Прича: Зрели су да падну!

Београдски вечити ривали ће у наредних нешто више од месец дана одиграти по два меча са Тотенхемом и Манчестер јунајтедом, у којима сваки бод, а да не причамо о евентуалној победи, може да буде драгоцен када је у питању борба за европско пролеће у овој сезони.

Фудбал 04.10.2019 | 23:56
Прича: Зрели су да падну!
Међусобне размирице више нису тема. Највећи српски клубови Црвена звезда и Партизан дошли су до тренутка у којем могу вишеструко да профитирају на евросцени, а то су предстојећи окршаји са енглеским великанима Тотенхемом и Манчестер јунајтедом. Не тако давно није могло ни да се замисли да неки наш клуб уопште размишља о томе да се понада неком боду против оваквих противника, али то сада више није случај. Пре свега због тренутка у којем се налазе Певци и Црвени ђаволи, који одавно нису били овако рањиви.

Београдски вечити ривали ће у наредних нешто више од месец дана одиграти по два меча са Тотенхемом и Манчестер јунајтедом, у којима сваки бод, а да не причамо о евентуалној победи, може да буде драгоцен када је у питању борба за европско пролеће у овој сезони. Владан Милојевић и Саво Милошевић су у доброј мери својим тимовима успели да потисну "балкански синдром", па наши најтрофејнији клубови на важне европске мечеве више не излазе са психолошком баријером и страхом од скупоценог противника.

Оно што иде на руку Црвеној звезди и Партизану јесте чињеница да су Тотенхем и Манчестер јунајтед у овом тренутку под изузетно великим оптерећем у Премијер лиги, где такође бележе прилично лоше резултате и себи не смеју да дозволе нове неуспехе, јер би у супротном убрзо могли да изгубе корак за екипама које јуре четврто место и нови пласман у елитно такмичење.

Тотенхем се у овом тренутку налази на шестом месту енглеског првенства са три победе и по два ремија и пораза. Певце овог викенда очекује гостовање Брајтону, где како знају и умеју морају да стигну до очекивана три бода, како би донекле поправили расположење пред репрезентативну паузу. Викенд пред меч Црвеном звездом у Лондону (22. октобар, 21.00) екипа Маурисија Покетина дочекаће последњепласирани Вотфорд, где ће бити далеко јасније у којој мери је психолошки притисак још увек присутан у редовима вицешампиона Европе.

Та два меча на први поглед не би требало да представљају велики проблем за Тотенхем, колико би могли да буду окршаји који ће бити на програму између два меча са српским шампионом. Покетинов тим ће у припреми за меч са Црвеном звездом на свом терену морати да размишља о дербију са Ливерпулом на Енфилду 27. октобра, док ће пред окршај на стадиону Рајко Митић (6. новембар, 21.00) имати још једно непријатно гостовање у Ливерпулу, против Евертона. Све то не би деловало долико страшно за Певце да се није догодио катастрофални пораз од Бајерна (2:7), који је у огромној мери пореметио свлачионицу Тотенхема.

Борба је и за клупске коефицијенте: Звезда или Партизан као носиоци лакше до Лиге шампиона већ следећег лета? Лига Европе је на тацни

Манчестер јунајтед се ове сезоне није суочио са оваквом врстом дебакла, али начин на који игра екипа Олеа Гунара Солскјера не да само ње храбри навијаче клуба са Олд Трафорда, већ их је довео до тренутка да ову сезону полако сматрају већ отписаном. Солскјер је озбиљно погубио конце, па делује као да му Лига Европе у овом тренутку ствара додатно оптерећење, иако би могло да се догоди да му управо ово такмичење представља једину могућност да се докопа Лиге шампиона. Састав који је извео на ноге АЗ Алкмару није могао да извуче више од бода на овом гостовању, што негде и није разочаравајуће за Манчестер који може да буде прилично задовољан са четири освојена бода након два кола другог по квалитету европског такмичења на Старом континенту.

Црвени ђаволи одмах улазе у паклен ритам. Пред репрезентативну паузу чека их гостовање Њукаслу, док пред гостовање Партизану у Београду дочекују Ливерпул на Театру снова. Само три дана након меча у Хумској Солскјеров тим иде на ноге Норичу, а омах потом га чека дерби у Лига купу са Челсијем у Лондону. Пред утакмицу са Партизаном на Олд трафорду (7. новембар, 21.00) Манчестер ће играти првенствени меч у Борнмуту.

Српски великани су током историје умели да изађу на крај са енглеским клубовима, савладају их и елиминишу из европских такмичења, а чини се да тренутак у којем би поново могли да покушају поново да стигну до великог резултата, одавно није био зрелији. Поред тога сваки успех у ове четири утакмице имао би огроман значај и за српски фудбал када је у питању борба за национални коефицијент.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ПРОТИВ ЕНГЛЕСКИХ КЛУБОВА:

1958: Манчестер Јунајтед 3:3, 1:2
1960: Вулверхемптон 1:1, 0:3
1972: Тотенхем 1:0, 0:2
1973: Ливерпул 2:1, 2:1
1978: Арсенал 1:0, 1:1
1979: Вест Бромвич Албион 1:0, 1:1
1991: Манчестер Јунајтед 0:1
2000: Лестер 3:1, 1:1
2007: Болтон 0:1
2017: Арсенал 0:1, 0:0
2018: Ливерпул 2:0, 0:4
2019: Тотенхем ?

Укупан скор (победе-ремији-порази): 7-6-7

ПАРТИЗАН ПРОТИВ ЕНГЛЕСКИХ КЛУБОВА:

1966: Манчестер Јунајтед 2:0, 0:1
1967: Лидс 1:2, 1:1
1984: Квинс Парк Ренџерс 4:0, 2:6
1998: Њукасл 1:0, 1:2
1999: Лидс 1:3, 0:1
2003: Њукасл 0:1, 1:0, 4:3 пеналима
2004: Мидлзбро 0:3
2010: Арсенал 1:3, 1:3
2014: Тотенхем 0:0, 0:1
2019: Манчестер Јунајтед ?

Укупан скор (победе-ремији-порази): 4-2-11

Напомена: прво су наведени резултати код куће, а потом на гостовању

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар