Томас и Пејџ носили Партизан до побједе над Мегом!

Кошаркаши Партизана савладали су Мега Бемакс резултатом 86:73 и пласирали се у полуфинале овогодишњег издања АБА Суперкупа.  Сигурна победа црно-белих на старту АБА Суперкупа у Загребу. Мега добила прву четвртину, али је катастрофалним извођењем слободних бацања убрзо отворила врата пораза. . .  Томас је Партизанова снага, Пејџ се опасно распуцао - црно-бели преко Меге до полуфинала! Бирчевић показао квалитет, црно-бели су у полуфиналу АБА Суперкупа - 86:73.

Кошарка 26.09.2019 | 19:05
Томас и Пејџ носили Партизан до побједе над Мегом!
Сезона припрема је завршена и такмичарски део може да почне. Прву борбу за трофеје гледаћемо у Загребу у "Драженовом дому" на такмичењу АБА Суперкупа.

Прво полувреме обележио је велики број промашених слободних бацања кошаркаша Меге, као и фантастична партија Партизанових Американаца, Маркуса Пејџа и Рашона Томаса.

Томас је био тај играч који је држао Партизану главу изнад воде током налета Меге. Мишковић, Атић, Трифуновић и другови су проналази начин да постижу кошеве из свих позиција и деловало је да ће Партизан имати великих проблема на старту АБА Суперкупа.

Тада се појавио сјајни Маркус Пејџ, који је са три везане тројке успео да донесе црно-белима преокрет и да их погура ка првој осетнијој предности, па касније и до двоцифрене разлике, којом се првих двадесет минута и завршило, када је на семафору писало 46:33.

Пејџ и Томас су на полувремену имали по 13 постигнутих поена, а занимљиво 13 поена је била и разлика којом је Партизан водио.

У трећем кварталу, Партизан је наставио истим ритмом. Маркус Пејџ је додао још 8 поена, а пробудили су се и Пејнерс и Гордић.

Дејан Милојевић је био љут на своје играче, не због лоше игре, већ због слабе енергије и "погнутих глава као да играју против осам, а не пет играча" и затражио од њих да играју као екипа.

Успели су мало да се тргну после тог мотивационог говора, да убаце неколико тројки и да повежу пар квалитетних напада, али су црно-бели једноставно били исувише доминантни.

Захваљујући најпре Танасковићу и Трифуновићу, али и Марку Симоновићу, кошаркаши Меге су успели да додатно смање разлику, па смо на два минута до краја имали плус 10 у корист Партизана.

Црно-бели нису имали превише проблема да задрже предност, па су резултатом 86:73 тријумфовали у првој званичној утакмици ове сезоне. Најефикаснији су били Маркус Пејџ са 21 поеном, Бирчевић са 16 и Томас са 15 постигнутих поена.

На другој страни, 17 поена Марка Симоновића, 11 Едина Атића, док је Урош Трифуновић постигао 10.

У српском обрачуну у дворани Дражен Петровић као бољи је изашао - Партизан. Мега је боље почела дуел, али су црно-бели како је утакмица одмицала значајно подигли ритам игре и на крају славили са убедљивих 86:73. Више него довољно да црно-бели буду први полуфиналисти овогодишњег АБА Суперкупа и да буду задовољни утиском који су оставили у првом мечу на турниру.

Први утисак каже да је Партизан добио велико појачање у лику Рашона Томаса који је показао енергију, показао је да зна и да нападне, да зна у одбрани, да скочи, да удари блокаду. Озбиљна снага Партизана са позиције број четири.

Такође, навијаче Партизана може да радује игра Маркуса Пејџа који је погодио неколико важних шутева споља и то је нешто  што ће екипи Андрее Тринкијерија бити веома потребно. Такође, види  се да Стефан Бирчевић стиже из такмичарског ритма и да ће много  помоћи црно-белима.

Управо три поменута играча су носила Парни Ваљак у дуелу са тимом Дејана Милојевића. Маркус Пејџ је постигао 21 поен уз четири постигнуте тројке. Сјајан је био и Томас са 15 поена уз седам скокова, док је Бирчевић уписао 16 поена. Код Меге најефикаснији је био Марко Симоновић са 17 поена. 

Партизан је кренуо на старту са спуштањем лопте испод коша преко Томаса, он је добро делио лопте, али шут споља није ишао црно-беле. Са друге стране Мега је играла са доста контакта, покушавала је брзим акцијама да нападне противника и то јој је на старту успевало.

Промашаји су на старту меча били доминантни, а Симоновић је био расположен да се надмеће са црно-белима па је после неуспелог закуцавања имао и тројку. Потом је и Трифуновић дао тројку екипи из које је позајмљен Меги.

Иначе, Партизан је на овој утакмици играо без Радета Загорца који је лакше повређен, а у 12 је место нашао Душан Милетић, као и Стефан Бирчевић, први пут после повратка у црно-бели дрес.

Томас је био расположен за игру и правио је разлику добрим потезима са позиције четири, а имао је и неке  добре роле у одбрани. Видно су се обе екипе тражиле на паркету, посебно у нападу, и посебно Партизан у шуту. Са друге стране Мега је преко Мишковића и Мацуре погодила касније тројке и дошла у прилику да диктира резултат.

У првом полувремену се Партизан држао у игри највише захваљујући доброј игри Томаса, а и Бирчевић је имао добру ролу, док се Параховску  мучио са Симоновићем и Станићем и брзо је стигао до треће личне, као и Волден. Ипак, Пејџ је повезао  неколико добрих ствари, украо је лопту, дао чак три тројке и Партизан је преузео примат.

У том налету црно-бели су дошли до двоцифрене предности и на полувреме отишли са 13 поена предности - 46:33. Пре свега због боље дефанзиве у другој деоници и бољег шута за три поена, пре свега Пејџ. Црно-бели нису блистали, а убацили су безмало 50 поена за полувреме.

У другом полувремену је Партизан покушавао да игра више из транзиције па Тринкијери више пута могао чути  како убрзава своју екипу са повицима „Го,  го, го“ када је шанса за бржу игру. Партизан се раскравио, почео да игра снажну одбрану, па је разлика расла и отишла и на преко 20 поена, а касније је и Бирчевићпочео да погађа тројке.

Тада је било јасно још да ће Партизан играти у полуфиналу. Уколико Црвена звезда савлада Приморску, гледаћемо дерби у Загребу.

Партизан – Мега 86:73 (18:21, 28:12, 25:16, 15:24)

Дворана: Дражен Петровић, Загреб

Судије: Сашо Петек, Марко Јурас, Игор Драгојевић

ПАРТИЗАН: Волден 2, Пејџ 21, Гордић 9, Параховски 2, Јарамаз 2, Милетић, Величковић, Бирчевић 16, Јанковић 5, Томас 15, Пејнерс 8, Мозли 6.

МЕГА: Мишковић 5, Трифуновић 10, Атић 11, Марјановић 3, Ашћерић 2, Мусић, Чарапић 1, Симоновић 17, Церовина 5, Мацура 3, Танасковић 8, Станић 8.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар