Постигнут договор о наставку испоруке плина

У сједишту Владе ФБиХ у Сарајеву данас је одржан маратонски састанак о актуелној ситуацији с транспортом гаса. Састанак је трајао скоро 10 сати, а медији су на заказану прес конференцију чекали од 15 сати.

Босна и Херцеговина 02.10.2019 | 21:15
Постигнут договор о наставку испоруке плина
Данашњем састанку су, између осталих, присуствовали федерални министар енергетике, рударства и индустрије Нермин Џиндић, директор Гас промета Миломир Драганић, директор БХ-Гаса Јасмин Салкић, као и помоћник министра енергетике Републике Српске Миленко Тоторовић.

У проналаску рјешења учествовали су и федерални премијер Фадил Новалић, делегација Европске комисије, а затражена је и помоћ Амбасаде Русије.

"Могу дати радосну вијест, постигли смо споразум за добробит и државе и ентитета. Желим свима да се захвалим на сарадњи. Уговор је потписан. Постигли смо оно што се одавно преговара. Зао ми је што су неки спиновали", казао је директор БХ-Гаса Јасмин Салкић.

Директор Гас промета Миломир Драганић казао је да су коначно постигли договор.

"Због недефинисања услова транспорта био је проблем. Постигли смо договор и одмах ћу издати налог да се гас несматано испоручи", истакао је.

Помоћник министра енергетике Републике Српске Миленко Тоторовић истакао је да је уговор потписан и да ће се радити читаву годину.

"Ово је сјајна вијест и за грађане Источног Сарајева, а не само Сарајева. Дуго смо радили на закону и преднацрт закона је у министарству. То би било добро због тога да у будућности не би било сличних ситуација", појаснио је.

Федерални министар енергетике, рударства и индустрије Нермин Џиндић додао је да увијек долази на састанке са подацима и табелама.

"Добра вијест је да смо постигли договор и потписали уговор. Потписан је уговор са Србија Гасом. Све је дефинирано и ријешена су питања и око Дрине. За дио од Зворника је данас потписан уговор.

Један од разлога за долазак у ову ситуацију је што није усвојен закон на државном нивоу. Одмах по потписивању уговора биће пуштен плин и грађани неће остати без плина. Захваљујем се и ЕК, као и премијеру Новалићу, казао је Џиндић.

Додао је да министар Шаровић је потписао споразум с њим и министром Ђокићем да се закон усвоји.

"Од тог тренутка до данас нисам видио да се ишта урадило да се то ријеши. Министар Шаровић треба пустити закон у процедуру.

Да ли ће бити у том облику, да ли ће добити трансформацију, ја не знам. То су питања за државног министра. Да је тај закон усвојен, данас не би причали о овој теми, него би причали о рецимо отпису ратног дуга. На два сегмента је подијељен транспорт. Од Шепка до Зворника тај дио је био тема данашњег састанка", поручио је.
 
Према ријечима Салкића, на терену је створен основ да се донесе државни закон.
 
"Главни резултат свега је да неће доћи у питање испорука гаса. Ово је основ с терена да се на нивоу државе ријеши закон. Јужна интерконекција је по директивама које је БиХ преузела како би имали више извора", појаснио је Салкић.
 
Директор Гас промета Миломир Драганић поручио је да је компромис резултат законодавства.
 
"Република Српска је регулисала законе о гасу. У ФБиХ имају уредбу и онда је логично да се гледа с различитих аспеката и због тога морамо правити компромис", истакао је. 

(Радиосарајево)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Трт

02.10.2019 20:10

Ето лијепо да сте се договорили бар у нецем..

ОДГОВОРИТЕ