Газдинство Стајић: Кисели купус из срца Семберије

Породица Стајић производњом купуса бави се још од 2006. године. На свом породичном газдинству, названом “Из срца Семберије”, успјешно прерађује купус, по најновијим технологијама и домаћем тржишту нуди богат асортиман производа, од киселог купуса са разним додацима до рибанца и расола.

Република Српска 06.10.2019 | 19:03
Газдинство Стајић: Кисели купус из срца Семберије
Након вишегодишњег искуства у производњи купуса, породица Стајић одлучује се на корак савремене прераде овог поврћа. На породичном газдинству, успјешно већ три године производи кисели купус, рибанац и расол.

С обзиром да се ради о озбиљној производњи која захтијева доста улагања, Никола Стајић кренуо је постепено у опремање породичног газдинства.

Цијена киселог купуса скоро никад не варира, међутим, у овом послу најважнији су стални купци, тврди Никола Стајић. Иначе, на овом газдинству сваке године произведе се око 150 тона купуса, и више од пола улази у процес кисељења.



У пољопривреди исход уложеног труда и зноја никада није загарантован, зато је мишљење домаћих произвођача, да је увијек боље понудити тржишту прерађен производ, него сировину. Иако је продајна цијена сировог купуса добра у посљедње двије до три године, према мишљењу Николе Стајића, то не значи да није склона варирању.

Породица Стајић је добар примјер, како се на основу сопственог рада, може изборити за позицију у тржишној арени. Њихово газдинство запошљава 4 члана породице и десетак сезонских радника, до којих је све теже доћи, посљедњих година. Међутим, упркос свим тешкоћама, не одустају од својих планова.

Купус из срца Семберије је надалеко познат по свом квалитету, међутим, ријетки су они, попут породице Стајић из Велике Обарске, која се одважила да сопствену производњу унаприједи, са намјером да са својим производима, ускоро изађе и на страно тржиште.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Милојко посматрац

06.10.2019 20:06

Свак цаст домацине само ради и не обазири се на друге да немас зарде не бих то ни радио, народ неце да коментарисе овакве ствари само знају пљувати по политицарима, полицајцима... не хвалим никога ал зато и јесмо јад од народа сто не гледамо своја посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаћин

07.10.2019 06:50

Човјек је насао систем за самостални опстанак своје породице, што је похвално и нормално. Оваквих произвођача нема пуно на тржишту, па мислим да ће он, итекако имати своје мјесту. Нека им је срећан рад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕНА

07.10.2019 13:03

ЗА СВАКУ ПОХВАЛУ,СВАКА ЦАСТ

ОДГОВОРИТЕ