Za devet godina izbrisane 162 političke partije

ntralna izborna komisija (CIK) BiH je zbog neaktivnosti i nedostavljanja računa u periodu od 2009. do 2018. godine iz registra izbrisala 162 političke partije, ali uprkos tome u BiH je trenutno registrovano 148 partija, od kojih mnoge, kako kažu politički analitičari, ne učestvuju na izborima.

Bosna i Hercegovina 30.09.2019 | 07:14
Za devet godina izbrisane 162 političke partije
Naime, od 148 političkih partija, koliko je, prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) trenutno registrovano u BiH, njih 58 je učestvovalo na prošlogodišnjim opštim izborima, dok su ih 102 učestovale na lokalnim izborima 2016. godine.

"CIK smatra da su za  političke  stranke  koje  ne  dostavljaju finansijske izvještaje propisane Zakonom o finansiranju političkih stranaka i  ne prijavljuju se za učešće na izborima za organe vlasti, tj. ne obavljaju djelatnost, ispunjeni uslovi za brisanje iz sudskog registra po službenoj dužnosti", pojasnili su u CIK-u za "Nezavisne".

Prema mišljenju stručnjaka, motiv za osnivanje partija koje ne učestvuju na izborima je materijalni interes, kao i trgovina mjestima u biračkim odborima.

"Politika je ovdje postala trgovina na veliko, pa je razumljivo da malim strankama, koje ne učestvuju u izborima, dobro dođe da ušićare koju marku prodajući mjesta u biračkim odborima, što je postao unosan posao", istakla je za "Nezavisne" Tanja Topić, politička analitičarka.

Prema njenim riječima, odavno je na ovim prostorima uvriježeno mišljenje da je politika najunosniji posao, koja donosi pojedincu brojne privilegije i korist.

Dodaje da je to presudan motiv za bavljenje politikom, kao i onaj da se tim putem mogu obavljati razni poslovi, a da se za to ne snosi odgovornost.

Vehid Šehić, politički analitičar, istakao je da CIK briše iz registra određene političke partije ukoliko ne poštuju Zakon o finansiranju političkih stranaka, kao i one koje ne dostavljaju svoje završne račune.

"Motiv osnivanja političkih partija, koje pri tom ne učestvuju na izborima, u 80 odsto slučajeva je da njihovi osnivači u tome vide materijalnu korist s obzirom na dobar položaj koji im to može donijeti", smatra Šehić.

Kako je naglasio, dok god ima takvu situaciju da je materijalni interes glavni motiv za bavljenje politikom, ona je unaprijed osuđena da bude bezuspješna.

"A ukoliko postoje određeni principi, načela, ideologija zašto neko želi da se politički organizuje, onda to može dati pozitivan rezultat ako se uđe u vlast", naglasio je Šehić.

Politikolog Vojislav Savić mišljenja je da je realno da pored parlamentarnih partija i pored onih koje djeluju na lokalnom/regionalnom nivou postoji i mnogo partija koje na prvi pogled ne služe ničemu, ili nemaju očiglednu svrhu.

"Neke od njih imaju svoj značaj kao zastupnici različitih interesa, ili političkih, nacionalnih ideja, koje iako nemaju podršku da uđu u neki od lokalnih parlamenata ili u Narodnu skupštinu RS ipak imaju dovoljno glasova i prostora u javnom životu koji ih drže u životu", istakao je Savić.

Kako navodi, one partije koje služe radi izborne trgovine mogu biti sankcionisane ili njihov rad može biti ograničen izmjenama Izbornog zakona u pravcu rigoroznih kontrola.

"Mislim da to sada nije u fokusu zbog drugih, mnogo većih problema koji nam stoje nad glavom, a i fokus u izmjeni Izbornog zakona, ako do toga dođe, biće borba Hrvata za ravnopravnost na teritoriji FBiH", rekao je Savić.

(Nezavisne)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Samo u BiH

30.09.2019 07:49

Sve se zna, ko ima fiktivne partije, ko se godinama fiktivno prijavljuje na izbore a dobiej 3 glasa...ko kupuje biračke odbore, ko plaća za glasove....ko dođe sa 20-30 ličnih karata na biračko mjesto i glasa u ime tih osoba...ko baca suzavac na biračkim mjestima...ko prebija ljude na biračkim mjestima.... i CIK godinama tvrdi da izbori protiču regularno! I sad čudno što mladi napuštaju BiH! Nema smisla izlaziti na izbore i dodano se ponižavati!

ODGOVORITE
Name

matematika

30.09.2019 10:24

Za koju godinu ce biti jedna i pol partija po glavi stnovnika al nijedna nemoze ugroziti onu trojicu odnosno ..sveto trojstvo..

Name

pravda

30.09.2019 07:53

treba dovest na vlaSt nekog ateistu a ne nacijonalne stranke onesu i dovele do zla ovog naroda i rata

ODGOVORITE
Name

Tako je!

30.09.2019 08:26

"Zrtvovacu mir za samostalnu fildzan-dzamahiriju, rece A(V)LIJA(S) i pocini prvi u nizu zlocina koje je pocinio - ZLOCIN PROTIV MIRA.

Name

Milija

30.09.2019 07:53

slijedeca je DNS. Posto im Dodik cisti kadrove, niko nece ostati u toj stranci osim.Pavica.

ODGOVORITE
Name

I

30.09.2019 08:46

nista novo vec uhodanooo!CIK to sve gleda od rata a i debelo je stranacji !sve u svemu treba sve raspustiti prvi Cik i sve stranke od ratavdo danas jer su uvezana kriminalna hobotnica !!i zato narod bjeze !nikad vise narod na izbirevizici nece niti ce se moci dijaspora prevariti kao do sad !zato se uvoze strani drzavljani samo da daju glas i mogu da rada sta zele u drzavnim institucijama ili privatno sa rade za sebe !strasno ! izbori su farsa a partijasi su zlo i gore od rata napravili ovom narodu!nebidjeno na ovim prostorima !a pljacka je jrenula u ratu oni su pljackali a narod u rovove trpali ivtako uvezani do danas traju!!nabocigled. medjunarodne zajednice ! Injcki Vigemark potkovani cute ko zaliveni samo malo potkovani a rusi sve izvukli i huskaju narode na ovim prostorima e to im je pomoc narodu !zlo nevidjeno koje bahacenje zaduzivanje nerodjenih a pljackanje od do sve sto su stigli sve partijasi upropastili !! dno dna