У Аустралији откривена отровна печурка која смањује мозак!

У Аустралији је хиљадама километара удаљена од њеног станишта, у планинским пределима Јапана и Кореје,пронађена отровна врста пећурке, "Подстрома цорну-дамае" која изазива смрт и утиче на смањење мозга!

Занимљивости 04.10.2019 | 14:00
У Аустралији откривена отровна печурка која смањује мозак!
Отровну ватрену коралну гљиву Подстрома цорну-дамае нашао је фотограф Реј Палмер, док је истраживао кишну шуму у Редлинчу, у Карнсу (Квинсленд) Аустралија. У Јапану и Јужној Кореји раније су забележени случајеви смртоносног тровања печурком јарконаранџасте боје, али сада је први пут примећена у Аустралији.

То је једина врста печурке која може да инфицира човека преко коже, а важи за другу на листи најотровнијих гљива на свету. Додиривање ватрене коралне гљиве изазива дерамтитис (црвенило и отицање коже).

Симптоми повезани с конзумацијом тј дотицањем ове гљиве укључују болове у желуцу, промене у перцепцији, смањење броја леукоцита и тромбоцита, љуштење коже на лицу, губитак косе и смањивање мозга, што резултира поремећајем говора и проблемима с добровољним кретањем .


Такође је откривено затајење више органа, бубрега, некрозу јетре и дисеминирану интраваскуларну коагулацију.

Ова врста печурке најчешће расте на корењу стабала и земљи око њих, углавном у планинама Јапана и Јужне Кореје, али их има и у Индонезији , Папуи Новој Гвинеји.


Печурка је толико опасна да Палмер не жели да открије тачну локацију.


"Налази се у двиљини, на веома скривеном месту " каже он.

Извор: Занимљивости.нет

Коментари / 0

Оставите коментар