SP: Nije uzeo medalju u Dohi, ali je pravi heroj!

Nosio rivala do cilja! Nije najvažnije pobediti, mnogo veće od toga je pomoći, biti čovek, pokazati pravi sportski duh i promovisati prave vrednosti sporta.

Ostali sportovi 29.09.2019 | 14:01
SP: Nije uzeo medalju u Dohi, ali je pravi heroj!
Početka Svetskog prvenstva u atletici u Dohi nije obeležio neki veliki rezultat ili rekord, već fenomenalna priča dvojice takmičara u trci na 5.000 metara.

Heroj dana, ako ne već i celog šampionata je Braima Sankar Dabo iz Gvineje Bisao, koji je svom rivalu na stazi pomogao da završi trku.

Dugoprugaš iz Gvineje Bisao nije u finišu razmišljao samo o rezultatu i što pre da stigne na cilj, već je protivniku Džonatanu Bazbiju iz Arube pritekao u pomoć.

Dabo je video da Bazbi bez daha pada na stazi od umora ali i zbog velike vrućine u Dohi, pa je pritrčao, podigao ga i bukvalno nosio do cilja.

Oni nisu obezbedili mesto u finalu trke na 5.000 metara i neće osvojiti odličje na Svetskom prvenstvu, ali su za nas već osvojili zlatnu medalju za promociju pravnih vrednosti sporta. Zasluženo su dobili ovacije publike, mnogo veće nego pobednik trke Salemon Barega.

Bazbi se mučio, nije mogao da hoda i počeo je da posrće u poslednjem krugu. Dabo je to video, prekinuo je da trči i zagrlio ga, zatim ga je malo i vukao ali mu je pomogao da dodje do cilja.

Oni su trku završili sa skoro pet minuta zakašnjenja za pobednikom Selemonom Baregom iz Etiopije, ali su dobili veliki aplauz na stadionu Kalifa, na kome su celog dana radili rashladni uredjaji kako bi se atletičarima olakšalo takmičenje, zbog velikih vrućina u Dohi.

"Svaki sportista bi u toj situaciji uradio isto. To je normalno, pomoći nekome iz druge zemlje. Zahvalio mi je", rekao je Dabo putem prevodioca.

Bazbi i Dabo su jedini atletičari svojih zemalja na Svetskom prvenstvu u Dohi. Obojica su dobili specijalne pozivnice koje dozvoljavaju zemljama bez jakog trkačkog programa da pošalju po jednog sportistu na takmičenje, čak iako ne ispunjava kvalifikacione standarde.

Dabo je pre trke rekao da mu nije cilj da se plasira u finale, već samo da istrči najbolji rezultat.

Svetsko prvenstvo počelo je u petak u Dohi i trajaće do 6. oktobra.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar