Прича: Ко ће бити шампиони, Срби или Словенци?

Видимо се на балкону: Шанса генерације, нека се Плави сете Мурињове поруке. . .  У финалу Европског првенства у Паризу (17. 30, РТС 1, ТВ Аренаспорт 1) изабраници селектора Слободана Ковача играју против хита шампионата - Словеније.  Финале које нико није очекивао. . .  Одбојкашка репрезентација Србије састаје се са Словенијом у финалу Европског првенства, у Паризу од 17. 30.

Остали спортови 29.09.2019 | 12:07
Прича: Ко ће бити шампиони, Срби или Словенци?
Избараници Слободана Ковача до борбе за злато дошли су после победе у полуфиналу против Француске од 3-2, док су Словенци пласман у финале изборили елимисавши светског првака Пољску са 3-1.

Србији ће ово бити четврто финале на првенствима Старог континета, у коме ће покушати да освоји треће злато.

На другој страни, Словенцима је ово друга борба за најсјајније одличје, а претходно су 2015. године играли у финалу.

"Орлови" до сада на турниру нису изгубили ниједан меч, што апсолутно нико није могао да претпостави пред почетак турнира.

Они су, додуше, све до полуфинала пред собом имали доста лак задатак. Успели су да га закомпликују у четвртфиналу и да Украјину победе тек после пет сетова, али онда да одиграју маестрално у полуфиналу.

Пред 15.000 француских навијача "триколори" су били на коленима после сервис грешке Стефана Бојеа којом се Србија пласирала у финале.

Словенци, са друге стране, нису бриљирали од почетка. После три уводне победе против слабијих ривала уследили су порази од огромног аутсајдера, Северне Македоније, али и фаворизоване Русије.

Меч са Бугарском у четвртфиналу су лако решили у своју корист, а онда везали два нестварна успеха - прво су се осветили Русима, а онда надиграли двоструког узастопног првака света, Пољску.

"Змајчеци", предвођени сјајним Тинеом Урнаутом, одиграли су изнад својих могућности више него што је Србија. Носила их је домаћа публика, која им је била савезник све до финала, где ће имати "Берси" пун неутранлних навијача.

Селектор одбојкаша Србије Слободан Ковач рекао је да његов тим очекује најважнини испит на досадашњем такмичењу.

"Имамо позитивну енергију. Било је тешко заспати због адреналина и емоција после Француске. Чека нас најважнији корак, потрудили смо се да се што боље спремимо за Словенију", рекао је Ковач.

Одбојкаш Марко Ивовић истакао је да Србија има озбиљног ривала у борби за злато.

"Словенија је показала да вреди, квалитетна је, али ми треба да се концентришемо на нас. Надам се да ћемо бити мирни", изјавио је Ивовић.

Примач Урош Ковачевић сматра да је рецепт за финале игра као из меча са Француском.

"Мораћемо против Словеније да дамо више од 100 одсто, ако будемо на нашем нивоу можемо да се надамо најбољем", рекао је Ковачевић.





Одбојкашице су овог септембра дочекане као хероине из Анкаре после злата на Европском првенству на сада већ традиционалном месту шампиона - балкону Скупштине града Београда. Да ли таква част чека и одбојкаше Србије? Још једна степеница је остала до трона Европе. Три пута је наша земља играла финале, а два пута смо били шампиони Старог континета. Премијерна круна најбоље селекције континента је освојена 2001. у чешкој Острави под заставом Југославије, а десет година касније придодата јој је титула у Бечу под српском тробојком после победе над Италијом (3:1). Да ли је време за трећу круну, за треће злато на грудима наших одбојкаша?

Острава и Беч биће уписани златним словима у историји наше одбојке, а и Париз био могао да буде таличан за Плаве. Шанса је то ове генерације, која је много обећавала, предвиђали су јој звездане висине, али осим освојене Светске лиге 2016. пехари су изостали. Сазревање је било болно, међутим, сад се указује трон Европе.

Пробијена је коначно баријера пораза на великим такмичењима у полуфиналима. Француска је шокирана у крцатом „Берсију“ после пет сетова, сада је ривал у финалу Словенија (17.30 РТС 1, ТВ Аренаспорт 1), хит досадашњег шампионата.

Од садашњих репрезентативаца, злато у Бечу пре осам година освојили су Марко Подрашчанин и Урош Ковачевић. Александар Атанасијевић је био уз репрезентацију Србије, али није био у саставу у финалу против Азура. Предност на позицији коректора имали су легендарни Иван Миљковић (МВП ЕП 2011) и Саша Старовић. За разлику од тада млађаног Ковачевића, који је тек закорачио на велику сцену, Подрашчанин је био један од кључних наших играча у походу на најсјајније одличје. Изабран је за најбољег блокера турнира.

УВЕК ЈЕ НЕШТО ФАЛИЛО, АЛИ САД СМО ТИМ

Претходних година увек је нешто фалило репрезентацији да стигне до финале и борбе за пехар на великим такмичењима. На Светском првенству у Италији прошле године, били смо сјајни до полуфинала, срушени су домаћини Азури лако у три сета, али против Бразила нисмо имали шансе. Глатко смо поражени у три сета у полуфналу, на крају нисмо успели да стигнемо ни до бронзе. Пре две године у Кракову на ЕП Немачка је стала на путу до финала, после великог преокрета и драматичних пет сетова.

Ове године је све било подређено квалификационом турниру за Олимпијске игре у Барију. Жртвована је Лига нација која је служила као тренинг за тај кључни викенд. Стигао је одлучујући сусрет са домаћином Италијом. Изгорели су наши одбојкаши, глатко су поражени од Азура (0:3). Уследила је шок терапија. Никола Грбић је напустио кормило, а стигао је Слободан Ковач.

Некадашњи златни одбојкаш Југославије преузео је репрезентацију непосредно пред ЕП. Имао је искуство Ковач са вођењем селекција. Пре Србије са клупе је предводио Иран и Словенију. Управо је и дебитовао на кормилу Орлова у пријатељским сусретима против Словенаца. Два пута смо добијали данашњег ривала на њиховом терену, али то су били тренинг мечеви. У првој утакмци 3:2, у другој максималних 3:0.

Обично су Србија и Словенија играле припремне мечеве у овој деценији. На званичним такмичењима скор је 3:1 за нашу селекцију. Једини пораз доживели смо на Европском првенству 2013. када је било 3:1 за Словенце. Боба Ковач у душу познаје одбојкаше Словеније чији је био селектор прошле године на Светском првенству у Италији и Бугарској.

ПАЖЊА, СЛОВЕНЦИ СУ ИЗБАЦИЛИ РУСЕ И ПОЉАКЕ

Успео је Ковач да извуче оно најбоље од наших одбојкаша на овом првенству, да када се одлучују буду најбољи. Успео је да им „нађе жицу“, да Урош Ковачевић не изгори када је најпотребније, да Александар Атанасијевић буде лидер, бомбардер, наследник Ивана Миљковића, да техничар Никола Јововић одигра против Француске вероватно најбољи меч у дресу репрезентације, да средњаци Срећко Лисинац и Марко Подрашчанин буду више коришћени у полуфиналу против Француза, да блок буде снага у петом сету, да капитен Немања Петрић сервисима на почетку петог сета „хипнотише“ Галске петлове...

Ову прилику генерација српских одбојкаша не би требало да пропусти, злато је на дохват руке. Србија има улогу благог фаворита у финалу у париском Берсију, али неће бити лако против селекције која је избацила европске шампионе, Русе и двоструке узастопне прваке планете, Пољаке. Тад су изабраници италијанског стручњака Алберта Ђулијанија имали подршку крцатих Стожица и 15.000 ватрених навијача у Љубљани. Сада је неутрални терен. Очекује се инвазија Словенаца на Берси, али ипак се ради о „ничијој земљи“. Неће ни Србија бити без подршке. Против домаћина у петак неколико стотина Срба је у појединим тренуцима успело да надјача домаће симпатизере.

Словенија је у групној фази изгубила два сусрета, од Русије (0:3) и Северне Македоније (1:3)  што је било велико изненађење. Пали су Бугари у осмини финала после изгубљеног првог сета, а онда су уследила два чуда. Иако су играли пред својим навијачима, сви су отписали Словенце, али поклекли су прво Руси, а онда и Пољаци са страшним Вилфредом Леоном у паклу Љубљане.

Србија има свих осам победа, само пет изгубљених сетова. Тим који побеђује се не мења. Ковач ће на црту некадашњим ученицима да супростави стандарну стартну поставу. Техничар је Никола Јововић, примачи сервиса Урош Ковачевић и капитен Немања Петрић, средњи блокери Срећко Лисинац и Марко Подрашчанин, коректор Александар Атанасијевић, док ће на позицији либера да се смењују Никола Пековић и Невен Мајсторовић. Џокер ће опет бити Марко Ивовић, спреман да одмени капитена Петрића на пријему сервиса.

Словенци су досад играли у постави - техничар је Дејан Винчић, примачи сервиса, капитен Тине Урнаут и Клемен Чебуљ, средњи блокери Јан Козамерник и Ален Пајенк, коректор је Митја Гаспарини, а либера Јан Клобучар и Јани Ковачич. Одличну ролу у полуфиналу против Пољака имао је други коректор Тончек Стерн који је имао 14 поена.

Против Француза је Србија искористила најјаче оружје на овом такмичењу, а то је блок. Ту смо после Русије најбоља селекција шампионата. У том сегменту игре бриљирао је против Триколора Марко Подршчанин. Пријем и сервис су нам биле слабе тачке, али смо и то поправили у мечу са Французима у петак у Паризу.

ШТА КАЖЕ СТАТИСТИКА...

Статистика је некада као бикини, али... Некад може доста да покаже. Што се тиче појединачне статистике, наш најефкаснији играч је коректор Александар Атанасијевић. Освојио је популарни Бата 121 поен, односно 5,21 по сету и тренутно је на петом месту на ЕП, а није играо на две утакмице у групној фази. Урош Ковачевић је на седам мечева сакупио 113 поена. Наш најбоји примач сервиса осваја 4,35 поена по сету. Најефикснији Словенац је капитен, Тине Урнаут. Он има досад 105 поена, односно 3,89 по сету.

Када је реч о тимској статистици, Словенци имају много бољи пријем сервиса. Код идеалног пријема сервиса, Србија веома лоше стоји. Имамо само 18 одсто, наспрам чак 33 одсто ривала, које је у том параметру изједначен са Француском и Пољском на врху. Словенци боље сервирају. Имају по сету у просеку 1,8 асова, док Орлови освајају 1,4 поена из директних удараца. Словенија има 53 асова, а Србија 41.

Србија има 53 одсто успешности напада, а Словенија 50. У блоку наша репрезентација бриљира на шампионату. Имамо 80 поена, док је Словенија сакупила 66. У процентима, Орлови освајају 2,8 поена по сету из блока, а Словенци 2,3.

Слично као против Француске, кључ је добар пријем и напад из сервиса. У полуфиналу је сервис много боље функционисао. Одлични су били Срећко Лисинац и Александар Атанасијевић, док смо кључне поене освојили почетком петог сета када је на линију стао капитен Немања Петрић који је везао пет поена.

Прво европско финале смо изгубили 1997. године, после смо два добили. Нека буде и трећа срећа. Нека лајтмотив нашим одбојкашима буду речи Жозеа Муриња које је упутио селектору кадетске фудбалске репрезентације Србије Љубинку Друловићу 2013. године пред меч за титулу:

„Финале се не игра, финале се побеђује“.

Срби или Словенци? По кладионици Моззарт, Србија је фаворит са квотом 1,50, док је на победу Словенаца понуђена квота 2,41! Има ту још игара које вреди пробати, баш на овом линку. 

ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО ЗА ОДБОЈКАШЕ (ПАРИЗ)

Субота

ЗА ТРЕЋЕ МЕСТО

Француска – Пољска 0:3 (24:26, 22:25, 21:25)

Недеља

ФИНАЛЕ

17.30 Србија – Словенија

Извор: моззартспорт/Б92

ФОТО: ЦЕВ

Коментари / 0

Оставите коментар