Припремити тужбу против Хрватске због отпада

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача (СНСД) истакао је да коначно треба формирати стручни тим и припремити тужбу против Хрватске, која намјерава да изгради одлагалиште нуклеарног отпада на Трговској гори.

Република Српска 30.09.2019 | 18:29
Припремити тужбу против Хрватске због отпада
Дрљача је рекао Срни да је разочаран јер данас на Бледу није постигнут договор између делегација Хрватске и Словеније о заједничком одлагалишту радиоактивног отпада из Нукеларне електране "Кршко" на локација Врбина.

Он каже да је очекивао другачији исход иако су индиције указивале да Хрватска није спремна да прихвати локацију Врбина.

"Пресудан је разлог што је потрошен новац који је протеклих година кроз накнаде прикупљан за изградњу одлагалишта. Аргумент Хрватске да им је Врбина неприхватљива јер је у водотоку Саве, не стоји јер ће тамо свеједно бити одлагалиште, питање је било да ли ће то бити половина или сав радиоактивни отпад из електране `Кршко`", рекао је он.

Дрљача је истакао да треба наставити борбу против изградње одлагалишта нуклеарног отпада.

Реагујући на изјаву хрватског министра заштите околине и енергетике Томислава Ћорића који је на напомену новинара да се на само 900 метара у Републици Српској налази Парк природе "Уна", рекао да у "Двору није парк природе", Дрљача је оцијенио да Ћорић очигледно не зна ни гдје је Нови Град, ни Двор и да сва сазнања има посредно или из медија.

Предсједник удружења "Грин тим" из Новог Града Марио Црнковић оцијенио је да Ћорић или не зна или не жели да зна да је локација Трговска гора неприхватљива за одлагалиште нуклеарног отпада и да о томе постоји стручно мишљење.

Црнковић је поручио да је крајње вријеме да се БиХ институције озбиљно посвете овом проблему.

Делегације Хрватске и Словеније нису данас постигле договор о заједничком одалагалишту радиоактивног отпада на локацији Врбина, сазнаје Срна.

Хрватска планира да радиоактивни отпад одлаже на Трговској гори у непосредној близини Новог Града и свега 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна", чиме би било угрожено око 300.000 становника у сливу ове ријеке.

У Новом Граду је због тога у петак, 27. септембра, одржан протест са којег су грађани поручили да радиоактивном отпаду није мјесто у долини ријеке Уне.

На протесту су заједно били грађани и представници власти општина и градова у сливу ријеке Уне у Републици Српској и Федерацији БиХ, активисти из Лукавца и више еколошких удружења из Хрватске.

Дрљачину најаву треба тужити Хрватску коментарисао је одборник СДС-а у локалној скупштини Слободан Станић који је то оцијенио неодговорним.

Станић је на друштвеним мрежама навео:

- Они који су у Народној Скупштини РС обезбиједили 2/3 већину за Пељешки мост, требају у Хрватском сабору обезбиједити натполовичну већину, да ово зауставе.



(БН/Срна)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

црвени хоризонти

30.09.2019 16:57

Како легендо устати с тужбом послије оне бламаже у вези Пељешца. Мислиш Блатнињанине (људи га хвале, како у Новом тако и у Блатној гдје живи) да су нам Бошње опростиле ту бруку са мостом? Држава мора устати с тужбом а нисам сигуран да ће се послије свега то и десити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.09.2019 17:17

Тако је. Ону бламазу невидјену и сад кад је бас угрозен спски народ као сто казе Станиц нека Снсд и Додик моле Цовица да им спаси народ.

Name

ре

30.09.2019 17:59

Милорад Додиг је потежући "витални ентитетски интерес" за пељешки мост направио такав преседан који је са бошњачке стране готово неопростив, он је злоупотријебио "вето" и то ће доћи на наплату. Никакву тужбу неће бити могуће покренути нити било шта у вези нуклеарног отпада код Новог Града ако то не подрже друга два члана предсједништва.

Name

Глупост

30.09.2019 20:28

Не прицајте глупости, засто се не би сви из БиХ дигли на ноге због тога, па загадјење нема националност, ето сад радиоактивна онесцицења неце да прелази ентитетске границе. Нису сви ко она бахата стрвина да због ината направи зло другима које це и њега кад тад стици.

Name

Е

30.09.2019 17:00

мој дрљаца тузбе требају подносити додик бакир и цовиц ако они несто не предузму а видим да много не реагују писи пропало! Пакујте кофере да вас не потрују ово је јебена земља и ко је паметан уци њемацки или енглески и пут под ноге!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Источно Сарајево

30.09.2019 17:40

Можете ви да се тужите колико хоћете са Хрватском.Пиши пропало.Хрвати ће урадити што су наумили јер ко ће им забранити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

30.09.2019 18:42

Било је логицно да смо тузили Хрватску за ратну стету у Мркоњиц-граду 1995 која цини ми се да је процијењена на 200 милиона км, па ниста, појео вук магарца. Бламаза око стављања Пељеског моста као нас национални интерес, а није нам ни на видику ни помоцу оптике, па тихо гасење рафинерије Брод ми изгледа као двоструки уступак Хрватској. Први да не загадјује Славонију, а други да би Хрватска рафинерија дистрибуирала своје производе по РС. Јос кад се дода судбина несретне Јасеновацке градје без које је изградња спомен-комплекса Доња Градина само улудо бацање новца. Хтједох да казем да ми несто говори да уколико се поведе озбиљна иницијатива за тузбу против лијепе њихове да би иста могла да буде опструисана од стране Србског цлана предсједниства. Нек' да бог да гријесим.

Name

ре

30.09.2019 19:14

Ентитет не може тужити никога, само држава то може. У свим тим случајевима се може потегнути питање виталног националног интереса.

Name

Вјецити опозиционар

30.09.2019 17:56

Г. Дрљаца, сагласност за тужбу треба дати додик, а он то неће, јер он ради за интересе хрватског а не српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.09.2019 19:17

јос це Дрљаца настрадати јер је дирнуо тамо гдје не треба.

Name

Будала као и ти

30.09.2019 20:03

Могу да нам раде шта хоће док је вазала, Додика и Човића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уразумите се

30.09.2019 21:06

Вечерас гледам дневник на ХРТ. Кроз 5 година це бити изграђено одлагалиште и то це бити по свим европским.стандардима. Ало 5 година ће се градити, а не побацати по њиви или у Уну. На властима РС је да се договоре са колегама из Хрватске око сигурносних стандарда али и наравно да користе механизме заштите кроз ЕУ јер је Хрватска члан и не може ништа на дивље. А сад питање за нас, зашто Рафинерија Брод нема филтере и прочишћаче ваздуха и заштите животне околине, а Славонски Брод тј Хрватска је преко ријеке и њихово становништво трпи штету обољења од астме, плуцних болести, смрада у неким дијеловима године. Уразумите се људи прво гледајмо у своје двориште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

01.10.2019 02:16

је све како ти казес нека граде на брегани много је близе крском јефтинији и сигурнији транспорт! А сто се тице рафинерије она је ту била прије рата а филтери се требају уградити а мозда уопсте неце висе ни требати јер у рс це бити еколоска дрзава без иједне фабрике!