Amerika želi na Balkanu pouzdanog partnera

Posjeta američkog državnog sekretara Majka Pompea Crnoj Gori pokazatelj je da Amerika želi da ima pouzdanog partnera na Balkanu, a Podgorica je spremna da tu ulogu obavi, kazao je za TVCG analitičar Boško Jakšić. Ocjenjuje da su američka očekivanja vezana za stabilnost Zapadnog Balkana, a Crna Gora, kako ističe, u tom pogledu ima sve veću ulogu.

Srbija 06.10.2019 | 08:10
Amerika želi na Balkanu pouzdanog partnera
Crna Gora i SAD su partneri, saveznici i prijatelji, poruka je koja intenzivno i u kontinuitetu dolazi kako sa crnogorskih tako i najznačajnijih američkih adresa.

Sama činjenica da je Crna Gora u kratkom periodu od dvije godine bila domaćin dvojici od vodeće američke trojke, potpredsjedniku Majku Pensu i državnom sekretaru Majku Pompeu, nesumnjiv je dokaz, kako kaže analitičar Boško Jaksić da je Amerika zainteresovana da ima pouzdanog partnera na Zapadnom Balkanu, ali i da je Podgorica pokazala da to može da bude.

“Sve je sadržano u tim rječima “mala nacija-veliki doprinos” jer se taj doprinos najmlađe članice NATO-a ne mjeri njenom veličinom i brojem stanovnika već onim što može da uradi na političko i diplomatskom nivou, a to su očekivanja SAD-a vezana za stabilnost Zapadnog Balkana i to je proces u kome Crna Gora nesumnjivo dobija sve veću i veću ulogu”, kazao je Jakšić.

Cijene SAD, kako je i sam državni sekretar saopštio, enorman doprinos Crne Gore. I posjeta Pompea jeste gest podrške najmlađoj članici NATO-a, ali i poruka svima u regionu koji bi trebalo, kako je kazao, da slijede taj primjer. Sama činjenica da je tokom razgovora u Podgorici bilo riječi o kosovskom konfliktu, situaciji u Bosni i Hercegovini, ali i drugim kriznim tačkama u regionu, za Jakšića je znak da Crna Gora postaje najvažniji regionalni igrač.

“Onoga trenutka kada je Vašington postavio na pijadestal Podgoricu na koji je postavlja da se na Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, posljednju i prvu buduću članicu, računa kao na dva najveća oslonca u regionu u naporima za njegovu konsolidaciju pa se u razgovorima i u Podgorici i u Skoplju razgovaralo i o kosovskom konfliktu i drugim kriznim tačkama u regionu i u Bosni i Hercegovini i to je znak da Crna Gora postaje sve važniji faktor na Balkanu i da sve teorije o velikim liderstvima velikih zemalja Balkana padaju u vodu američki angažmanom”, kazao je Jakšić.

Osim bezbjednosti kao ključne koristi koju naša država uživa članstvom u Sjevernoatlantskom savezu, tu su i ekonomski benefiti. Tokom razgovora s crnogorskim zvaničnicima sekretar Pompeo najavio je i do sada najvredniji sporazum o opremanju Vojske Crne Goe američkom vojnom opremom vrijednom 36 miliona dolara.

“Sem diplomatske simbolike i poruka koje su vezane za geostrateška pitanja, ovoga puta imamo i prvi veliki bilateralni dogovor koji se tiče vojne saradnje, a on je propraćen u suzbijanju ruskog softvera. U svakom slučaju to je konkretna potvrda ove važnosti na političkom nivou”, kazao je Jakšić.

A kada je riječ o unutrašnjoj politici Crne Gore, državni sekretar SAD, kako kaže Jakšić, potencirao je ono što se uglavnom već zna,a to su neophodnost jačanja institucija pravne države, borba protiv krininala, korupcije, kao i borba za slobodu medija.

(RTCG)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Мирослав

06.10.2019 06:22

Најважније питање за Нато и Америку да се војска опреми нашим оружијем ито за 36 мил, па и у РС тенковима су гажене наше исправне пушке а куповале се Америчке , добра је то рачуница.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

06.10.2019 06:25

Normalno da su "mala nacija" kad prodaju vjeru za večeru.

ODGOVORITE
Name

želi slugu

06.10.2019 06:37

Kome je SAD partner tome više spasa nema,kome oni donesu demokratiju ti se više ne oporavljaju.Crna Gora je najbolji primjer čestitali im na uvođenju dva posto više za NATO a to znači kupovinu od SAD vojne opreme svake godine i sankcije Rusiji.Kakvu imate demokratiju u Iraku i Libiji kao partnerima SAD im stvorio ISIL da ih teroriše.

ODGOVORITE
Name

Pametnom...

06.10.2019 06:45

U Crnog Goric vec imaju, a imace ga i dalje, vise nego pouzdanog partnera za sverc cigareta i trgovinu drogom. Sto i jednima i drugima itekako treba i odgovara. I pticama na grani je to jasno. Prema tome, oni dolaze samo da uzmu pare od sverca i vide da li sve ide po planu. Pametnom dosta.

ODGOVORITE
Name

Prestava za naivne

06.10.2019 06:45

Najgore je to sto svi politicari i analiticari pricaju samo ono sto se svidja onima koji su na vlasti. Amerika zeli da kontrolise Crnu Goru jer zna da se narod neslaze sa zvanicnom politikom. Zato su posjete na nivou kao dokaz dobrih odnosa. Naravno uz to ide i prodaja naoruzanja i td.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

06.10.2019 10:00

Ma kakva, ekonomija,vladavina prava, borba protiv krim. korup. samo ulozili u oruzje i pronasli ko ce da gine za njihov interes. Rusi su bar ulagali u razvoj....

Name

Grokoko

06.10.2019 07:27

Tesko je biti tako uzoran partner kao sto je Montenegro! Bravo za Mila Srbina!

ODGOVORITE
Name

U boji crno bijelo

06.10.2019 08:32

Na žalost što Ameriku moramo dočekivati kao nekog ko će nam poboljšati uslove života. Vidi se u Libiji, Siriji, Avganistanu, Iraku, Jugoslaviji, Ukrajini kakav su nered napravili. Sve planski i smišljeno. Nadam se kraju njihove dominacije.

ODGOVORITE
Name

Rade

06.10.2019 08:50

Amerika želi ne stabilnog partnera već stabilnog poslušnika kome će dati investicije od 100% ulaganja u demokratiju, 0% u ekonomiju i koji će zauzvrat od Amerike da kupuje oružje i naftu.

ODGOVORITE
Name

Nema pouzdanih

06.10.2019 09:50

Zeli i Balkan, ali....?

ODGOVORITE
Name

Doboj

07.10.2019 21:31

Ako želite pouzdanog partnera kupite si dobar mercedes :)

ODGOVORITE