Прича: САД ИЛИ НИКАД!

Кључна сезона за будућност српских клубова у Европи, све нам се отворило! Ако ово не искористимо, онда. . .

Фудбал 04.10.2019 | 23:14
Прича: САД ИЛИ НИКАД!
Победа Црвене звезда над Олимпијакосом, победа Партизана над Астаном, порази већине директних ривала и можемо да почнема са сањањем сна о два српска клуба у Лиги шампиона. Много људи је на овај сценарио гледало са песимизмом, али сада је то постало блиска реланост. Шту захваљујући успесима наших клубова, што захваљујући неуспесима директних конкурената.

Много тога је написано и претходних недеља о овој теми, много тога је разјашњено, али да поновимо:

Кључ европске будућности српских клубова је пласман на 15. место по националном коефицијенту у УЕФА такмичењима.

Да подсетимо и како се национални коефицијент рачуна.

Коефицијентни бодови се сабирају и деле са бројем представника. Победе у Лиги шампиона и Лиги Европе вреде по два коефицијентна бода, ремији један. У квалификацијама се за победу или реми добијало дупло мање бодова. За сам пласман у Лигу шампиона се добијају четири бонус бода, а за улазак у Лигу Европе нема бонус бодова.

Тако су српски клубови од поечтка сезоне сакупили укупно 21 коефицијентни бод (Звезда 10,5, Партизан 7,5, Чукарички 2,5 и Раднички 0,5). Када се подели са четири, а потом помножи са 1.000, добија се коефицијент 5.250. Укупан коефицијент се рачуна за ову и претходне четири сезоне и важи од „оне тамо“ сезоне. Дакле, не од следеће, већ од 2021/22. Сезона између се не никад рачуна како би се приликом почетка сезона у лигама и куповима увек знало какви које позиције на крају где воде.



Са освојених 5.250 бодова у овој сезони, укупни коефицијент Србије за пет сезона тренутно износи 24.750 бодова. И може да расте...

Дакле, циљ Звезде и Партизана је да у овој сезони сакупе што више бодова и некако на крају сезоне донесу Србији то фамозно 15. место, последње на УЕФА табели које доноси два представника у квалификацијама за Лигу шампиона и три за Лигу Европе. Земље пласиране од 16. места надаље имају по једног предсатавника за Лигу шампиона и три за Лигу Европе. Са разликом у малим бенефицијама од тога када који клуб креће у евротакмичења. Да ли од првог или другог кола квалификација.

Србија је у ову европску сезону ушла као 25. на ранг листи. Овако је то тада изгледало.



По тренутним резултатима се са коефицијентом 24.750 налази на 17. месту и синоћ је прескочила Хрватску. Није ни то 17. место „за бацити“. Доноси и оно привилегије. Ако би остали ту, од сезоне 2021/22 би нам један клуб ишао од трећег, један од другог, а један од првог кола квалифицација за Лигу Европе. Шампион би кретао директно од другог кола квалификација за Лигу шампиона.

Али оно право је 15. место. То је џек-пот! Са тренутних 24.750 бодова, Србија је испред Хрватске (24.375), Шкотске (23.875), Швајцарске (22.000), Норвешке (21.500)... Испред су Кипар (25.000) и Грчка која са 25.300 држи ту кључну 15. позицију. Испред њих су Данци који су мало одмакли, али нису баш сигурни са Копенхагеном као јединим представником у Европи. 



Пре свега, Србија је имала много среће претходног лета да директни конкуренти дебело подбаце у Европи. Поиспадали су бројни ривали попут ПАОК-а, АЕК-а, Ариса, ФЦСБ-а, Виторула, АЕК-а, Ријеке, Хајдука, Аполона… Грчка је ушла са само једним представником у (Олимпијакос), Хрватска са једним (Динамом), Кипар са једним (АПОЕЛ), Норвешка са једним (Розенборг), а Швајцарска и Шкотска са по два. С тим што су Јанг Бојси и Базел, односно Селтик и Глазгов Ренџерси у Лиги Европе која носи мање бодова, а Швајцарцима се бодови деле са пет јер су толико представника имали.

Тренутна ситуација је таква би сви они требало да се плаше Србије. Штета што су се Јанг Бојси и Базел синоћ онако извукли и са головима у финишу против Ренџерса и Трабзона освојили бодове за коефицијент. Али добро је што је Динамо изгубио у Манчестеру, што је АПОЕЛ поражен у Севиљи, а најбитније је што је Звезда у директном обрачуну донела бодове Србији и спречила Грке да се одлепе. Можда се једног дана онај гол Милуновића испостави као пресудан да гледамо два српска клуба у Лиги шампиона... 

Шта је Србији потребно да престигне Кипране и Грке?

Најлакше би било када би Звезда победила Тотенхем, а Партизан савладао Манчестер Јунајтед у следећем колу. То су додатна четири бода, када се поделе са четири, то је укупно бод и Србија би имала коефицијент 25.750. Али, да се на заносимо баш да ће оба наша тима савладати богате Енглезе. Сваки гол, сваки бод су од злата, али ово је трка на мало дужћу стазу. Просто речено, Звезда и Партизан треба да до краја сзеоне у Ебвропи сакупе заједно победу и реми више од Олимпијакоса.

Идеалан сценарио би био кад би вечити до краја група уписали по неколико победа и прошли даље.Ту се онда додаје и по бонус поен за пласман у наредне рунде оба такмичења. Али, ајде да гледамо мало реалнији сценарио.

Звезди је можда најбитнији меч са Тотенхемом на Маракани и да не изгуби у Пиреју. Партизану је најбитније да не изгуби од Јунајтеда у Београду, да опет победи Астану (првенство им се завршава месец дана пре тог меча у Хумској!) и да нешто уради против Алкмара у Холаднији. Не делује баш нереално?





Такође, помно ћемо пратити шта раде Грци, Кипрани, Хрвати, Шкоти и Швајцарци. Дајемо себи за право да одмах отпишемо Розенборг из даље приче.

Олимпијакос и Динамо у Лиги шампиона могу да освоје неке бодове, али можда и не освоје ниејдан. Било би сјајно када би Бајерн у наредна два меча победио Оли, а Шахтјор оба пута савладао Модре. То би их донекле и деморалисало и ставило под притисак пред последња два кола и којикма гостују Аталанти и Тотенхему, односно дочекују Сити и Звезду. Отежало би им и шансе да се нађу у Лиги Европе на пролеће и тамо сакупљају бодове. За Србију би најбоље било када би оба поемнута клуба били последњи у својим групама. Што аутоматски значи да би Звезда играла пролеће у Европи... Много тога указтује да ће меч Црвене звезде у Пиреју бити екстремно важан, како за клуб, тако и за целокупан српски фудбал.

Такође, треба да навијамо и да АПОЕЛ не побеђује и не прође групу у Лиги Европе. Кренуло им је лоше. Шокирани су од Луксембуржана кући, изгубили од Севиље у Шпанији и сада им предстоји одлучујући двомеч са Карабагом. Нама остаје да ту здушно бодримо Азере.



За петама су нам Шкоти и Швајцарци са по два клуба у Лиги Европе. Базелу је добро кренуло и вероватно ће проћи даље, Јанг Бојси имају тежи посао пред двомеч са Фајенордом и ту навијамо за Холанђане. Макар када би испао један Швајцарац, било би лакше... Добро је што су Јанг Бојси у групи са Ренџерсима па ће скоро сигурно једно морати да испадне. Други шкотски представник Селтик је добро кренуо, има четири бода у групи, први је, али није то нимало наивна група у конкуренцији Лација, Рена и Клужа и све може да се окрене.







То је списак екипа чије победе нећемо прижељкивати. Добро је што наши клубови све држе у својим рукама., али подједнако је битно да Олимпијакос, Динамо и АПОЕЛ освоје што је могуће мање бодова до краја.

Са по две победе до краја гупне фазе, Звезда и Партизан би скоро сигурно попели Србију на 15. место на крају европске јесени и још извесније је да би ту остали током пролећа и на крају сезоне јер нема ко да престигне наш коефицијент. А то би значило два клуба у квалификацијама за Лигу шампиона и три у квалификацијама за Лигу Европе од лета 2021. године.  

Ова сезона је шанса која се не сме пропустити. Шанса која нам се неће опет указати тако лако када клубови из земља директних ривала остваре боље резултате него ове сезоне, када УЕФА промени систем бодовања, када уведе треће такмичење и скрати простор клубовима из малих и сиромашних земаља попут Србије. Ова јесен је сад или никад за Србију...

А онда би заиста био ред да се појави макар и трећи пристојан клуб у Србији који ће достојанствено изаћи у Европу, склопити пристојан тим, платити нека нормална појачања и почети да коначно помажу Звезди и Партизану у одбрани српског фудбала. Шта да раде вечити када им сваку победу у Европи већ годинама девалвирају клубови попут Младости из Лучана или Радничког из Ниша који испадају од тимова попут Флоре из Талина или Интера из Бакуа?!

Џаба и ако освојимо то 15. место ако не будемо могли да га одбранимо. А биће га много теже одбранити јер ће вицешампион у квалификацијама за Лигу шампиона имати паклено тежак пут кроз “стазу нешампиона”, а број бодова ће се деслити са пет учесника. Зато је потребно да коначно неки српски клуб поред вечитих изађе у Европу и покаже мало храбрости. Неко у Новом Саду би могао да се сети и уложи новац у тим и у Ненада Лалатовића, на Бановом Брду би требало да схвате да више није довољно да буду неки симпатичмни клуб који не може да избаци никог иоле јачег од себе, а у Нишу да престану да се брукају.

Звезда и Партизан раде посао за цео српски фудбал, на прагу су да обезбеде сјајне стартне позиције осталим клубовима, па би ваљало да ове тај поклон не изненади као путаре снег у децембру.

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јој

05.10.2019 07:14

сто фарбају Партизан у ЦРВЕНО ! Па партизановци у срцу носе ЦРВЕНУ ЗВИЈЕЗДУ. Подјимо само од партизановог грба. А оно "ЦРВЕНА ЗВЕЗДА" ма нека је црвена. Да је црна рузно би изгледао грб.

ОДГОВОРИТЕ