Priča: SAD ILI NIKAD!

Ključna sezona za budućnost srpskih klubova u Evropi, sve nam se otvorilo! Ako ovo ne iskoristimo, onda. . .

Fudbal 04.10.2019 | 23:14
Priča: SAD ILI NIKAD!
Pobeda Crvene zvezda nad Olimpijakosom, pobeda Partizana nad Astanom, porazi većine direktnih rivala i možemo da počnema sa sanjanjem sna o dva srpska kluba u Ligi šampiona. Mnogo ljudi je na ovaj scenario gledalo sa pesimizmom, ali sada je to postalo bliska relanost. Štu zahvaljujući uspesima naših klubova, što zahvaljujući neuspesima direktnih konkurenata.

Mnogo toga je napisano i prethodnih nedelja o ovoj temi, mnogo toga je razjašnjeno, ali da ponovimo:

Ključ evropske budućnosti srpskih klubova je plasman na 15. mesto po nacionalnom koeficijentu u UEFA takmičenjima.

Da podsetimo i kako se nacionalni koeficijent računa.

Koeficijentni bodovi se sabiraju i dele sa brojem predstavnika. Pobede u Ligi šampiona i Ligi Evrope vrede po dva koeficijentna boda, remiji jedan. U kvalifikacijama se za pobedu ili remi dobijalo duplo manje bodova. Za sam plasman u Ligu šampiona se dobijaju četiri bonus boda, a za ulazak u Ligu Evrope nema bonus bodova.

Tako su srpski klubovi od poečtka sezone sakupili ukupno 21 koeficijentni bod (Zvezda 10,5, Partizan 7,5, Čukarički 2,5 i Radnički 0,5). Kada se podeli sa četiri, a potom pomnoži sa 1.000, dobija se koeficijent 5.250. Ukupan koeficijent se računa za ovu i prethodne četiri sezone i važi od „one tamo“ sezone. Dakle, ne od sledeće, već od 2021/22. Sezona između se ne nikad računa kako bi se prilikom početka sezona u ligama i kupovima uvek znalo kakvi koje pozicije na kraju gde vode.



Sa osvojenih 5.250 bodova u ovoj sezoni, ukupni koeficijent Srbije za pet sezona trenutno iznosi 24.750 bodova. I može da raste...

Dakle, cilj Zvezde i Partizana je da u ovoj sezoni sakupe što više bodova i nekako na kraju sezone donesu Srbiji to famozno 15. mesto, poslednje na UEFA tabeli koje donosi dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona i tri za Ligu Evrope. Zemlje plasirane od 16. mesta nadalje imaju po jednog predsatavnika za Ligu šampiona i tri za Ligu Evrope. Sa razlikom u malim beneficijama od toga kada koji klub kreće u evrotakmičenja. Da li od prvog ili drugog kola kvalifikacija.

Srbija je u ovu evropsku sezonu ušla kao 25. na rang listi. Ovako je to tada izgledalo.



Po trenutnim rezultatima se sa koeficijentom 24.750 nalazi na 17. mestu i sinoć je preskočila Hrvatsku. Nije ni to 17. mesto „za baciti“. Donosi i ono privilegije. Ako bi ostali tu, od sezone 2021/22 bi nam jedan klub išao od trećeg, jedan od drugog, a jedan od prvog kola kvalificacija za Ligu Evrope. Šampion bi kretao direktno od drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Ali ono pravo je 15. mesto. To je džek-pot! Sa trenutnih 24.750 bodova, Srbija je ispred Hrvatske (24.375), Škotske (23.875), Švajcarske (22.000), Norveške (21.500)... Ispred su Kipar (25.000) i Grčka koja sa 25.300 drži tu ključnu 15. poziciju. Ispred njih su Danci koji su malo odmakli, ali nisu baš sigurni sa Kopenhagenom kao jedinim predstavnikom u Evropi. 



Pre svega, Srbija je imala mnogo sreće prethodnog leta da direktni konkurenti debelo podbace u Evropi. Poispadali su brojni rivali poput PAOK-a, AEK-a, Arisa, FCSB-a, Vitorula, AEK-a, Rijeke, Hajduka, Apolona… Grčka je ušla sa samo jednim predstavnikom u (Olimpijakos), Hrvatska sa jednim (Dinamom), Kipar sa jednim (APOEL), Norveška sa jednim (Rozenborg), a Švajcarska i Škotska sa po dva. S tim što su Jang Bojsi i Bazel, odnosno Seltik i Glazgov Rendžersi u Ligi Evrope koja nosi manje bodova, a Švajcarcima se bodovi dele sa pet jer su toliko predstavnika imali.

Trenutna situacija je takva bi svi oni trebalo da se plaše Srbije. Šteta što su se Jang Bojsi i Bazel sinoć onako izvukli i sa golovima u finišu protiv Rendžersa i Trabzona osvojili bodove za koeficijent. Ali dobro je što je Dinamo izgubio u Mančesteru, što je APOEL poražen u Sevilji, a najbitnije je što je Zvezda u direktnom obračunu donela bodove Srbiji i sprečila Grke da se odlepe. Možda se jednog dana onaj gol Milunovića ispostavi kao presudan da gledamo dva srpska kluba u Ligi šampiona... 

Šta je Srbiji potrebno da prestigne Kiprane i Grke?

Najlakše bi bilo kada bi Zvezda pobedila Totenhem, a Partizan savladao Mančester Junajted u sledećem kolu. To su dodatna četiri boda, kada se podele sa četiri, to je ukupno bod i Srbija bi imala koeficijent 25.750. Ali, da se na zanosimo baš da će oba naša tima savladati bogate Engleze. Svaki gol, svaki bod su od zlata, ali ovo je trka na malo dužću stazu. Prosto rečeno, Zvezda i Partizan treba da do kraja szeone u Ebvropi sakupe zajedno pobedu i remi više od Olimpijakosa.

Idealan scenario bi bio kad bi večiti do kraja grupa upisali po nekoliko pobeda i prošli dalje.Tu se onda dodaje i po bonus poen za plasman u naredne runde oba takmičenja. Ali, ajde da gledamo malo realniji scenario.

Zvezdi je možda najbitniji meč sa Totenhemom na Marakani i da ne izgubi u Pireju. Partizanu je najbitnije da ne izgubi od Junajteda u Beogradu, da opet pobedi Astanu (prvenstvo im se završava mesec dana pre tog meča u Humskoj!) i da nešto uradi protiv Alkmara u Holadniji. Ne deluje baš nerealno?





Takođe, pomno ćemo pratiti šta rade Grci, Kiprani, Hrvati, Škoti i Švajcarci. Dajemo sebi za pravo da odmah otpišemo Rozenborg iz dalje priče.

Olimpijakos i Dinamo u Ligi šampiona mogu da osvoje neke bodove, ali možda i ne osvoje niejdan. Bilo bi sjajno kada bi Bajern u naredna dva meča pobedio Oli, a Šahtjor oba puta savladao Modre. To bi ih donekle i demoralisalo i stavilo pod pritisak pred poslednja dva kola i kojikma gostuju Atalanti i Totenhemu, odnosno dočekuju Siti i Zvezdu. Otežalo bi im i šanse da se nađu u Ligi Evrope na proleće i tamo sakupljaju bodove. Za Srbiju bi najbolje bilo kada bi oba poemnuta kluba bili poslednji u svojim grupama. Što automatski znači da bi Zvezda igrala proleće u Evropi... Mnogo toga ukaztuje da će meč Crvene zvezde u Pireju biti ekstremno važan, kako za klub, tako i za celokupan srpski fudbal.

Takođe, treba da navijamo i da APOEL ne pobeđuje i ne prođe grupu u Ligi Evrope. Krenulo im je loše. Šokirani su od Luksemburžana kući, izgubili od Sevilje u Španiji i sada im predstoji odlučujući dvomeč sa Karabagom. Nama ostaje da tu zdušno bodrimo Azere.



Za petama su nam Škoti i Švajcarci sa po dva kluba u Ligi Evrope. Bazelu je dobro krenulo i verovatno će proći dalje, Jang Bojsi imaju teži posao pred dvomeč sa Fajenordom i tu navijamo za Holanđane. Makar kada bi ispao jedan Švajcarac, bilo bi lakše... Dobro je što su Jang Bojsi u grupi sa Rendžersima pa će skoro sigurno jedno morati da ispadne. Drugi škotski predstavnik Seltik je dobro krenuo, ima četiri boda u grupi, prvi je, ali nije to nimalo naivna grupa u konkurenciji Lacija, Rena i Kluža i sve može da se okrene.







To je spisak ekipa čije pobede nećemo priželjkivati. Dobro je što naši klubovi sve drže u svojim rukama., ali podjednako je bitno da Olimpijakos, Dinamo i APOEL osvoje što je moguće manje bodova do kraja.

Sa po dve pobede do kraja gupne faze, Zvezda i Partizan bi skoro sigurno popeli Srbiju na 15. mesto na kraju evropske jeseni i još izvesnije je da bi tu ostali tokom proleća i na kraju sezone jer nema ko da prestigne naš koeficijent. A to bi značilo dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona i tri u kvalifikacijama za Ligu Evrope od leta 2021. godine.  

Ova sezona je šansa koja se ne sme propustiti. Šansa koja nam se neće opet ukazati tako lako kada klubovi iz zemlja direktnih rivala ostvare bolje rezultate nego ove sezone, kada UEFA promeni sistem bodovanja, kada uvede treće takmičenje i skrati prostor klubovima iz malih i siromašnih zemalja poput Srbije. Ova jesen je sad ili nikad za Srbiju...

A onda bi zaista bio red da se pojavi makar i treći pristojan klub u Srbiji koji će dostojanstveno izaći u Evropu, sklopiti pristojan tim, platiti neka normalna pojačanja i početi da konačno pomažu Zvezdi i Partizanu u odbrani srpskog fudbala. Šta da rade večiti kada im svaku pobedu u Evropi već godinama devalviraju klubovi poput Mladosti iz Lučana ili Radničkog iz Niša koji ispadaju od timova poput Flore iz Talina ili Intera iz Bakua?!

Džaba i ako osvojimo to 15. mesto ako ne budemo mogli da ga odbranimo. A biće ga mnogo teže odbraniti jer će vicešampion u kvalifikacijama za Ligu šampiona imati pakleno težak put kroz “stazu nešampiona”, a broj bodova će se desliti sa pet učesnika. Zato je potrebno da konačno neki srpski klub pored večitih izađe u Evropu i pokaže malo hrabrosti. Neko u Novom Sadu bi mogao da se seti i uloži novac u tim i u Nenada Lalatovića, na Banovom Brdu bi trebalo da shvate da više nije dovoljno da budu neki simpatičmni klub koji ne može da izbaci nikog iole jačeg od sebe, a u Nišu da prestanu da se brukaju.

Zvezda i Partizan rade posao za ceo srpski fudbal, na pragu su da obezbede sjajne startne pozicije ostalim klubovima, pa bi valjalo da ove taj poklon ne iznenadi kao putare sneg u decembru.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Joj

05.10.2019 07:14

sto farbaju Partizan u CRVENO ! Pa partizanovci u srcu nose CRVENU ZVIJEZDU. Podjimo samo od partizanovog grba. A ono "CRVENA ZVEZDA" ma neka je crvena. Da je crna ruzno bi izgledao grb.

ODGOVORITE