Priča: Ko će biti šampioni, Srbi ili Slovenci?

Vidimo se na balkonu: Šansa generacije, neka se Plavi sete Murinjove poruke. . .  U finalu Evropskog prvenstva u Parizu (17. 30, RTS 1, TV Arenasport 1) izabranici selektora Slobodana Kovača igraju protiv hita šampionata - Slovenije.  Finale koje niko nije očekivao. . .  Odbojkaška reprezentacija Srbije sastaje se sa Slovenijom u finalu Evropskog prvenstva, u Parizu od 17. 30.

Ostali sportovi 29.09.2019 | 12:07
Priča: Ko će biti šampioni, Srbi ili Slovenci?
Izbaranici Slobodana Kovača do borbe za zlato došli su posle pobede u polufinalu protiv Francuske od 3-2, dok su Slovenci plasman u finale izborili elimisavši svetskog prvaka Poljsku sa 3-1.

Srbiji će ovo biti četvrto finale na prvenstvima Starog kontineta, u kome će pokušati da osvoji treće zlato.

Na drugoj strani, Slovencima je ovo druga borba za najsjajnije odličje, a prethodno su 2015. godine igrali u finalu.

"Orlovi" do sada na turniru nisu izgubili nijedan meč, što apsolutno niko nije mogao da pretpostavi pred početak turnira.

Oni su, doduše, sve do polufinala pred sobom imali dosta lak zadatak. Uspeli su da ga zakomplikuju u četvrtfinalu i da Ukrajinu pobede tek posle pet setova, ali onda da odigraju maestralno u polufinalu.

Pred 15.000 francuskih navijača "trikolori" su bili na kolenima posle servis greške Stefana Bojea kojom se Srbija plasirala u finale.

Slovenci, sa druge strane, nisu briljirali od početka. Posle tri uvodne pobede protiv slabijih rivala usledili su porazi od ogromnog autsajdera, Severne Makedonije, ali i favorizovane Rusije.

Meč sa Bugarskom u četvrtfinalu su lako rešili u svoju korist, a onda vezali dva nestvarna uspeha - prvo su se osvetili Rusima, a onda nadigrali dvostrukog uzastopnog prvaka sveta, Poljsku.

"Zmajčeci", predvođeni sjajnim Tineom Urnautom, odigrali su iznad svojih mogućnosti više nego što je Srbija. Nosila ih je domaća publika, koja im je bila saveznik sve do finala, gde će imati "Bersi" pun neutranlnih navijača.

Selektor odbojkaša Srbije Slobodan Kovač rekao je da njegov tim očekuje najvažnini ispit na dosadašnjem takmičenju.

"Imamo pozitivnu energiju. Bilo je teško zaspati zbog adrenalina i emocija posle Francuske. Čeka nas najvažniji korak, potrudili smo se da se što bolje spremimo za Sloveniju", rekao je Kovač.

Odbojkaš Marko Ivović istakao je da Srbija ima ozbiljnog rivala u borbi za zlato.

"Slovenija je pokazala da vredi, kvalitetna je, ali mi treba da se koncentrišemo na nas. Nadam se da ćemo biti mirni", izjavio je Ivović.

Primač Uroš Kovačević smatra da je recept za finale igra kao iz meča sa Francuskom.

"Moraćemo protiv Slovenije da damo više od 100 odsto, ako budemo na našem nivou možemo da se nadamo najboljem", rekao je Kovačević.





Odbojkašice su ovog septembra dočekane kao heroine iz Ankare posle zlata na Evropskom prvenstvu na sada već tradicionalnom mestu šampiona - balkonu Skupštine grada Beograda. Da li takva čast čeka i odbojkaše Srbije? Još jedna stepenica je ostala do trona Evrope. Tri puta je naša zemlja igrala finale, a dva puta smo bili šampioni Starog kontineta. Premijerna kruna najbolje selekcije kontinenta je osvojena 2001. u češkoj Ostravi pod zastavom Jugoslavije, a deset godina kasnije pridodata joj je titula u Beču pod srpskom trobojkom posle pobede nad Italijom (3:1). Da li je vreme za treću krunu, za treće zlato na grudima naših odbojkaša?

Ostrava i Beč biće upisani zlatnim slovima u istoriji naše odbojke, a i Pariz bio mogao da bude taličan za Plave. Šansa je to ove generacije, koja je mnogo obećavala, predviđali su joj zvezdane visine, ali osim osvojene Svetske lige 2016. pehari su izostali. Sazrevanje je bilo bolno, međutim, sad se ukazuje tron Evrope.

Probijena je konačno barijera poraza na velikim takmičenjima u polufinalima. Francuska je šokirana u krcatom „Bersiju“ posle pet setova, sada je rival u finalu Slovenija (17.30 RTS 1, TV Arenasport 1), hit dosadašnjeg šampionata.

Od sadašnjih reprezentativaca, zlato u Beču pre osam godina osvojili su Marko Podraščanin i Uroš Kovačević. Aleksandar Atanasijević je bio uz reprezentaciju Srbije, ali nije bio u sastavu u finalu protiv Azura. Prednost na poziciji korektora imali su legendarni Ivan Miljković (MVP EP 2011) i Saša Starović. Za razliku od tada mlađanog Kovačevića, koji je tek zakoračio na veliku scenu, Podraščanin je bio jedan od ključnih naših igrača u pohodu na najsjajnije odličje. Izabran je za najboljeg blokera turnira.

UVEK JE NEŠTO FALILO, ALI SAD SMO TIM

Prethodnih godina uvek je nešto falilo reprezentaciji da stigne do finale i borbe za pehar na velikim takmičenjima. Na Svetskom prvenstvu u Italiji prošle godine, bili smo sjajni do polufinala, srušeni su domaćini Azuri lako u tri seta, ali protiv Brazila nismo imali šanse. Glatko smo poraženi u tri seta u polufnalu, na kraju nismo uspeli da stignemo ni do bronze. Pre dve godine u Krakovu na EP Nemačka je stala na putu do finala, posle velikog preokreta i dramatičnih pet setova.

Ove godine je sve bilo podređeno kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Bariju. Žrtvovana je Liga nacija koja je služila kao trening za taj ključni vikend. Stigao je odlučujući susret sa domaćinom Italijom. Izgoreli su naši odbojkaši, glatko su poraženi od Azura (0:3). Usledila je šok terapija. Nikola Grbić je napustio kormilo, a stigao je Slobodan Kovač.

Nekadašnji zlatni odbojkaš Jugoslavije preuzeo je reprezentaciju neposredno pred EP. Imao je iskustvo Kovač sa vođenjem selekcija. Pre Srbije sa klupe je predvodio Iran i Sloveniju. Upravo je i debitovao na kormilu Orlova u prijateljskim susretima protiv Slovenaca. Dva puta smo dobijali današnjeg rivala na njihovom terenu, ali to su bili trening mečevi. U prvoj utakmci 3:2, u drugoj maksimalnih 3:0.

Obično su Srbija i Slovenija igrale pripremne mečeve u ovoj deceniji. Na zvaničnim takmičenjima skor je 3:1 za našu selekciju. Jedini poraz doživeli smo na Evropskom prvenstvu 2013. kada je bilo 3:1 za Slovence. Boba Kovač u dušu poznaje odbojkaše Slovenije čiji je bio selektor prošle godine na Svetskom prvenstvu u Italiji i Bugarskoj.

PAŽNJA, SLOVENCI SU IZBACILI RUSE I POLJAKE

Uspeo je Kovač da izvuče ono najbolje od naših odbojkaša na ovom prvenstvu, da kada se odlučuju budu najbolji. Uspeo je da im „nađe žicu“, da Uroš Kovačević ne izgori kada je najpotrebnije, da Aleksandar Atanasijević bude lider, bombarder, naslednik Ivana Miljkovića, da tehničar Nikola Jovović odigra protiv Francuske verovatno najbolji meč u dresu reprezentacije, da srednjaci Srećko Lisinac i Marko Podraščanin budu više korišćeni u polufinalu protiv Francuza, da blok bude snaga u petom setu, da kapiten Nemanja Petrić servisima na početku petog seta „hipnotiše“ Galske petlove...

Ovu priliku generacija srpskih odbojkaša ne bi trebalo da propusti, zlato je na dohvat ruke. Srbija ima ulogu blagog favorita u finalu u pariskom Bersiju, ali neće biti lako protiv selekcije koja je izbacila evropske šampione, Ruse i dvostruke uzastopne prvake planete, Poljake. Tad su izabranici italijanskog stručnjaka Alberta Đulijanija imali podršku krcatih Stožica i 15.000 vatrenih navijača u Ljubljani. Sada je neutralni teren. Očekuje se invazija Slovenaca na Bersi, ali ipak se radi o „ničijoj zemlji“. Neće ni Srbija biti bez podrške. Protiv domaćina u petak nekoliko stotina Srba je u pojedinim trenucima uspelo da nadjača domaće simpatizere.

Slovenija je u grupnoj fazi izgubila dva susreta, od Rusije (0:3) i Severne Makedonije (1:3)  što je bilo veliko iznenađenje. Pali su Bugari u osmini finala posle izgubljenog prvog seta, a onda su usledila dva čuda. Iako su igrali pred svojim navijačima, svi su otpisali Slovence, ali poklekli su prvo Rusi, a onda i Poljaci sa strašnim Vilfredom Leonom u paklu Ljubljane.

Srbija ima svih osam pobeda, samo pet izgubljenih setova. Tim koji pobeđuje se ne menja. Kovač će na crtu nekadašnjim učenicima da suprostavi standarnu startnu postavu. Tehničar je Nikola Jovović, primači servisa Uroš Kovačević i kapiten Nemanja Petrić, srednji blokeri Srećko Lisinac i Marko Podraščanin, korektor Aleksandar Atanasijević, dok će na poziciji libera da se smenjuju Nikola Peković i Neven Majstorović. Džoker će opet biti Marko Ivović, spreman da odmeni kapitena Petrića na prijemu servisa.

Slovenci su dosad igrali u postavi - tehničar je Dejan Vinčić, primači servisa, kapiten Tine Urnaut i Klemen Čebulj, srednji blokeri Jan Kozamernik i Alen Pajenk, korektor je Mitja Gasparini, a libera Jan Klobučar i Jani Kovačič. Odličnu rolu u polufinalu protiv Poljaka imao je drugi korektor Tonček Stern koji je imao 14 poena.

Protiv Francuza je Srbija iskoristila najjače oružje na ovom takmičenju, a to je blok. Tu smo posle Rusije najbolja selekcija šampionata. U tom segmentu igre briljirao je protiv Trikolora Marko Podrščanin. Prijem i servis su nam bile slabe tačke, ali smo i to popravili u meču sa Francuzima u petak u Parizu.

ŠTA KAŽE STATISTIKA...

Statistika je nekada kao bikini, ali... Nekad može dosta da pokaže. Što se tiče pojedinačne statistike, naš najefkasniji igrač je korektor Aleksandar Atanasijević. Osvojio je popularni Bata 121 poen, odnosno 5,21 po setu i trenutno je na petom mestu na EP, a nije igrao na dve utakmice u grupnoj fazi. Uroš Kovačević je na sedam mečeva sakupio 113 poena. Naš najboji primač servisa osvaja 4,35 poena po setu. Najefiksniji Slovenac je kapiten, Tine Urnaut. On ima dosad 105 poena, odnosno 3,89 po setu.

Kada je reč o timskoj statistici, Slovenci imaju mnogo bolji prijem servisa. Kod idealnog prijema servisa, Srbija veoma loše stoji. Imamo samo 18 odsto, naspram čak 33 odsto rivala, koje je u tom parametru izjednačen sa Francuskom i Poljskom na vrhu. Slovenci bolje serviraju. Imaju po setu u proseku 1,8 asova, dok Orlovi osvajaju 1,4 poena iz direktnih udaraca. Slovenija ima 53 asova, a Srbija 41.

Srbija ima 53 odsto uspešnosti napada, a Slovenija 50. U bloku naša reprezentacija briljira na šampionatu. Imamo 80 poena, dok je Slovenija sakupila 66. U procentima, Orlovi osvajaju 2,8 poena po setu iz bloka, a Slovenci 2,3.

Slično kao protiv Francuske, ključ je dobar prijem i napad iz servisa. U polufinalu je servis mnogo bolje funkcionisao. Odlični su bili Srećko Lisinac i Aleksandar Atanasijević, dok smo ključne poene osvojili početkom petog seta kada je na liniju stao kapiten Nemanja Petrić koji je vezao pet poena.

Prvo evropsko finale smo izgubili 1997. godine, posle smo dva dobili. Neka bude i treća sreća. Neka lajtmotiv našim odbojkašima budu reči Žozea Murinja koje je uputio selektoru kadetske fudbalske reprezentacije Srbije Ljubinku Druloviću 2013. godine pred meč za titulu:

„Finale se ne igra, finale se pobeđuje“.

Srbi ili Slovenci? Po kladionici Mozzart, Srbija je favorit sa kvotom 1,50, dok je na pobedu Slovenaca ponuđena kvota 2,41! Ima tu još igara koje vredi probati, baš na ovom linku. 

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE (PARIZ)

Subota

ZA TREĆE MESTO

Francuska – Poljska 0:3 (24:26, 22:25, 21:25)

Nedelja

FINALE

17.30 Srbija – Slovenija

Izvor: mozzartsport/B92

FOTO: CEV

Komentari / 0

Ostavite komentar