Америка жели на Балкану поузданог партнера

Посјета америчког државног секретара Мајка Помпеа Црној Гори показатељ је да Америка жели да има поузданог партнера на Балкану, а Подгорица је спремна да ту улогу обави, казао је за ТВЦГ аналитичар Бошко Јакшић. Оцјењује да су америчка очекивања везана за стабилност Западног Балкана, а Црна Гора, како истиче, у том погледу има све већу улогу.

Србија 06.10.2019 | 08:10
Америка жели на Балкану поузданог партнера
Црна Гора и САД су партнери, савезници и пријатељи, порука је која интензивно и у континуитету долази како са црногорских тако и најзначајнијих америчких адреса.

Сама чињеница да је Црна Гора у кратком периоду од двије године била домаћин двојици од водеће америчке тројке, потпредсједнику Мајку Пенсу и државном секретару Мајку Помпеу, несумњив је доказ, како каже аналитичар Бошко Јаксић да је Америка заинтересована да има поузданог партнера на Западном Балкану, али и да је Подгорица показала да то може да буде.

“Све је садржано у тим рјечима “мала нација-велики допринос” јер се тај допринос најмлађе чланице НАТО-а не мјери њеном величином и бројем становника већ оним што може да уради на политичко и дипломатском нивоу, а то су очекивања САД-а везана за стабилност Западног Балкана и то је процес у коме Црна Гора несумњиво добија све већу и већу улогу”, казао је Јакшић.

Цијене САД, како је и сам државни секретар саопштио, енорман допринос Црне Горе. И посјета Помпеа јесте гест подршке најмлађој чланици НАТО-а, али и порука свима у региону који би требало, како је казао, да слиједе тај примјер. Сама чињеница да је током разговора у Подгорици било ријечи о косовском конфликту, ситуацији у Босни и Херцеговини, али и другим кризним тачкама у региону, за Јакшића је знак да Црна Гора постаје најважнији регионални играч.

“Онога тренутка када је Вашингтон поставио на пијадестал Подгорицу на који је поставља да се на Црну Гору и Сјеверну Македонију, посљедњу и прву будућу чланицу, рачуна као на два највећа ослонца у региону у напорима за његову консолидацију па се у разговорима и у Подгорици и у Скопљу разговарало и о косовском конфликту и другим кризним тачкама у региону и у Босни и Херцеговини и то је знак да Црна Гора постаје све важнији фактор на Балкану и да све теорије о великим лидерствима великих земаља Балкана падају у воду амерички ангажманом”, казао је Јакшић.

Осим безбједности као кључне користи коју наша држава ужива чланством у Сјеверноатлантском савезу, ту су и економски бенефити. Током разговора с црногорским званичницима секретар Помпео најавио је и до сада највреднији споразум о опремању Војске Црне Гое америчком војном опремом вриједном 36 милиона долара.

“Сем дипломатске симболике и порука које су везане за геостратешка питања, овога пута имамо и први велики билатерални договор који се тиче војне сарадње, а он је пропраћен у сузбијању руског софтвера. У сваком случају то је конкретна потврда ове важности на политичком нивоу”, казао је Јакшић.

А када је ријеч о унутрашњој политици Црне Горе, државни секретар САД, како каже Јакшић, потенцирао је оно што се углавном већ зна,а то су неопходност јачања институција правне државе, борба против крининала, корупције, као и борба за слободу медија.

(РТЦГ)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Мирослав

06.10.2019 06:22

Најважније питање за Нато и Америку да се војска опреми нашим оружијем ито за 36 мил, па и у РС тенковима су гажене наше исправне пушке а куповале се Америчке , добра је то рачуница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

06.10.2019 06:25

Нормално да су "мала нација" кад продају вјеру за вечеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

жели слугу

06.10.2019 06:37

Коме је САД партнер томе више спаса нема,коме они донесу демократију ти се више не опорављају.Црна Гора је најбољи примјер честитали им на увођењу два посто више за НАТО а то значи куповину од САД војне опреме сваке године и санкције Русији.Какву имате демократију у Ираку и Либији као партнерима САД им створио ИСИЛ да их терорише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметном...

06.10.2019 06:45

У Црног Гориц вец имају, а имаце га и даље, висе него поузданог партнера за сверц цигарета и трговину дрогом. Сто и једнима и другима итекако треба и одговара. И птицама на грани је то јасно. Према томе, они долазе само да узму паре од сверца и виде да ли све иде по плану. Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Престава за наивне

06.10.2019 06:45

Најгоре је то сто сви политицари и аналитицари прицају само оно сто се свидја онима који су на власти. Америка зели да контролисе Црну Гору јер зна да се народ неслазе са званицном политиком. Зато су посјете на нивоу као доказ добрих односа. Наравно уз то иде и продаја наорузања и тд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

06.10.2019 10:00

Ма каква, економија,владавина права, борба против крим. коруп. само улозили у орузје и пронасли ко це да гине за њихов интерес. Руси су бар улагали у развој....

Name

Грококо

06.10.2019 07:27

Теско је бити тако узоран партнер као сто је Монтенегро! Браво за Мила Србина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

У боји црно бијело

06.10.2019 08:32

На жалост што Америку морамо дочекивати као неког ко ће нам побољшати услове живота. Види се у Либији, Сирији, Авганистану, Ираку, Југославији, Украјини какав су неред направили. Све плански и смишљено. Надам се крају њихове доминације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

06.10.2019 08:50

Америка жели не стабилног партнера већ стабилног послушника коме ће дати инвестиције од 100% улагања у демократију, 0% у економију и који ће заузврат од Америке да купује оружје и нафту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема поузданих

06.10.2019 09:50

Зели и Балкан, али....?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

07.10.2019 21:31

Ако желите поузданог партнера купите си добар мерцедес :)

ОДГОВОРИТЕ