СП: Није узео медаљу у Дохи, али је прави херој!

Носио ривала до циља! Није најважније победити, много веће од тога је помоћи, бити човек, показати прави спортски дух и промовисати праве вредности спорта.

Остали спортови 29.09.2019 | 14:01
СП: Није узео медаљу у Дохи, али је прави херој!
Почетка Светског првенства у атлетици у Дохи није обележио неки велики резултат или рекорд, већ феноменална прича двојице такмичара у трци на 5.000 метара.

Херој дана, ако не већ и целог шампионата је Браима Санкар Дабо из Гвинеје Бисао, који је свом ривалу на стази помогао да заврши трку.

Дугопругаш из Гвинеје Бисао није у финишу размишљао само о резултату и што пре да стигне на циљ, већ је противнику Џонатану Базбију из Арубе притекао у помоћ.

Дабо је видео да Базби без даха пада на стази од умора али и због велике врућине у Дохи, па је притрчао, подигао га и буквално носио до циља.

Они нису обезбедили место у финалу трке на 5.000 метара и неће освојити одличје на Светском првенству, али су за нас већ освојили златну медаљу за промоцију правних вредности спорта. Заслужено су добили овације публике, много веће него победник трке Салемон Барега.

Базби се мучио, није могао да хода и почео је да посрће у последњем кругу. Дабо је то видео, прекинуо је да трчи и загрлио га, затим га је мало и вукао али му је помогао да додје до циља.

Они су трку завршили са скоро пет минута закашњења за победником Селемоном Барегом из Етиопије, али су добили велики аплауз на стадиону Калифа, на коме су целог дана радили расхладни уредјаји како би се атлетичарима олакшало такмичење, због великих врућина у Дохи.

"Сваки спортиста би у тој ситуацији урадио исто. То је нормално, помоћи некоме из друге земље. Захвалио ми је", рекао је Дабо путем преводиоца.

Базби и Дабо су једини атлетичари својих земаља на Светском првенству у Дохи. Обојица су добили специјалне позивнице које дозвољавају земљама без јаког тркачког програма да пошаљу по једног спортисту на такмичење, чак иако не испуњава квалификационе стандарде.

Дабо је пре трке рекао да му није циљ да се пласира у финале, већ само да истрчи најбољи резултат.

Светско првенство почело је у петак у Дохи и трајаће до 6. октобра.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар