Просвјетари у Српској траже повећање плата

Синдикат образовања Републике Српске тражи повећање плата за најмање 10 одсто.

Република Српска 05.10.2019 | 18:51
Просвјетари у Српској траже повећање плата
Предсједник овог синдиката Драган Гњатић вјерује да ће се доћи до квалитетних рјешења те да мора радити на побољшању материјалног положаја просвјетара у Републици Српској.

Најавио је данас на конференцији за новинаре и да ће наредне седмице почети преговори у вези с износом буџета за просвјету за наредну годину.

Синдикалци ће, казао је, тражити активно учешће у реформи образовања у Републици Српској, јер ће сав тај терет на својим плећима изнијети просвјетни радници.

"У тој реформи ми не одлучујемо да ли ће доћи до редукције одређеног броја занимања", рекао је Гњатић.

У поводу 5.октобра, међународног Дана учитеља, указано је на значај побољшања материјалног и укупног положаја свих просвјетних радника.(Фена)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

реално

05.10.2019 18:56

И пензионери требају тразити повецање 10 осто.Ови просветари сваке године тразе повецање плата,никад им доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.10.2019 22:53

А ми тражимо смањање плата просветарима. и то без одлагања. А 4 месеца распуста што примате пуне плате. Када ће то бити укинуто, не може неко добијати 1300КМ 4 месеца док лежи кући.

Name

минерва

05.10.2019 23:19

Видиш човјече колико си се удебљао од нерада и високих плата у тим школама, а погледај око себе колико је незапосеног наорда, 70% омладине незапослено је принуђено да оде у избјеглиштво, више данас има избјеглица из РС него за вријеме рата. Какво повећање плата, овде се само кредитна задуженај повећавају због ваших буџетарских плата. Од свих буџетра нагори су просветари. Радите 3 сата дневно, сви викенди слободни, плус празници, излети, екскурзије, нерадите 4 мјесеца рапсуста а примате пуну плату. Шта сада хоћета плата да вам буде 1600КМ за 3 сата што радите у школи, и 4 мјееца распуста шти лежите кући. Јел то хоћете? Срам вас било, немате морала, нити образа.

Name

одговор

06.10.2019 13:52

Буџетари би морали да знају да се плате од 2006 повечане у просјеку двоструки а некима и троструку када се држава почела појачано задуживати, да би се кроз буџетске плате убацио новац из иностранства у платни систем јер би у противном нестало новца. Било би сиромаство смањена куповна моћ не би се имале пензије одакле исплаћивати. Зар буџетари ставарно мисле да су они ту плату зарадири тако што су својим радом покренули огромну привредну активност у замљи. Напротив буџетари из институција система су уништили привреду ове земље а имају два и по пута већу плату од раднила у привреди. Они који су оништили привреду за нерад и за наношеје штете овом народу да буду плаћену у просјеку толико 2,5 пута више него радници код приватника у привреди. Па то је страшно што је овај осиромашени народ дозволио да оваква бахатоста власти на расипништву на бужетске плате остане некажњена. Свим буџетарима преполовити плате а неким а политичарима и више. Да ли је неко штрајковао кад су радници приватизацијом истјеривани на улици, што сада иду у дневницу и преживљавају од 100 КМ мјесечно. Синдикалци као фол штрајкују нема ништа од штрајка све је то изрежирано и договоррено, зар еј неко луд да повјерује да МИшићка, Врховац и Јандрић не играју улогу у представи за народ коју им је влада намијенила. Од следеће године како буду пристизале на наплату оне огромен рате кредита које су буџетари појели својим платама, иће се на јоћ веће смањење. Буџетари будите срећени што вас још неко држе по тим канцеларијама да седите за паре. Па видјели смо да је за 6 мјесеци ове године запослено још 1200 буџетара у државној управи, а тек у другим институцијама да ен говоримо. За то вријеем је десетине хиљада радника у привреди остало без посла. Наш пробем је што је народ овде навучен на потрошачки стандард, што никад није била карактеристика народа на овим просторима. Дати су им тржни центри са обиљем увозне робе, и кад један просјечан буџетар упарне у један просјечан тржни центар од неколико хектара површине, он у тој силној количини робе изгуби преставу о стварном животу око себе па за тих 1200 просјечне плате покупује огромну количину непотребне робе. Потроши плату за дан два, и онда види колико изобље робе у тржном центру му је остало недоступно, па се почне жалити на малу плату. Па почена да говори о потрошакој корпи од 1800. Због буџетарских плата се приказује да је просјек плате 800 КМ, док радници у привреди просјечно зарађују 450-500 КМ Буџетари си и изазвали инфлацију у овој земљи и тако додатно угрозили раднике у привреди који за разлику од них крваво раде. Због будетарских плата је повећан увоз робе а уништена домаћа производња.

Name

перо мали

05.10.2019 19:43

просветари зиве ко мали богови и никад им доста.. упала им касика у мед и опет мало ...похлепни и само уцјењују и оцјењују...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

05.10.2019 20:40

Тражимо 20% повећање пензија! ОДМАХ од следеће пензије!

Name

констатација

05.10.2019 22:58

Овај дебели је слика и прилика просветног радника паразита. УМјесто да му смање плату да мало смрша он да се још дебља преко грбача народа, хоће јоош народног новца, А то значи појачано задиживање за плате просветара. срамота. А ни оне претходне кредите које сте појели кроз плате нисте вратили. А тражите повежање. има кадра на бироу који би радио са те плате од 1200-1300КМ ако ви одете. а немате куда јер немачка неће одавде учитељице, учитеље и наставнике.Тако да имате избор улица или да радите за смањен уместо повећаних плата.

Name

Хахха

05.10.2019 20:09

А колики је овај Гњатиц..мати родјена..Па видис ли човјече на шта личиш..као рањеник!

ОДГОВОРИТЕ
Name

колико раде имају и превисе

05.10.2019 20:30

комсија наставник дневно цетри пет цасова, увијек прва смјена, у 13х код куце, цијело љето на годисњем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наставник

05.10.2019 22:57

Господо,не видите ста наставник ради код куце.Сваки дан пискара припреме да би неуценим инспекторима и управи сколе показивао. Припрема наставу,припрема и исправља и писмене и к9нтролне итд....

Name

Комсија

06.10.2019 07:02

Питас ли икад комсију колико проведе времена припремајуци цасове за сваки дан? Питас ли комсију колико проведе времена да уради мјесецне планове? Питас ли комсију да ли некад има комбинације разреда,ако је проф.раз.наставе па све ради два или три пута висе зависно од броја комбинација. Колико имас дјеце ,па да видис како је радити са двадесет? А годисњег имају колико и сви запослени глупсоне, процитај у закону,само сто га користе у цјелини у одредјеном временском периоду. И ко се уопсте брине о васој дјеци док су у сколи?

Name

Боб

06.10.2019 08:00

Реци нам ста вози твој комсија, како се облаци, да ли је располозен? То је тезак хљеб! Ко год јефном остави дневник , никад висе не позели да га поново узме ! Сјети се некога кога познајес да је из просвјете пресао на неки други посао гдје се "буде "на послу 8 сати и упитај га да ли би се вратио у уционицу , па цес цути ста це ти реци.И није тацно да је годисњи одмор 4 мјесеца...распитај се...

Name

Комсија

06.10.2019 11:12

Доведи себи куци 20 дјеце па их цувај сваки дан 4-5х, па успут их несто и науци...па кад оду куци, ти онда спремај планове и програме ста цес их уцити сутра,прекосутра...за мјесец...и пази морас остати нормалан...не само од те дјеце вец и од родитеља који све знају. Успут обрати пазњу и на своју дјецу.

Name

ПОП

06.10.2019 11:20

Комсија је исао у сколу....заврсио и заслузио да ради у сколи. Било је слободно мјесто поред њега, могао / ла си са њим заврсити. Врата сколе су свима била отворена.

Name

ре

06.10.2019 13:51

Деца су данас мирна, играју игрице на мобилним и таблетима на часу, не праве никакву буку и неред. Деца су умртљана јер су одрасла на комјуштерима, уопште се не игарју напољу него виртуелне игре на комјутеру играду. Чак им је ризично дати теже вежбе на гимнастици на физичком да раде да се не повреде због толике физичке неактивности.

Name

Родитељ

06.10.2019 05:46

Ми родитељи тразимо да просветари раде свој посао, а не да од 45 минута сколског цаса, 40 минута проводе у ходнику испред уционице. Има их, цаст изузецима, простопросирену реценицу не знају да саставе. Просетајте мало до подруцних скола у Бијељини, сваста цете видјети и цудом се нацудити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УЧИТЕЉ ,РОДИТЕЉУ

06.10.2019 11:43

Ми тражимо да ви, родитељи васпитате своју дјецу и да их такве пошаљете у школу. Ваш коментар је некоректан, не можете уопштено говорити. Наведите имена таквих, школе у којима раде и слично. Не неки од њих. То да је наше образовање лоше могу говорити неупућени. Десетине хиљада наших младих, овдје школованих, данас су водећи људи у свјетски познатим корпорацијама. Врбују и стипендирају наше ученике још у основним школамама и одводе послије школовања. Овдје остају дјеца оваквих који пишу ове коментаре, не треба им школа, купиће је у Травнику, Брчком, Бусовачи..., гласаће за снсд и сл, добити посао и правити Шумску Републику од дивне наше Републике Српске.

Name

Родитељ уцитељу

06.10.2019 19:52

Уколико сте процитали мој кратак коментар, уоцили сте да писе "цаст изузецима". Паметном цовјеку и комарац је музика. Неки не цују ни симфонијски оркестар. Ми смо због таквих сто стоје у ходнику на пола пута до иностранства. Вецина просветног кадра јесте странацка структура. Аполитицни смо, дјецу васпитавамо па смо дозивели да нам уцитељ казе: "Знате, проблем је у томе сто је васе ( васе мало јер је на пер ту, односи се на обрацање супругу и мени ) дијете превисе предусретљиво ( не зна да постоји рец емпатија ) и превисе лијепо васпитано.". Укратко, онај ко вриједи, нема разлога да се осеца прозваним, нити да несто доказује. Демантије је непотребан.

Name

Да да

06.10.2019 08:42

Сигурно си од мале плате нарасто толики, говедо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

06.10.2019 09:29

Ови сто коментарису рад просвјетара, никад нису одрзали један сколски цас! Да би несто коментарисали морате бити из те струке. Прица напамет је обицна глупост. Бити просвјетни радник у данасње вријеме је јако, јако теско. Нисам у просвјети 20 година, без обзира на дуге распусте. Лаксе је радити неки други посао, наравно, у складу са својом струцном спремом. Тезак је хљеб у настави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.10.2019 13:50

Ма ви се убисте од рада на тим часовима, и то крозу игру, мени су саветовали ти диреткори и наставници да дјеци дам да испревћу столице, да померају клупе, да раде у групама, да се играју на часу, то је наки нови метод интеактивне наставе и учења кроз игру: Само се ви не јављајте. Школе су претвоорене у обични циркус.

Name

браво

06.10.2019 14:21

Тако је, коначно прави коментар и пуна истина о томе шта се и како ради на часовима у унуштеним школама. Обичан циркус, а предају наставници са купљеним дипломама у већини случајева.

Name

Гггх

06.10.2019 21:56

Просвјетари хајте у трзне центре да видите како се хлеб зарађује. Позавршавали приватне факултете и само би веће плате. Не можеш их ни пушком отерати у Њемачку. Таблицу множења већина не зна али плате хоће веће.

ОДГОВОРИТЕ