Priča: Zreli su da padnu!

Beogradski večiti rivali će u narednih nešto više od mesec dana odigrati po dva meča sa Totenhemom i Mančester junajtedom, u kojima svaki bod, a da ne pričamo o eventualnoj pobedi, može da bude dragocen kada je u pitanju borba za evropsko proleće u ovoj sezoni.

Fudbal 04.10.2019 | 23:56
Priča: Zreli su da padnu!
Međusobne razmirice više nisu tema. Najveći srpski klubovi Crvena zvezda i Partizan došli su do trenutka u kojem mogu višestruko da profitiraju na evrosceni, a to su predstojeći okršaji sa engleskim velikanima Totenhemom i Mančester junajtedom. Ne tako davno nije moglo ni da se zamisli da neki naš klub uopšte razmišlja o tome da se ponada nekom bodu protiv ovakvih protivnika, ali to sada više nije slučaj. Pre svega zbog trenutka u kojem se nalaze Pevci i Crveni đavoli, koji odavno nisu bili ovako ranjivi.

Beogradski večiti rivali će u narednih nešto više od mesec dana odigrati po dva meča sa Totenhemom i Mančester junajtedom, u kojima svaki bod, a da ne pričamo o eventualnoj pobedi, može da bude dragocen kada je u pitanju borba za evropsko proleće u ovoj sezoni. Vladan Milojević i Savo Milošević su u dobroj meri svojim timovima uspeli da potisnu "balkanski sindrom", pa naši najtrofejniji klubovi na važne evropske mečeve više ne izlaze sa psihološkom barijerom i strahom od skupocenog protivnika.

Ono što ide na ruku Crvenoj zvezdi i Partizanu jeste činjenica da su Totenhem i Mančester junajted u ovom trenutku pod izuzetno velikim opterećem u Premijer ligi, gde takođe beleže prilično loše rezultate i sebi ne smeju da dozvole nove neuspehe, jer bi u suprotnom ubrzo mogli da izgube korak za ekipama koje jure četvrto mesto i novi plasman u elitno takmičenje.

Totenhem se u ovom trenutku nalazi na šestom mestu engleskog prvenstva sa tri pobede i po dva remija i poraza. Pevce ovog vikenda očekuje gostovanje Brajtonu, gde kako znaju i umeju moraju da stignu do očekivana tri boda, kako bi donekle popravili raspoloženje pred reprezentativnu pauzu. Vikend pred meč Crvenom zvezdom u Londonu (22. oktobar, 21.00) ekipa Maurisija Poketina dočekaće poslednjeplasirani Votford, gde će biti daleko jasnije u kojoj meri je psihološki pritisak još uvek prisutan u redovima vicešampiona Evrope.

Ta dva meča na prvi pogled ne bi trebalo da predstavljaju veliki problem za Totenhem, koliko bi mogli da budu okršaji koji će biti na programu između dva meča sa srpskim šampionom. Poketinov tim će u pripremi za meč sa Crvenom zvezdom na svom terenu morati da razmišlja o derbiju sa Liverpulom na Enfildu 27. oktobra, dok će pred okršaj na stadionu Rajko Mitić (6. novembar, 21.00) imati još jedno neprijatno gostovanje u Liverpulu, protiv Evertona. Sve to ne bi delovalo doliko strašno za Pevce da se nije dogodio katastrofalni poraz od Bajerna (2:7), koji je u ogromnoj meri poremetio svlačionicu Totenhema.

Borba je i za klupske koeficijente: Zvezda ili Partizan kao nosioci lakše do Lige šampiona već sledećeg leta? Liga Evrope je na tacni

Mančester junajted se ove sezone nije suočio sa ovakvom vrstom debakla, ali način na koji igra ekipa Olea Gunara Solskjera ne da samo nje hrabri navijače kluba sa Old Traforda, već ih je doveo do trenutka da ovu sezonu polako smatraju već otpisanom. Solskjer je ozbiljno pogubio konce, pa deluje kao da mu Liga Evrope u ovom trenutku stvara dodatno opterećenje, iako bi moglo da se dogodi da mu upravo ovo takmičenje predstavlja jedinu mogućnost da se dokopa Lige šampiona. Sastav koji je izveo na noge AZ Alkmaru nije mogao da izvuče više od boda na ovom gostovanju, što negde i nije razočaravajuće za Mančester koji može da bude prilično zadovoljan sa četiri osvojena boda nakon dva kola drugog po kvalitetu evropskog takmičenja na Starom kontinentu.

Crveni đavoli odmah ulaze u paklen ritam. Pred reprezentativnu pauzu čeka ih gostovanje Njukaslu, dok pred gostovanje Partizanu u Beogradu dočekuju Liverpul na Teatru snova. Samo tri dana nakon meča u Humskoj Solskjerov tim ide na noge Noriču, a omah potom ga čeka derbi u Liga kupu sa Čelsijem u Londonu. Pred utakmicu sa Partizanom na Old trafordu (7. novembar, 21.00) Mančester će igrati prvenstveni meč u Bornmutu.

Srpski velikani su tokom istorije umeli da izađu na kraj sa engleskim klubovima, savladaju ih i eliminišu iz evropskih takmičenja, a čini se da trenutak u kojem bi ponovo mogli da pokušaju ponovo da stignu do velikog rezultata, odavno nije bio zreliji. Pored toga svaki uspeh u ove četiri utakmice imao bi ogroman značaj i za srpski fudbal kada je u pitanju borba za nacionalni koeficijent.

CRVENA ZVEZDA PROTIV ENGLESKIH KLUBOVA:

1958: Mančester Junajted 3:3, 1:2
1960: Vulverhempton 1:1, 0:3
1972: Totenhem 1:0, 0:2
1973: Liverpul 2:1, 2:1
1978: Arsenal 1:0, 1:1
1979: Vest Bromvič Albion 1:0, 1:1
1991: Mančester Junajted 0:1
2000: Lester 3:1, 1:1
2007: Bolton 0:1
2017: Arsenal 0:1, 0:0
2018: Liverpul 2:0, 0:4
2019: Totenhem ?

Ukupan skor (pobede-remiji-porazi): 7-6-7

PARTIZAN PROTIV ENGLESKIH KLUBOVA:

1966: Mančester Junajted 2:0, 0:1
1967: Lids 1:2, 1:1
1984: Kvins Park Rendžers 4:0, 2:6
1998: Njukasl 1:0, 1:2
1999: Lids 1:3, 0:1
2003: Njukasl 0:1, 1:0, 4:3 penalima
2004: Midlzbro 0:3
2010: Arsenal 1:3, 1:3
2014: Totenhem 0:0, 0:1
2019: Mančester Junajted ?

Ukupan skor (pobede-remiji-porazi): 4-2-11

Napomena: prvo su navedeni rezultati kod kuće, a potom na gostovanju

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar