EP: Slovenci su prvi finalisti!

Slovenija pobedila Poljsku i otišla u finale Evropskog prvenstva! Odbojkaši Slovenije su se plasirali u finale Evropskog prvenstva pobedivši Poljsku u polufinalu! Slavlje u "Stožicama": Slovenija drugi put u istoriji za evropsku titulu! Šampion sveta Poljska nije uspela da nadvlada domaće odbojkaše i 12. 000 njihovih navijača.  Slovenija je u transu! Odbojka je nova košarka, pao je i svetski prvak sa Leonom! U fantastičnoj atmosferi u krcatim Stožicama, Slovenija došla do finala Evropskog prvenstva.

Ostali sportovi 26.09.2019 | 23:14
EP: Slovenci su prvi finalisti!
Reprezentacija Slovenije prvi je finalista Evropskog prvenstva za odbojkaše, koje se ove godine organizuje u četiri zemlje.

"Zmajčeki" su pred svojom publikom, u ljubljanskoj dvorani "Stožice", u četiri seta savladali aktuelnog svetskog prvaka.

Slovenija - Poljska 3:1 (25:23, 24:26, 25:22, 25:23)!

Drugo polufinale, Francuska - Srbija, igra se u petak od 21 čas u Parizu (dvorana "Bersi").

Nadamo se da će Kovačević, Atanasijević i ekipa sprečiti reprizu EP 2015, kada su se u Sofiji za zlato borili Slovenci i "trikolori", a Francuska slavila rezultatom 3:0.

SLOVENIJA: Urnaut 32, Stern 23, Cebulj 23, Kozamernik 10, Pajenk 9, Gasparini 6.

POLJSKA: Leon 32, Kubiak 29, Konarski 19, Bjenjek 10, Muzaj 8, Šlivka 4, Klos 3, Drizga 2.

Slovenija će po drugi put imati priliku da se bori za evropsko zlato, posle pobede nad Poljskom rezultatom 3:1 (25:23, 24:26, 25:22, 25:23).

U grupnoj fazi su pretrpeli dva poraza, da bi kasnije uspeli da eliminišu Rusiju i u polufinalu svetskog šampiona, reprezentaciju Poljske.

Silovito su krenuli Poljaci, pa su posle dobrih servisa Leona poveli sa 9:4. Ipak, uz fantastičnu podršku sa tribina, Slovenci su uspeli da stignu do izjednačenja, kada je bilo 10:10.

Imali su aktuelni svetski šampioni inicijativu u nastavku, koristili su svaku nepažnju rivala, pa su sve vreme bili u prednosti. Ipak su Slovenci bili istrajni u svojoj nameri da osvoje prvi set i posle velike borbe to im je i pošlo za rukom.

Domaći su odlično počeli naredni set, pa je semafor pokazao 3:1. Usledila je velika borba, u kojoj je konstantno u prednostio bio slovenački tim. Pokušavali su Poljaci da sustignu rivala, ali su Slovenci uspevali nekako da odole.

Pri rezulatu 24:24, Poljaci su uhvatili slovenačkog korektora u bloku da bi asom došli do izjednačenja. Iako su Poljaci imali psihološku prednost u nastavku, ispustili su četvrti set, što je publiku dodatno "raspalilo" i nosili su svoje ljubimce do 25:22.

U poslednjem, četvrtom setu, aktuelni svetski prvaci su uglavnom imali prednost od poen, dva. Ipak, u samoj završnici Slovenci su uspeli da preokrenu. Poveli su sa 22:21, a onda i 23:22, da bi Urnaut zabeležio as i Slovenija je imala meč loptu, prvu nije iskoristila, ali zato drugu jeste i potpuno zasluženo se našla u finalu Evropskog prvenstva.

Slovenija je u odbojkaškom transu!

Odbojkaši Slovenije su napravili još jedan podvig, u fantastičnoj atmosferi u Stožicama pobedili svetskog prvaka Poljsku 3:1 (25:23, 24:26, 25:22, 25:32) i plasirali se u finale Evropskog prvenstva. Drugi put u istoriji. Ali na neverovatan način…

Slovenci su samim plasmanom u polufinale i pobedom nad favorizovanom Rusijom u četvrtfinalu napravili rezultat iznad očekivanja. Iako su pre četiri godine predvođeni slavnim Andreom Đanijem sa klupe igrali istorijsko finale Evropskog prvenstva u Bugarskoj, niko im nije davao šanse da će sličan podvig ponoviti i ovoga puta. Iako su bili jedan od domaćina prvenstva i igrali grupu, osminu finala, četvrtfinale i večerašnje polufinale pred svojim navijačima.

Ali odbojka je postala novi hit u Sloveniji. Posle uspeha u rukometu i koašrci, na red je došla odbojka. Ova mala zemlja je zaista sportski fenomen.

Ako je pobeda nad Rusijom bila iznenađenje, šta tek reći za trijumf nad trenutno najjačom ekipom sveta i aktuelnim planetarnim prvakom Poljskom?! I to Poljskom koja je od te svetske titule pojačana i najboljim igračem sveta Kubancem Vilfredom Leonom kojem je ovo bilo prvo veliko takmičenje u novoj reprezentaciji. Poljaci su bili aposlutni favorit. čak i za osvajanje titule. 

Ali Slovenija je pokazala ogromno srce večeras! Predvođena još jednim italijanskim stručnjakom Albertom Đulijanijem,pred 15.000 fantastičnih navijača u Stožicama, Slovenci su savladali Poljake posle ogromne borbe u četiri zanimljiva seta.

Iako je Poljska u prvom setu vodila i sa pet poena prednosti, iako je imala 20:17, Slovenija nije odustajala i stigla je do 22:22, a onda i povela 24:22! Prvu set loptu nisu iskoristili, ali su na drugoj izblokirali Vilfreda Leona i zapalili Stožice. Drama je počela…

Poljaci su ceo drugi set zaostajali po poen ili dva, nijednom nisu poveli, gubili su 23:24, Slovenija je imala set loptu, ali je onda svetski prvak pokazao klasu. Blok Leona, pa as Bjenijeka i onda još jedan blok za preokret i izjednačenje u setovima. Delovalo je da je Poljska namirisala krv i krenula ka preokretu.

Ali neverovatni Slovenci su nošeni fenomenalnom podrškom sa tribina nastavili da ostavljaju srce na terenu i u trećem setu. Iako su Poljaci vodili na početku, Slovenija je na krilima sjajnog Urnautapreokrenula na 16:11, čuvala vođstvo, došla do tri set lopte i iskoristila drugu. Sve se treslo u Stožicama…

Žestoka borba se vodila u četvrtom setu, nijedna ekipa nije uspevala da se odlepi na više od dva poena prednosti, opet je set ušao u dramatičnu završnicu i opet su Slovenci imali čelične živce i veliko srce. Opet je Tine Urnaut bio junak i Slovenija je izborila plasman u finale.

Iako su Poljaci bolje servirali, Slovenija je imala bolju odbranu, nešto bolji prijem i manje je grešila u napadu. Tine Uranut je sa 18 osvojenih poena (od toga 14 u poslednja dva seta!) bio najefikasniji u pobedničkom timu, ali su odlični bili i Čebulj sa 15 i Šterk sa 14 poena. Vilfredo Leon je na drugoj strani osvojio  22 poen, ali nije imao adekvatnu pomoć. Mihael Kubijak je podbacio i u prijemu, i u napadu.

Slovenija ide u finale u Parizu, a drugog finalistu ćemo saznati posle sutrašnjeg okršaja između domaćina Francuske i naše reprezentacije. Slovenci su večeras našim momcima pokazali da i najbolji mogu da padnu. pa neka tako bude i sutra...

FOTO: CEV

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar