posto građana u Bosni i Hercegovini slaže se da time uzrokuju značajnu štetu  budžetu, a svaki drugi ispitanik prepoznaje da postoji veza između crnog tržišta duvana i drugih oblika kriminala.

Najpopularniji duvanski proizvod u Bosni i Hercegovini, prema istraživanju, su fabrički proizvedene cigarete. Međutim, skoro svaki peti pušač koristi rezani duvan za motanje i punjenje vlastitih domaćih cigareta.

(Srpskainfo)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

re

07.10.2019 05:51

Hahaha jesu se uzbudili,MMF neda kredite a narod se iseljava trubuhom za kruhom u Njemacku sve je manje prara pa sad racunaju gde mogu jos izvuci koji dinar sverceri cigarama moleri keramicari i vodoinstalater sad su na udaru mafije

ODGOVORITE
Name

banja luka

07.10.2019 06:36

Na sred ulice covjek sjedi I prodaje cigarete bez markice. Pa sami zakljucite ko stoji iza toga.

ODGOVORITE
Name

Pipi

07.10.2019 11:16

Glavni krivci su kriminal ci i reketasi koji ne rade nista na sprecavanju krijumcarenja a placeni su zato.Od dolaska Đakule za direktora UIO deset puta je porasla prodaja.cigareta bez markica.Sto je najtragicnije i one cigarete koje zaplijeni policija poslije se prodaju na crnom trzistu ili se prave fingirane pljacke od upoloslenih u UIO i poslije se djele novci,a tu ima dosta i visokorangiranih.Drzava puna nelegalnih cigareta i kada ste vidjeli da su iz UIO zaplijenili nesto.Da li je ikada itko odgovarao a imaju i snimci o kradji iz car.skladista posto se sve to iz vrha zataskava.

Name

Ser od Doboja

07.10.2019 07:25

Nikakvo čudo, samo totalne budale mogu poskupiti cigarete do ove mjere, pa nismo mi Švedska, to je van svake pameti, ali neka, manje para za uhljebe i bahaćenje političara.

ODGOVORITE
Name

Hehe

07.10.2019 09:46

Pa ko zaradjuje od crnog trzista vec ti politicari koji organizuju taj sverc. Ne bi me cudilo kad bi organizovali nagradnu igru, deset kutija cigareta bez markice, stan u BL

Name

BOBA

07.10.2019 11:20

NIJE MOGUĆE..STVARNO STE OTKRILI ONO ŠTO ZNAJU I PTICE NA GRANI. DRŽAVA JE SATKANA OD NAKUPACA ODNOSNO PREPRODAVACA I ŠVERCA.POLA IH IMAJU MALE PLATE, POLA NE RADI A ŽIVI SE KAO U ŠVICARSKOJ.

ODGOVORITE
Name

...

07.10.2019 13:40

Бар пола од тога заврши у Словенији, Аустрији, Њемачкој. Знам неколико људи који сваки викенд долазе, сакривају у ауто и по 20 штека цигара и за 7 дана опет. Боље им је то, него да тамо раде за некакву фиксну плату.

ODGOVORITE