Prosvjetari u Srpskoj traže povećanje plata

Sindikat obrazovanja Republike Srpske traži povećanje plata za najmanje 10 odsto.

Republika Srpska 05.10.2019 | 18:51
Prosvjetari u Srpskoj traže povećanje plata
Predsjednik ovog sindikata Dragan Gnjatić vjeruje da će se doći do kvalitetnih rješenja te da mora raditi na poboljšanju materijalnog položaja prosvjetara u Republici Srpskoj.

Najavio je danas na konferenciji za novinare i da će naredne sedmice početi pregovori u vezi s iznosom budžeta za prosvjetu za narednu godinu.

Sindikalci će, kazao je, tražiti aktivno učešće u reformi obrazovanja u Republici Srpskoj, jer će sav taj teret na svojim plećima iznijeti prosvjetni radnici.

"U toj reformi mi ne odlučujemo da li će doći do redukcije određenog broja zanimanja", rekao je Gnjatić.

U povodu 5.oktobra, međunarodnog Dana učitelja, ukazano je na značaj poboljšanja materijalnog i ukupnog položaja svih prosvjetnih radnika.



(Fena)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

realno

05.10.2019 16:56

I penzioneri trebaju traziti povecanje 10 osto.Ovi prosvetari svake godine traze povecanje plata,nikad im dosta.

ODGOVORITE
Name

re

05.10.2019 20:53

A mi tražimo smanjanje plata prosvetarima. i to bez odlaganja. A 4 meseca raspusta što primate pune plate. Kada će to biti ukinuto, ne može neko dobijati 1300KM 4 meseca dok leži kući.

Name

minerva

05.10.2019 21:19

Vidiš čovječe koliko si se udebljao od nerada i visokih plata u tim školama, a pogledaj oko sebe koliko je nezaposenog naorda, 70% omladine nezaposleno je prinuđeno da ode u izbjeglištvo, više danas ima izbjeglica iz RS nego za vrijeme rata. Kakvo povećanje plata, ovde se samo kreditna zaduženaj povećavaju zbog vaših budžetarskih plata. Od svih budžetra nagori su prosvetari. Radite 3 sata dnevno, svi vikendi slobodni, plus praznici, izleti, ekskurzije, neradite 4 mjeseca rapsusta a primate punu platu. Šta sada hoćeta plata da vam bude 1600KM za 3 sata što radite u školi, i 4 mjeeca raspusta šti ležite kući. Jel to hoćete? Sram vas bilo, nemate morala, niti obraza.

Name

odgovor

06.10.2019 11:52

Budžetari bi morali da znaju da se plate od 2006 povečane u prosjeku dvostruki a nekima i trostruku kada se država počela pojačano zaduživati, da bi se kroz budžetske plate ubacio novac iz inostranstva u platni sistem jer bi u protivnom nestalo novca. Bilo bi siromastvo smanjena kupovna moć ne bi se imale penzije odakle isplaćivati. Zar budžetari stavarno misle da su oni tu platu zaradiri tako što su svojim radom pokrenuli ogromnu privrednu aktivnost u zamlji. Naprotiv budžetari iz institucija sistema su uništili privredu ove zemlje a imaju dva i po puta veću platu od radnila u privredi. Oni koji su oništili privredu za nerad i za nanošeje štete ovom narodu da budu plaćenu u prosjeku toliko 2,5 puta više nego radnici kod privatnika u privredi. Pa to je strašno što je ovaj osiromašeni narod dozvolio da ovakva bahatosta vlasti na rasipništvu na bužetske plate ostane nekažnjena. Svim budžetarima prepoloviti plate a nekim a političarima i više. Da li je neko štrajkovao kad su radnici privatizacijom istjerivani na ulici, što sada idu u dnevnicu i preživljavaju od 100 KM mjesečno. Sindikalci kao fol štrajkuju nema ništa od štrajka sve je to izrežirano i dogovorreno, zar ej neko lud da povjeruje da MIšićka, Vrhovac i Jandrić ne igraju ulogu u predstavi za narod koju im je vlada namijenila. Od sledeće godine kako budu pristizale na naplatu one ogromen rate kredita koje su budžetari pojeli svojim platama, iće se na joć veće smanjenje. Budžetari budite srećeni što vas još neko drže po tim kancelarijama da sedite za pare. Pa vidjeli smo da je za 6 mjeseci ove godine zaposleno još 1200 budžetara u državnoj upravi, a tek u drugim institucijama da en govorimo. Za to vrijeem je desetine hiljada radnika u privredi ostalo bez posla. Naš probem je što je narod ovde navučen na potrošački standard, što nikad nije bila karakteristika naroda na ovim prostorima. Dati su im tržni centri sa obiljem uvozne robe, i kad jedan prosječan budžetar uparne u jedan prosječan tržni centar od nekoliko hektara površine, on u toj silnoj količini robe izgubi prestavu o stvarnom životu oko sebe pa za tih 1200 prosječne plate pokupuje ogromnu količinu nepotrebne robe. Potroši platu za dan dva, i onda vidi koliko izoblje robe u tržnom centru mu je ostalo nedostupno, pa se počne žaliti na malu platu. Pa počena da govori o potrošakoj korpi od 1800. Zbog budžetarskih plata se prikazuje da je prosjek plate 800 KM, dok radnici u privredi prosječno zarađuju 450-500 KM Budžetari si i izazvali inflaciju u ovoj zemlji i tako dodatno ugrozili radnike u privredi koji za razliku od nih krvavo rade. Zbog budetarskih plata je povećan uvoz robe a uništena domaća proizvodnja.

Name

pero mali

05.10.2019 17:43

prosvetari zive ko mali bogovi i nikad im dosta.. upala im kasika u med i opet malo ...pohlepni i samo ucjenjuju i ocjenjuju...

ODGOVORITE
Name

Penzioner

05.10.2019 18:40

Tražimo 20% povećanje penzija! ODMAH od sledeće penzije!

Name

konstatacija

05.10.2019 20:58

Ovaj debeli je slika i prilika prosvetnog radnika parazita. UMjesto da mu smanje platu da malo smrša on da se još deblja preko grbača naroda, hoće jooš narodnog novca, A to znači pojačano zadiživanje za plate prosvetara. sramota. A ni one prethodne kredite koje ste pojeli kroz plate niste vratili. A tražite povežanje. ima kadra na birou koji bi radio sa te plate od 1200-1300KM ako vi odete. a nemate kuda jer nemačka neće odavde učiteljice, učitelje i nastavnike.Tako da imate izbor ulica ili da radite za smanjen umesto povećanih plata.

Name

Hahha

05.10.2019 18:09

A koliki je ovaj Gnjatic..mati rodjena..Pa vidis li čovječe na šta ličiš..kao ranjenik!

ODGOVORITE
Name

koliko rade imaju i previse

05.10.2019 18:30

komsija nastavnik dnevno cetri pet casova, uvijek prva smjena, u 13h kod kuce, cijelo ljeto na godisnjem

ODGOVORITE
Name

Nastavnik

05.10.2019 20:57

Gospodo,ne vidite sta nastavnik radi kod kuce.Svaki dan piskara pripreme da bi neucenim inspektorima i upravi skole pokazivao. Priprema nastavu,priprema i ispravlja i pismene i k9ntrolne itd....

Name

Komsija

06.10.2019 05:02

Pitas li ikad komsiju koliko provede vremena pripremajuci casove za svaki dan? Pitas li komsiju koliko provede vremena da uradi mjesecne planove? Pitas li komsiju da li nekad ima kombinacije razreda,ako je prof.raz.nastave pa sve radi dva ili tri puta vise zavisno od broja kombinacija. Koliko imas djece ,pa da vidis kako je raditi sa dvadeset? A godisnjeg imaju koliko i svi zaposleni glupsone, procitaj u zakonu,samo sto ga koriste u cjelini u odredjenom vremenskom periodu. I ko se uopste brine o vasoj djeci dok su u skoli?

Name

Bob

06.10.2019 06:00

Reci nam sta vozi tvoj komsija, kako se oblaci, da li je raspolozen? To je tezak hljeb! Ko god jefnom ostavi dnevnik , nikad vise ne pozeli da ga ponovo uzme ! Sjeti se nekoga koga poznajes da je iz prosvjete presao na neki drugi posao gdje se "bude "na poslu 8 sati i upitaj ga da li bi se vratio u ucionicu , pa ces cuti sta ce ti reci.I nije tacno da je godisnji odmor 4 mjeseca...raspitaj se...

Name

Komsija

06.10.2019 09:12

Dovedi sebi kuci 20 djece pa ih cuvaj svaki dan 4-5h, pa usput ih nesto i nauci...pa kad odu kuci, ti onda spremaj planove i programe sta ces ih uciti sutra,prekosutra...za mjesec...i pazi moras ostati normalan...ne samo od te djece vec i od roditelja koji sve znaju. Usput obrati paznju i na svoju djecu.

Name

POP

06.10.2019 09:20

Komsija je isao u skolu....zavrsio i zasluzio da radi u skoli. Bilo je slobodno mjesto pored njega, mogao / la si sa njim zavrsiti. Vrata skole su svima bila otvorena.

Name

re

06.10.2019 11:51

Deca su danas mirna, igraju igrice na mobilnim i tabletima na času, ne prave nikakvu buku i nered. Deca su umrtljana jer su odrasla na komjušterima, uopšte se ne igarju napolju nego virtuelne igre na komjuteru igradu. Čak im je rizično dati teže vežbe na gimnastici na fizičkom da rade da se ne povrede zbog tolike fizičke neaktivnosti.

Name

Roditelj

06.10.2019 03:46

Mi roditelji trazimo da prosvetari rade svoj posao, a ne da od 45 minuta skolskog casa, 40 minuta provode u hodniku ispred ucionice. Ima ih, cast izuzecima, prostoprosirenu recenicu ne znaju da sastave. Prosetajte malo do podrucnih skola u Bijeljini, svasta cete vidjeti i cudom se nacuditi.

ODGOVORITE
Name

UČITELJ ,RODITELJU

06.10.2019 09:43

Mi tražimo da vi, roditelji vaspitate svoju djecu i da ih takve pošaljete u školu. Vaš komentar je nekorektan, ne možete uopšteno govoriti. Navedite imena takvih, škole u kojima rade i slično. Ne neki od njih. To da je naše obrazovanje loše mogu govoriti neupućeni. Desetine hiljada naših mladih, ovdje školovanih, danas su vodeći ljudi u svjetski poznatim korporacijama. Vrbuju i stipendiraju naše učenike još u osnovnim školamama i odvode poslije školovanja. Ovdje ostaju djeca ovakvih koji pišu ove komentare, ne treba im škola, kupiće je u Travniku, Brčkom, Busovači..., glasaće za snsd i sl, dobiti posao i praviti Šumsku Republiku od divne naše Republike Srpske.

Name

Roditelj ucitelju

06.10.2019 17:52

Ukoliko ste procitali moj kratak komentar, uocili ste da pise "cast izuzecima". Pametnom covjeku i komarac je muzika. Neki ne cuju ni simfonijski orkestar. Mi smo zbog takvih sto stoje u hodniku na pola puta do inostranstva. Vecina prosvetnog kadra jeste stranacka struktura. Apoliticni smo, djecu vaspitavamo pa smo doziveli da nam ucitelj kaze: "Znate, problem je u tome sto je vase ( vase malo jer je na per tu, odnosi se na obracanje suprugu i meni ) dijete previse predusretljivo ( ne zna da postoji rec empatija ) i previse lijepo vaspitano.". Ukratko, onaj ko vrijedi, nema razloga da se oseca prozvanim, niti da nesto dokazuje. Demantije je nepotreban.

Name

Da da

06.10.2019 06:42

Sigurno si od male plate narasto toliki, govedo!

ODGOVORITE
Name

Xx

06.10.2019 07:29

Ovi sto komentarisu rad prosvjetara, nikad nisu odrzali jedan skolski cas! Da bi nesto komentarisali morate biti iz te struke. Prica napamet je obicna glupost. Biti prosvjetni radnik u danasnje vrijeme je jako, jako tesko. Nisam u prosvjeti 20 godina, bez obzira na duge raspuste. Lakse je raditi neki drugi posao, naravno, u skladu sa svojom strucnom spremom. Tezak je hljeb u nastavi!

ODGOVORITE
Name

re

06.10.2019 11:50

Ma vi se ubiste od rada na tim časovima, i to krozu igru, meni su savetovali ti diretkori i nastavnici da djeci dam da isprevću stolice, da pomeraju klupe, da rade u grupama, da se igraju na času, to je naki novi metod inteaktivne nastave i učenja kroz igru: Samo se vi ne javljajte. Škole su pretvoorene u obični cirkus.

Name

bravo

06.10.2019 12:21

Tako je, konačno pravi komentar i puna istina o tome šta se i kako radi na časovima u unuštenim školama. Običan cirkus, a predaju nastavnici sa kupljenim diplomama u većini slučajeva.

Name

Gggh

06.10.2019 19:56

Prosvjetari hajte u trzne centre da vidite kako se hleb zarađuje. Pozavršavali privatne fakultete i samo bi veće plate. Ne možeš ih ni puškom oterati u Njemačku. Tablicu množenja većina ne zna ali plate hoće veće.

ODGOVORITE