Gazdinstvo Stajić: Kiseli kupus iz srca Semberije

Porodica Stajić proizvodnjom kupusa bavi se još od 2006. godine. Na svom porodičnom gazdinstvu, nazvanom “Iz srca Semberije”, uspješno prerađuje kupus, po najnovijim tehnologijama i domaćem tržištu nudi bogat asortiman proizvoda, od kiselog kupusa sa raznim dodacima do ribanca i rasola.

Republika Srpska 06.10.2019 | 19:03
Gazdinstvo Stajić: Kiseli kupus iz srca Semberije
Nakon višegodišnjeg iskustva u proizvodnji kupusa, porodica Stajić odlučuje se na korak savremene prerade ovog povrća. Na porodičnom gazdinstvu, uspješno već tri godine proizvodi kiseli kupus, ribanac i rasol.

S obzirom da se radi o ozbiljnoj proizvodnji koja zahtijeva dosta ulaganja, Nikola Stajić krenuo je postepeno u opremanje porodičnog gazdinstva.

Cijena kiselog kupusa skoro nikad ne varira, međutim, u ovom poslu najvažniji su stalni kupci, tvrdi Nikola Stajić. Inače, na ovom gazdinstvu svake godine proizvede se oko 150 tona kupusa, i više od pola ulazi u proces kiseljenja.



U poljoprivredi ishod uloženog truda i znoja nikada nije zagarantovan, zato je mišljenje domaćih proizvođača, da je uvijek bolje ponuditi tržištu prerađen proizvod, nego sirovinu. Iako je prodajna cijena sirovog kupusa dobra u posljednje dvije do tri godine, prema mišljenju Nikole Stajića, to ne znači da nije sklona variranju.

Porodica Stajić je dobar primjer, kako se na osnovu sopstvenog rada, može izboriti za poziciju u tržišnoj areni. Njihovo gazdinstvo zapošljava 4 člana porodice i desetak sezonskih radnika, do kojih je sve teže doći, posljednjih godina. Međutim, uprkos svim teškoćama, ne odustaju od svojih planova.

Kupus iz srca Semberije je nadaleko poznat po svom kvalitetu, međutim, rijetki su oni, poput porodice Stajić iz Velike Obarske, koja se odvažila da sopstvenu proizvodnju unaprijedi, sa namjerom da sa svojim proizvodima, uskoro izađe i na strano tržište.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Milojko posmatrac

06.10.2019 20:06

Svak cast domacine samo radi i ne obaziri se na druge da nemas zarde ne bih to ni radio, narod nece da komentarise ovakve stvari samo znaju pljuvati po politicarima, policajcima... ne hvalim nikoga al zato i jesmo jad od naroda sto ne gledamo svoja posla

ODGOVORITE
Name

Domaćin

07.10.2019 06:50

Čovjek je nasao sistem za samostalni opstanak svoje porodice, što je pohvalno i normalno. Ovakvih proizvođača nema puno na tržištu, pa mislim da će on, itekako imati svoje mjestu. Neka im je srećan rad!

ODGOVORITE
Name

MILENA

07.10.2019 13:03

ZA SVAKU POHVALU,SVAKA CAST

ODGOVORITE