SP: Revanš Kolmana uz šesti rezultat svih vremena!

"Matorcu" Getlinu srebro! Američki sprinter postao je novi prvak sveta na 100 metara, ubedljivo pobedivši 13 godina starijeg zemljaka u finalnoj trci.  Kad mačke nema. . . Jusa Bolt iz penzije gledao naslednika - novog najbržeg čoveka na svetu! Ime mu je Kristijan Kolmen. . .

Ostali sportovi 28.09.2019 | 23:15
SP: Revanš Kolmana uz šesti rezultat svih vremena!
Kristijan Kolman opravdao je status favorita, osvojivši zlatnu medalju na 100 metara na Svetskom atletskom prvenstvu u Dohi.

Momak iz Atlante ovog leta je izbegao kaznu zbog tri propuštena doping testa, tako što je Antidoping agencija SAD zatvorila slučaj zbog utvrđene proceduralne greške.

Zbog toga je čak i legendarni Majkl Džonson izjavio da te sumnje bacaju veliku mrlju na Kolmanovu karijeru i čine deplasiranim uzdizanje njegovih sportskih uspeha, onako kako se to radilo dok je dominirao, recimo, Jusein Bolt.

Bilo kako bilo, Kolman je u Dohi dokazao da je trenutno najbrži čovek sveta, pošto je u finalu trijumfovao šestim rezultatom u istoriji ove discipline - 9,76 sekundi.

Boltov svetski rekord iznosi 9,58 sekundi, a brži od Kolmana bili su još samo Tajson Gej i Johan Blejk sa po 9,69, Asafa Pauel sa 9,72 i Džastin Getlin sa 9,74.

Upravo je Getlin, 37-godišnjak koji je svojevremeno bio suspendovanog zbog dopinga, u subotnjem finalu zauzeo drugo mesto, a Kanađanin Andre De Gras treće.

Olimpijski šampion iz 2004. i dvostruki prvak sveta u ovoj disciplini, Getlin je prošao kroz cilj u vremenu 9,89 sekundi, čime je nadmašio De Grasa za jednu stotinku.

Kolman se revanširao Getlinu za poraz u finalu SP u Londonu 2017, kada je Bolt na oproštaju bio "bronzani".

"Mislim da je za mene nebo granica. Mislim da imam mnogo stvari na kojima mogu da radim i koje mogu da popravim. Mislim da ću nastaviti da popravljam svoj rekord", izjavio je novi šampion sveta, koji će se u Dohi takmičiti i na 200 metara.

Kad mačke nema...

Da se ne uvrede Amerikanci, znate svi kako se kaže, ali tako mu nekako dođe ova situacija posle povlačenja Juseina Bolta, svetskog rekordera u trci na 100 meatra. Čovek koji je propisno izmaltretirao Amerikance prethodnih godina i dovodio ih do ludila, uzimajući im najsjajnija odličja na svim velikim takmičenjima, iz penzije gleda kako njegovi najveći rivali uspostavljaju vladavinu u najatraktivnijoj atletskoj disciplini. 

Novi najbrži čovek na svetu, barem za ovu godinu - Kristijan Kolmen! 

Ovaj momak krunisao je odličnu sezonu osvojivši zlatnu medalju večeras na Svetskom prvenstvu u Dohi. Kolmen je istrčao najbolju trku ove godine (9,76) i zasluženo slavio ispred zemljaka Džastina Gerlina (9,89). Treće mesto zauzeo je Kanađanin Andre de Gras (9,90).

Možda nije bilo zanimljivo kao nekih ranijih godina, jer nismo imali za koga da navijamo (Jusa su svi svojatali i divili mu se, ne samo mi u Srbiji), ali uzbuđenja svakako nisu izostala, pogotovo ako pitate stručnjake. Jer kada pet ljudi istrči ispod deset sekundi trka ne može da bude loša... 

Uostalom, ko nije gledao, evo prilike:



1. Kristijan Kolmen (SAD) - 9.76
2. Džastin Getlin (SAD) - 9.89
3. Andre de Gras (KAN) - 9.90
4. Akani Simbine (JAR) - 9.93
5. Johan Blejk (JAM) - 9.97
6. Žarnel hjuz (VB) - 10.03
7. Filipo Tortu (ITA) - 10.07
8. Aron Braun (KAN) - 10.08

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar