Још један Трампов човјек ангажован за регион?

Нови саветник за националну безбедност САД Роберт О’Брајан заинтересован је да се активније ангажује у овом региону. Како сазнаје "Блиц", он би у наредним месецима требало да дође у посету Србији.

 

Свијет 28.09.2019 | 20:55
Још један Трампов човјек ангажован за регион?
Председник Србије Александар Вучић био је један од гостију на вечери под окриљем Светског економског форума на којој је, иако није првобитно планиран, био присутан и Роберт О’Брајан. Како сазнаје "Блиц", нови амерички саветник за националну безбедност дошао је на инсистирање Џареда Кушнера, високог саветника и зета америчког председника Доналда Трампа.
 
- Разговор је био добар - рекао је председник након вечере, али није желео да говори о детаљима будући да је, како је истакао, скуп одржан по "четам хаус" правилима.

- Ни реч више не могу да кажем - додао је Вучић.

Међутим, како каже више извора "Блица" из дипломатских кругова, Роберт О’Брајан требало би у наредним месецима активније да се ангажује у овом региону.

- Одмах након косовских избора и формирања нове косовске владе, он ће бити тај који ће извршити притисак на Албанце да повуку одлуку увођењу такси на робу из Србије - каже извор "Блица" из дипломатских кругова.

Американцима не одговара застој у дијалогу Београда и Приштине, а уколико буду видели да две стране имају добру вољу да проблем реше, спремни су да се укључе много више него што је случај данас. У том смислу, О’Брајан би крајем ове или почетком следеће године могао и да дође у званичну посету региону уколико нађе место у агенди.

Роберт О’Брајан је на место саветника за националну безбедност дошао на предлог Џареда Кушнера и важи за његовог човека. На српском државном врху је сада да ту чињеницу искористи будући да нам је супруг Иванке Трамп наклоњен.

- Утицај Кушнера не треба занемарити, можда је управо то линк којим можемо доћи до нечег повољног за Србију - каже извор "Блица".

И током Економског форума у Давосу на свим скуповима које Џаред Кушнер организује обавезно су позвани и председник Србије и председница Владе Ана Брнабић.

Америка месецима показује интересовање за решавање косовског чвора и након косовских избора очекује се интензивније укључивање у процес. Пре свега, очекује се да САД као главни покровитељ косовске независности већ током октобра, након формирања нове косовске владе, изврши притисак на Албанце да повуку одлуку о увођењу такса на робу из Србије. Уколико у томе успе, дијалог Београда и Приштине после једногодишњег вакуума могао би у новембру коначно да се настави.

На вечери коју је организовао Светски економски форум у Њујорку пре три вечери били су неки од најмоћнијих људи у Америци, али и из других земаља. "Блиц" је ексклузивно дошао до списка званица на којем су и министри спољних послова Азербејџана, Бахреина, Бразила, Египта, Индонезије, специјални изасланик УН за Сирију, председник Ирака Бархам Салих, јордански принц, холандска краљица, норвешки принц, македонски премијер Зоран Заев, министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак... 

Макрон чека изборе у Приштини

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да чека да се заврше избори на Косову како би се укључио у решавање проблема у дијалогу Београда и Приштине. То је француски председник рекао у четвртак у кратком сусрету са првим потпредседником Владе и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, када је и поздравио председника Србије Александра Вучића, саопштило је Министарство спољних послова.

Приликом сусрета у оквиру генералне дебате 74. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, министар Дачић је честитао председнику Макрону на одличном говору приликом његове недавне посете Србији и пренео му да је његова посета једна од најбољих посета неког страног званичника у историји наше земље.

Вучић резимирао посету Њујорку - Споразум за пет месеци, 50 година или никад

Још смо далеко од споразума Београда и Приштине, каже председник Србије Александар Вучић резимирајући посету Њујорку. Како је казао, о роковима не може да говори, уз опаску да је у питању "мозак људи", односно какве су жеље и Срба и Албанаца.

- То није питање месеци и година. Споразум може да буде за пет месеци, а може да буде и за 50 година, а може да буде и никада - рекао је Вучић. Он је казао да је са представницима великих сила разговарао о територијалном интегритету, истакавши да је само руски шеф дипломатије Сергеј Лавров говорио о територијалном интегритету Србије, док други кажу да Београд нарушава туђи територијални интегритет.

- Тактичка борба ће се наставити, а стратешки могу да говорим тек када бисмо имали некакав оквирни споразум у глави, и то би била стратешка одлука. Све остало је тактичко померање - рекао је Вучић. Када је реч о Косову и Метохији, Вучић је рекао да је ситуација Србије врло тешка и сложена, али да у тактичком смислу Београд гледа да помери све што може да би направио повољнију позицију за Србију.

Како је казао, његова иницијатива тешње економске сарадње на западном Балкану и јединственог тржишта значи да је важно да земље региона разумеју да имају користи да иступају као блок, јер ће тако бити више поштоване у Европи.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Али

29.09.2019 09:00

Не вриједе никакви преговори, Косове це се ресити тек 2389 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немојте

29.09.2019 14:16

Да сада србија призна косово у замјену укидања трговинских санкција! Ово је све цинизам ! Ово је све обицна фарса за обицни народ! Србија треба ове санкције рјесавати након сто се ријеси проблем косова а не прије тога да је неко уцјењује! Ако србија буде много мудровала резултат це бити и сјевер косова без срба! Само искрена политика води ка правом рјесењу!

ОДГОВОРИТЕ