ЕП: Словенци су први финалисти!

Словенија победила Пољску и отишла у финале Европског првенства! Одбојкаши Словеније су се пласирали у финале Европског првенства победивши Пољску у полуфиналу! Славље у "Стожицама": Словенија други пут у историји за европску титулу! Шампион света Пољска није успела да надвлада домаће одбојкаше и 12. 000 њихових навијача.  Словенија је у трансу! Одбојка је нова кошарка, пао је и светски првак са Леоном! У фантастичној атмосфери у крцатим Стожицама, Словенија дошла до финала Европског првенства.

Остали спортови 26.09.2019 | 23:14
ЕП: Словенци су први финалисти!
Репрезентација Словеније први је финалиста Европског првенства за одбојкаше, које се ове године организује у четири земље.

"Змајчеки" су пред својом публиком, у љубљанској дворани "Стожице", у четири сета савладали актуелног светског првака.

Словенија - Пољска 3:1 (25:23, 24:26, 25:22, 25:23)!

Друго полуфинале, Француска - Србија, игра се у петак од 21 час у Паризу (дворана "Берси").

Надамо се да ће Ковачевић, Атанасијевић и екипа спречити репризу ЕП 2015, када су се у Софији за злато борили Словенци и "триколори", а Француска славила резултатом 3:0.

СЛОВЕНИЈА: Урнаут 32, Стерн 23, Цебуљ 23, Козамерник 10, Пајенк 9, Гаспарини 6.

ПОЉСКА: Леон 32, Кубиак 29, Конарски 19, Бјењек 10, Музај 8, Шливка 4, Клос 3, Дризга 2.

Словенија ће по други пут имати прилику да се бори за европско злато, после победе над Пољском резултатом 3:1 (25:23, 24:26, 25:22, 25:23).

У групној фази су претрпели два пораза, да би касније успели да елиминишу Русију и у полуфиналу светског шампиона, репрезентацију Пољске.

Силовито су кренули Пољаци, па су после добрих сервиса Леона повели са 9:4. Ипак, уз фантастичну подршку са трибина, Словенци су успели да стигну до изједначења, када је било 10:10.

Имали су актуелни светски шампиони иницијативу у наставку, користили су сваку непажњу ривала, па су све време били у предности. Ипак су Словенци били истрајни у својој намери да освоје први сет и после велике борбе то им је и пошло за руком.

Домаћи су одлично почели наредни сет, па је семафор показао 3:1. Уследила је велика борба, у којој је константно у предностио био словеначки тим. Покушавали су Пољаци да сустигну ривала, али су Словенци успевали некако да одоле.

При резулату 24:24, Пољаци су ухватили словеначког коректора у блоку да би асом дошли до изједначења. Иако су Пољаци имали психолошку предност у наставку, испустили су четврти сет, што је публику додатно "распалило" и носили су своје љубимце до 25:22.

У последњем, четвртом сету, актуелни светски прваци су углавном имали предност од поен, два. Ипак, у самој завршници Словенци су успели да преокрену. Повели су са 22:21, а онда и 23:22, да би Урнаут забележио ас и Словенија је имала меч лопту, прву није искористила, али зато другу јесте и потпуно заслужено се нашла у финалу Европског првенства.

Словенија је у одбојкашком трансу!

Одбојкаши Словеније су направили још један подвиг, у фантастичној атмосфери у Стожицама победили светског првака Пољску 3:1 (25:23, 24:26, 25:22, 25:32) и пласирали се у финале Европског првенства. Други пут у историји. Али на невероватан начин…

Словенци су самим пласманом у полуфинале и победом над фаворизованом Русијом у четвртфиналу направили резултат изнад очекивања. Иако су пре четири године предвођени славним Андреом Ђанијем са клупе играли историјско финале Европског првенства у Бугарској, нико им није давао шансе да ће сличан подвиг поновити и овога пута. Иако су били један од домаћина првенства и играли групу, осмину финала, четвртфинале и вечерашње полуфинале пред својим навијачима.

Али одбојка је постала нови хит у Словенији. После успеха у рукомету и коашрци, на ред је дошла одбојка. Ова мала земља је заиста спортски феномен.

Ако је победа над Русијом била изненађење, шта тек рећи за тријумф над тренутно најјачом екипом света и актуелним планетарним прваком Пољском?! И то Пољском која је од те светске титуле појачана и најбољим играчем света Кубанцем Вилфредом Леоном којем је ово било прво велико такмичење у новој репрезентацији. Пољаци су били апослутни фаворит. чак и за освајање титуле. 

Али Словенија је показала огромно срце вечерас! Предвођена још једним италијанским стручњаком Албертом Ђулијанијем,пред 15.000 фантастичних навијача у Стожицама, Словенци су савладали Пољаке после огромне борбе у четири занимљива сета.

Иако је Пољска у првом сету водила и са пет поена предности, иако је имала 20:17, Словенија није одустајала и стигла је до 22:22, а онда и повела 24:22! Прву сет лопту нису искористили, али су на другој изблокирали Вилфреда Леона и запалили Стожице. Драма је почела…

Пољаци су цео други сет заостајали по поен или два, ниједном нису повели, губили су 23:24, Словенија је имала сет лопту, али је онда светски првак показао класу. Блок Леона, па ас Бјенијека и онда још један блок за преокрет и изједначење у сетовима. Деловало је да је Пољска намирисала крв и кренула ка преокрету.

Али невероватни Словенци су ношени феноменалном подршком са трибина наставили да остављају срце на терену и у трећем сету. Иако су Пољаци водили на почетку, Словенија је на крилима сјајног Урнаутапреокренула на 16:11, чувала вођство, дошла до три сет лопте и искористила другу. Све се тресло у Стожицама…

Жестока борба се водила у четвртом сету, ниједна екипа није успевала да се одлепи на више од два поена предности, опет је сет ушао у драматичну завршницу и опет су Словенци имали челичне живце и велико срце. Опет је Тине Урнаут био јунак и Словенија је изборила пласман у финале.

Иако су Пољаци боље сервирали, Словенија је имала бољу одбрану, нешто бољи пријем и мање је грешила у нападу. Тине Уранут је са 18 освојених поена (од тога 14 у последња два сета!) био најефикаснији у победничком тиму, али су одлични били и Чебуљ са 15 и Штерк са 14 поена. Вилфредо Леон је на другој страни освојио  22 поен, али није имао адекватну помоћ. Михаел Кубијак је подбацио и у пријему, и у нападу.

Словенија иде у финале у Паризу, а другог финалисту ћемо сазнати после сутрашњег окршаја између домаћина Француске и наше репрезентације. Словенци су вечерас нашим момцима показали да и најбољи могу да падну. па нека тако буде и сутра...

ФОТО: ЦЕВ

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар