За девет година избрисане 162 политичке партије

нтрална изборна комисија (ЦИК) БиХ је због неактивности и недостављања рачуна у периоду од 2009. до 2018. године из регистра избрисала 162 политичке партије, али упркос томе у БиХ је тренутно регистровано 148 партија, од којих многе, како кажу политички аналитичари, не учествују на изборима.

Босна и Херцеговина 30.09.2019 | 07:14
За девет година избрисане 162 политичке партије
Наиме, од 148 политичких партија, колико је, према подацима Централне изборне комисије (ЦИК) тренутно регистровано у БиХ, њих 58 је учествовало на прошлогодишњим општим изборима, док су их 102 учестовале на локалним изборима 2016. године.

"ЦИК сматра да су за  политичке  странке  које  не  достављају финансијске извјештаје прописане Законом о финансирању политичких странака и  не пријављују се за учешће на изборима за органе власти, тј. не обављају дјелатност, испуњени услови за брисање из судског регистра по службеној дужности", појаснили су у ЦИК-у за "Независне".

Према мишљењу стручњака, мотив за оснивање партија које не учествују на изборима је материјални интерес, као и трговина мјестима у бирачким одборима.

"Политика је овдје постала трговина на велико, па је разумљиво да малим странкама, које не учествују у изборима, добро дође да ушићаре коју марку продајући мјеста у бирачким одборима, што је постао уносан посао", истакла је за "Независне" Тања Топић, политичка аналитичарка.

Према њеним ријечима, одавно је на овим просторима увријежено мишљење да је политика најуноснији посао, која доноси појединцу бројне привилегије и корист.

Додаје да је то пресудан мотив за бављење политиком, као и онај да се тим путем могу обављати разни послови, а да се за то не сноси одговорност.

Вехид Шехић, политички аналитичар, истакао је да ЦИК брише из регистра одређене политичке партије уколико не поштују Закон о финансирању политичких странака, као и оне које не достављају своје завршне рачуне.

"Мотив оснивања политичких партија, које при том не учествују на изборима, у 80 одсто случајева је да њихови оснивачи у томе виде материјалну корист с обзиром на добар положај који им то може донијети", сматра Шехић.

Како је нагласио, док год има такву ситуацију да је материјални интерес главни мотив за бављење политиком, она је унапријед осуђена да буде безуспјешна.

"А уколико постоје одређени принципи, начела, идеологија зашто неко жели да се политички организује, онда то може дати позитиван резултат ако се уђе у власт", нагласио је Шехић.

Политиколог Војислав Савић мишљења је да је реално да поред парламентарних партија и поред оних које дјелују на локалном/регионалном нивоу постоји и много партија које на први поглед не служе ничему, или немају очигледну сврху.

"Неке од њих имају свој значај као заступници различитих интереса, или политичких, националних идеја, које иако немају подршку да уђу у неки од локалних парламената или у Народну скупштину РС ипак имају довољно гласова и простора у јавном животу који их држе у животу", истакао је Савић.

Како наводи, оне партије које служе ради изборне трговине могу бити санкционисане или њихов рад може бити ограничен измјенама Изборног закона у правцу ригорозних контрола.

"Мислим да то сада није у фокусу због других, много већих проблема који нам стоје над главом, а и фокус у измјени Изборног закона, ако до тога дође, биће борба Хрвата за равноправност на територији ФБиХ", рекао је Савић.

(Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Само у БиХ

30.09.2019 05:49

Све се зна, ко има фиктивне партије, ко се годинама фиктивно пријављује на изборе а добиеј 3 гласа...ко купује бирачке одборе, ко плаћа за гласове....ко дође са 20-30 личних карата на бирачко мјесто и гласа у име тих особа...ко баца сузавац на бирачким мјестима...ко пребија људе на бирачким мјестима.... и ЦИК годинама тврди да избори протичу регуларно! И сад чудно што млади напуштају БиХ! Нема смисла излазити на изборе и додано се понижавати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

математика

30.09.2019 08:24

За коју годину це бити једна и пол партија по глави стновника ал ниједна немозе угрозити ону тројицу односно ..свето тројство..

Name

правда

30.09.2019 05:53

треба довест на влаСт неког атеисту а не нацијоналне странке онесу и довеле до зла овог народа и рата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је!

30.09.2019 06:26

"Зртвовацу мир за самосталну филдзан-дзамахирију, реце А(В)ЛИЈА(С) и поцини први у низу злоцина које је поцинио - ЗЛОЦИН ПРОТИВ МИРА.

Name

Милија

30.09.2019 05:53

слиједеца је ДНС. Посто им Додик цисти кадрове, нико неце остати у тој странци осим.Павица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

30.09.2019 06:46

ниста ново вец уходанооо!ЦИК то све гледа од рата а и дебело је странацји !све у свему треба све распустити први Цик и све странке од ратавдо данас јер су увезана криминална хоботница !!и зато народ бјезе !никад висе народ на избиревизици неце нити це се моци дијаспора преварити као до сад !зато се увозе страни дрзављани само да дају глас и могу да рада ста зеле у дрзавним институцијама или приватно са раде за себе !страсно ! избори су фарса а партијаси су зло и горе од рата направили овом народу!небидјено на овим просторима !а пљацка је јренула у рату они су пљацкали а народ у ровове трпали ивтако увезани до данас трају!!набоциглед. медјународне заједнице ! Ињцки Вигемарк потковани цуте ко заливени само мало потковани а руси све извукли и хускају народе на овим просторима е то им је помоц народу !зло невидјено које бахацење задузивање неродјених а пљацкање од до све сто су стигли све партијаси упропастили !! дно дна