Još jedan Trampov čovjek angažovan za region?

Novi savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O’Brajan zainteresovan je da se aktivnije angažuje u ovom regionu. Kako saznaje "Blic", on bi u narednim mesecima trebalo da dođe u posetu Srbiji.

 

Svijet 28.09.2019 | 20:55
Još jedan Trampov čovjek angažovan za region?
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je jedan od gostiju na večeri pod okriljem Svetskog ekonomskog foruma na kojoj je, iako nije prvobitno planiran, bio prisutan i Robert O’Brajan. Kako saznaje "Blic", novi američki savetnik za nacionalnu bezbednost došao je na insistiranje Džareda Kušnera, visokog savetnika i zeta američkog predsednika Donalda Trampa.
 
- Razgovor je bio dobar - rekao je predsednik nakon večere, ali nije želeo da govori o detaljima budući da je, kako je istakao, skup održan po "četam haus" pravilima.

- Ni reč više ne mogu da kažem - dodao je Vučić.

Međutim, kako kaže više izvora "Blica" iz diplomatskih krugova, Robert O’Brajan trebalo bi u narednim mesecima aktivnije da se angažuje u ovom regionu.

- Odmah nakon kosovskih izbora i formiranja nove kosovske vlade, on će biti taj koji će izvršiti pritisak na Albance da povuku odluku uvođenju taksi na robu iz Srbije - kaže izvor "Blica" iz diplomatskih krugova.

Amerikancima ne odgovara zastoj u dijalogu Beograda i Prištine, a ukoliko budu videli da dve strane imaju dobru volju da problem reše, spremni su da se uključe mnogo više nego što je slučaj danas. U tom smislu, O’Brajan bi krajem ove ili početkom sledeće godine mogao i da dođe u zvaničnu posetu regionu ukoliko nađe mesto u agendi.

Robert O’Brajan je na mesto savetnika za nacionalnu bezbednost došao na predlog Džareda Kušnera i važi za njegovog čoveka. Na srpskom državnom vrhu je sada da tu činjenicu iskoristi budući da nam je suprug Ivanke Tramp naklonjen.

- Uticaj Kušnera ne treba zanemariti, možda je upravo to link kojim možemo doći do nečeg povoljnog za Srbiju - kaže izvor "Blica".

I tokom Ekonomskog foruma u Davosu na svim skupovima koje Džared Kušner organizuje obavezno su pozvani i predsednik Srbije i predsednica Vlade Ana Brnabić.

Amerika mesecima pokazuje interesovanje za rešavanje kosovskog čvora i nakon kosovskih izbora očekuje se intenzivnije uključivanje u proces. Pre svega, očekuje se da SAD kao glavni pokrovitelj kosovske nezavisnosti već tokom oktobra, nakon formiranja nove kosovske vlade, izvrši pritisak na Albance da povuku odluku o uvođenju taksa na robu iz Srbije. Ukoliko u tome uspe, dijalog Beograda i Prištine posle jednogodišnjeg vakuuma mogao bi u novembru konačno da se nastavi.

Na večeri koju je organizovao Svetski ekonomski forum u Njujorku pre tri večeri bili su neki od najmoćnijih ljudi u Americi, ali i iz drugih zemalja. "Blic" je ekskluzivno došao do spiska zvanica na kojem su i ministri spoljnih poslova Azerbejdžana, Bahreina, Brazila, Egipta, Indonezije, specijalni izaslanik UN za Siriju, predsednik Iraka Barham Salih, jordanski princ, holandska kraljica, norveški princ, makedonski premijer Zoran Zaev, ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak... 

Makron čeka izbore u Prištini

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da čeka da se završe izbori na Kosovu kako bi se uključio u rešavanje problema u dijalogu Beograda i Prištine. To je francuski predsednik rekao u četvrtak u kratkom susretu sa prvim potpredsednikom Vlade i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, kada je i pozdravio predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Prilikom susreta u okviru generalne debate 74. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ministar Dačić je čestitao predsedniku Makronu na odličnom govoru prilikom njegove nedavne posete Srbiji i preneo mu da je njegova poseta jedna od najboljih poseta nekog stranog zvaničnika u istoriji naše zemlje.

Vučić rezimirao posetu Njujorku - Sporazum za pet meseci, 50 godina ili nikad

Još smo daleko od sporazuma Beograda i Prištine, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić rezimirajući posetu Njujorku. Kako je kazao, o rokovima ne može da govori, uz opasku da je u pitanju "mozak ljudi", odnosno kakve su želje i Srba i Albanaca.

- To nije pitanje meseci i godina. Sporazum može da bude za pet meseci, a može da bude i za 50 godina, a može da bude i nikada - rekao je Vučić. On je kazao da je sa predstavnicima velikih sila razgovarao o teritorijalnom integritetu, istakavši da je samo ruski šef diplomatije Sergej Lavrov govorio o teritorijalnom integritetu Srbije, dok drugi kažu da Beograd narušava tuđi teritorijalni integritet.

- Taktička borba će se nastaviti, a strateški mogu da govorim tek kada bismo imali nekakav okvirni sporazum u glavi, i to bi bila strateška odluka. Sve ostalo je taktičko pomeranje - rekao je Vučić. Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da je situacija Srbije vrlo teška i složena, ali da u taktičkom smislu Beograd gleda da pomeri sve što može da bi napravio povoljniju poziciju za Srbiju.

Kako je kazao, njegova inicijativa tešnje ekonomske saradnje na zapadnom Balkanu i jedinstvenog tržišta znači da je važno da zemlje regiona razumeju da imaju koristi da istupaju kao blok, jer će tako biti više poštovane u Evropi.

(Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ali

29.09.2019 11:00

Ne vrijede nikakvi pregovori, Kosove ce se resiti tek 2389 godine.

ODGOVORITE
Name

Nemojte

29.09.2019 16:16

Da sada srbija prizna kosovo u zamjenu ukidanja trgovinskih sankcija! Ovo je sve cinizam ! Ovo je sve obicna farsa za obicni narod! Srbija treba ove sankcije rjesavati nakon sto se rijesi problem kosova a ne prije toga da je neko ucjenjuje! Ako srbija bude mnogo mudrovala rezultat ce biti i sjever kosova bez srba! Samo iskrena politika vodi ka pravom rjesenju!

ODGOVORITE