"Sportiste su koristili kao laboratorijske životinje!"

Direktor Američke antidoping agencije Trevis Tajgart je izneo šokantne tvrdnje o atletskom treneru Albertu Salazaru.

Ostali sportovi 03.10.2019 | 21:37
"Sportiste su koristili kao laboratorijske životinje!"
On je istakao da je bivši trener olimpijskog šampiona Moa Faraha koristio sportiste kao laboratorijske životinje.

USADA je suspendovala Salazara na četiri godine zbog malverzacija u vezi sa dopingom.

"Sportisti nisu imali pojma. Jednoj sportistkinji su davali ček protiv tumora na materici iako nije imala tu bolest. Lagali su sportiste i koristili ih za eksperimente", rekao je Tajgart.

Telo koje predvodi je saopštilo da je Salazar kažnjen zbog organizovanja i podstrekivanja na uzimanje zabranjenih supstanci kao šef kampa u kom su se pripremali američki atletičari.

Istraga Američke antidoping agencije (Usada) trajala je četiri godine, a sudski proces bez prisustva javnosti trajao je dve godine, preneli su mediji.

Salazar je rekao da je šokiran ishodom i da će se žaliti.

"Projekat Oregon nikada nije i nikada neće dozvoliti doping", rekao je 61-godišnji Salazar.

Doktor Džefri Braun, endokrinolog koji je lečio brojne Salazarove atletičare, takođe je suspendovan na četiri godine. Braun je takođe na platnom spisku Najkija.

Nezavisna komisija ustanovila je da su Salazar i Braun posedovali i trgovali zabranjenim susptancama i primenjivali ili pokušali da primenjuju zabranjeni metod na više atletičara.

Salazar je neovlašćeno ili pokušao neovlašćeno da utiče na proces doping kontrole, dodaje se.

"Oni su delili informacije sa ciljem da poboljšaju nastupe sportista medicinskom intervencijom, sa posebnim interesovanjem na uvećanje nivoa testosterona", navodi se u saopštenju.

Usada je pohvalila atletičare koji su imali hrabrosti da otkriju istinu.

Britanski atletičar Mo Salah je u oktobru 2017. godine prekinuo saradnju sa Salazarom, ali je negirao da ta odluka ima veze sa tvrdnjama o dopingu.

Tokom učešća u Projektu Oregon, Farah je osvojio šest svetskih titula i četiri olimpijska zlata na 5.000 i 10.000 metara.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar