СП: Реванш Колмана уз шести резултат свих времена!

"Маторцу" Гетлину сребро! Амерички спринтер постао је нови првак света на 100 метара, убедљиво победивши 13 година старијег земљака у финалној трци.  Кад мачке нема. . . Јуса Болт из пензије гледао наследника - новог најбржег човека на свету! Име му је Кристијан Колмен. . .

Остали спортови 28.09.2019 | 23:15
СП: Реванш Колмана уз шести резултат свих времена!
Кристијан Колман оправдао је статус фаворита, освојивши златну медаљу на 100 метара на Светском атлетском првенству у Дохи.

Момак из Атланте овог лета је избегао казну због три пропуштена допинг теста, тако што је Антидопинг агенција САД затворила случај због утврђене процедуралне грешке.

Због тога је чак и легендарни Мајкл Џонсон изјавио да те сумње бацају велику мрљу на Колманову каријеру и чине депласираним уздизање његових спортских успеха, онако како се то радило док је доминирао, рецимо, Јусеин Болт.

Било како било, Колман је у Дохи доказао да је тренутно најбржи човек света, пошто је у финалу тријумфовао шестим резултатом у историји ове дисциплине - 9,76 секунди.

Болтов светски рекорд износи 9,58 секунди, а бржи од Колмана били су још само Тајсон Геј и Јохан Блејк са по 9,69, Асафа Пауел са 9,72 и Џастин Гетлин са 9,74.

Управо је Гетлин, 37-годишњак који је својевремено био суспендованог због допинга, у суботњем финалу заузео друго место, а Канађанин Андре Де Грас треће.

Олимпијски шампион из 2004. и двоструки првак света у овој дисциплини, Гетлин је прошао кроз циљ у времену 9,89 секунди, чиме је надмашио Де Граса за једну стотинку.

Колман се реванширао Гетлину за пораз у финалу СП у Лондону 2017, када је Болт на опроштају био "бронзани".

"Мислим да је за мене небо граница. Мислим да имам много ствари на којима могу да радим и које могу да поправим. Мислим да ћу наставити да поправљам свој рекорд", изјавио је нови шампион света, који ће се у Дохи такмичити и на 200 метара.

Кад мачке нема...

Да се не увреде Американци, знате сви како се каже, али тако му некако дође ова ситуација после повлачења Јусеина Болта, светског рекордера у трци на 100 меатра. Човек који је прописно измалтретирао Американце претходних година и доводио их до лудила, узимајући им најсјајнија одличја на свим великим такмичењима, из пензије гледа како његови највећи ривали успостављају владавину у најатрактивнијој атлетској дисциплини. 

Нови најбржи човек на свету, барем за ову годину - Кристијан Колмен! 

Овај момак крунисао је одличну сезону освојивши златну медаљу вечерас на Светском првенству у Дохи. Колмен је истрчао најбољу трку ове године (9,76) и заслужено славио испред земљака Џастина Герлина (9,89). Треће место заузео је Канађанин Андре де Грас (9,90).

Можда није било занимљиво као неких ранијих година, јер нисмо имали за кога да навијамо (Јуса су сви својатали и дивили му се, не само ми у Србији), али узбуђења свакако нису изостала, поготово ако питате стручњаке. Јер када пет људи истрчи испод десет секунди трка не може да буде лоша... 

Уосталом, ко није гледао, ево прилике:



1. Кристијан Колмен (САД) - 9.76
2. Џастин Гетлин (САД) - 9.89
3. Андре де Грас (КАН) - 9.90
4. Акани Симбине (ЈАР) - 9.93
5. Јохан Блејк (ЈАМ) - 9.97
6. Жарнел хјуз (ВБ) - 10.03
7. Филипо Торту (ИТА) - 10.07
8. Арон Браун (КАН) - 10.08

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар