U Australiji otkrivena otrovna pečurka koja smanjuje mozak!

U Australiji je hiljadama kilometara udaljena od njenog staništa, u planinskim predelima Japana i Koreje,pronađena otrovna vrsta pećurke, "Podstroma cornu-damae" koja izaziva smrt i utiče na smanjenje mozga!

Zanimljivosti 04.10.2019 | 14:00
U Australiji otkrivena otrovna pečurka koja smanjuje mozak!
Otrovnu vatrenu koralnu gljivu Podstroma cornu-damae našao je fotograf Rej Palmer, dok je istraživao kišnu šumu u Redlinču, u Karnsu (Kvinslend) Australija. U Japanu i Južnoj Koreji ranije su zabeleženi slučajevi smrtonosnog trovanja pečurkom jarkonarandžaste boje, ali sada je prvi put primećena u Australiji.

To je jedina vrsta pečurke koja može da inficira čoveka preko kože, a važi za drugu na listi najotrovnijih gljiva na svetu. Dodirivanje vatrene koralne gljive izaziva deramtitis (crvenilo i oticanje kože).

Simptomi povezani s konzumacijom tj doticanjem ove gljive uključuju bolove u želucu, promene u percepciji, smanjenje broja leukocita i trombocita, ljuštenje kože na licu, gubitak kose i smanjivanje mozga, što rezultira poremećajem govora i problemima s dobrovoljnim kretanjem .


Takođe je otkriveno zatajenje više organa, bubrega, nekrozu jetre i diseminiranu intravaskularnu koagulaciju.

Ova vrsta pečurke najčešće raste na korenju stabala i zemlji oko njih, uglavnom u planinama Japana i Južne Koreje, ali ih ima i u Indoneziji , Papui Novoj Gvineji.


Pečurka je toliko opasna da Palmer ne želi da otkrije tačnu lokaciju.


"Nalazi se u dviljini, na veoma skrivenom mestu " kaže on.

Izvor: Zanimljivosti.net

Komentari / 0

Ostavite komentar