"Спортисте су користили као лабораторијске животиње!"

Директор Америчке антидопинг агенције Тревис Тајгарт је изнео шокантне тврдње о атлетском тренеру Алберту Салазару.

Остали спортови 03.10.2019 | 21:37
"Спортисте су користили као лабораторијске животиње!"
Он је истакао да је бивши тренер олимпијског шампиона Моа Фараха користио спортисте као лабораторијске животиње.

УСАДА је суспендовала Салазара на четири године због малверзација у вези са допингом.

"Спортисти нису имали појма. Једној спортисткињи су давали чек против тумора на материци иако није имала ту болест. Лагали су спортисте и користили их за експерименте", рекао је Тајгарт.

Тело које предводи је саопштило да је Салазар кажњен због организовања и подстрекивања на узимање забрањених супстанци као шеф кампа у ком су се припремали амерички атлетичари.

Истрага Америчке антидопинг агенције (Усада) трајала је четири године, а судски процес без присуства јавности трајао је две године, пренели су медији.

Салазар је рекао да је шокиран исходом и да ће се жалити.

"Пројекат Орегон никада није и никада неће дозволити допинг", рекао је 61-годишњи Салазар.

Доктор Џефри Браун, ендокринолог који је лечио бројне Салазарове атлетичаре, такође је суспендован на четири године. Браун је такође на платном списку Најкија.

Независна комисија установила је да су Салазар и Браун поседовали и трговали забрањеним сусптанцама и примењивали или покушали да примењују забрањени метод на више атлетичара.

Салазар је неовлашћено или покушао неовлашћено да утиче на процес допинг контроле, додаје се.

"Они су делили информације са циљем да побољшају наступе спортиста медицинском интервенцијом, са посебним интересовањем на увећање нивоа тестостерона", наводи се у саопштењу.

Усада је похвалила атлетичаре који су имали храбрости да открију истину.

Британски атлетичар Мо Салах је у октобру 2017. године прекинуо сарадњу са Салазаром, али је негирао да та одлука има везе са тврдњама о допингу.

Током учешћа у Пројекту Орегон, Фарах је освојио шест светских титула и четири олимпијска злата на 5.000 и 10.000 метара.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар