Tomas i Pejdž nosili Partizan do pobjede nad Megom!

Košarkaši Partizana savladali su Mega Bemaks rezultatom 86:73 i plasirali se u polufinale ovogodišnjeg izdanja ABA Superkupa.  Sigurna pobeda crno-belih na startu ABA Superkupa u Zagrebu. Mega dobila prvu četvrtinu, ali je katastrofalnim izvođenjem slobodnih bacanja ubrzo otvorila vrata poraza. . .  Tomas je Partizanova snaga, Pejdž se opasno raspucao - crno-beli preko Mege do polufinala! Birčević pokazao kvalitet, crno-beli su u polufinalu ABA Superkupa - 86:73.

Košarka 26.09.2019 | 19:05
Tomas i Pejdž nosili Partizan do pobjede nad Megom!
Sezona priprema je završena i takmičarski deo može da počne. Prvu borbu za trofeje gledaćemo u Zagrebu u "Draženovom domu" na takmičenju ABA Superkupa.

Prvo poluvreme obeležio je veliki broj promašenih slobodnih bacanja košarkaša Mege, kao i fantastična partija Partizanovih Amerikanaca, Markusa Pejdža i Rašona Tomasa.

Tomas je bio taj igrač koji je držao Partizanu glavu iznad vode tokom naleta Mege. Mišković, Atić, Trifunović i drugovi su pronalazi način da postižu koševe iz svih pozicija i delovalo je da će Partizan imati velikih problema na startu ABA Superkupa.

Tada se pojavio sjajni Markus Pejdž, koji je sa tri vezane trojke uspeo da donese crno-belima preokret i da ih pogura ka prvoj osetnijoj prednosti, pa kasnije i do dvocifrene razlike, kojom se prvih dvadeset minuta i završilo, kada je na semaforu pisalo 46:33.

Pejdž i Tomas su na poluvremenu imali po 13 postignutih poena, a zanimljivo 13 poena je bila i razlika kojom je Partizan vodio.

U trećem kvartalu, Partizan je nastavio istim ritmom. Markus Pejdž je dodao još 8 poena, a probudili su se i Pejners i Gordić.

Dejan Milojević je bio ljut na svoje igrače, ne zbog loše igre, već zbog slabe energije i "pognutih glava kao da igraju protiv osam, a ne pet igrača" i zatražio od njih da igraju kao ekipa.

Uspeli su malo da se trgnu posle tog motivacionog govora, da ubace nekoliko trojki i da povežu par kvalitetnih napada, ali su crno-beli jednostavno bili isuviše dominantni.

Zahvaljujući najpre Tanaskoviću i Trifunoviću, ali i Marku Simonoviću, košarkaši Mege su uspeli da dodatno smanje razliku, pa smo na dva minuta do kraja imali plus 10 u korist Partizana.

Crno-beli nisu imali previše problema da zadrže prednost, pa su rezultatom 86:73 trijumfovali u prvoj zvaničnoj utakmici ove sezone. Najefikasniji su bili Markus Pejdž sa 21 poenom, Birčević sa 16 i Tomas sa 15 postignutih poena.

Na drugoj strani, 17 poena Marka Simonovića, 11 Edina Atića, dok je Uroš Trifunović postigao 10.

U srpskom obračunu u dvorani Dražen Petrović kao bolji je izašao - Partizan. Mega je bolje počela duel, ali su crno-beli kako je utakmica odmicala značajno podigli ritam igre i na kraju slavili sa ubedljivih 86:73. Više nego dovoljno da crno-beli budu prvi polufinalisti ovogodišnjeg ABA Superkupa i da budu zadovoljni utiskom koji su ostavili u prvom meču na turniru.

Prvi utisak kaže da je Partizan dobio veliko pojačanje u liku Rašona Tomasa koji je pokazao energiju, pokazao je da zna i da napadne, da zna u odbrani, da skoči, da udari blokadu. Ozbiljna snaga Partizana sa pozicije broj četiri.

Takođe, navijače Partizana može da raduje igra Markusa Pejdža koji je pogodio nekoliko važnih šuteva spolja i to je nešto  što će ekipi Andree Trinkijerija biti veoma potrebno. Takođe, vidi  se da Stefan Birčević stiže iz takmičarskog ritma i da će mnogo  pomoći crno-belima.

Upravo tri pomenuta igrača su nosila Parni Valjak u duelu sa timom Dejana Milojevića. Markus Pejdž je postigao 21 poen uz četiri postignute trojke. Sjajan je bio i Tomas sa 15 poena uz sedam skokova, dok je Birčević upisao 16 poena. Kod Mege najefikasniji je bio Marko Simonović sa 17 poena. 

Partizan je krenuo na startu sa spuštanjem lopte ispod koša preko Tomasa, on je dobro delio lopte, ali šut spolja nije išao crno-bele. Sa druge strane Mega je igrala sa dosta kontakta, pokušavala je brzim akcijama da napadne protivnika i to joj je na startu uspevalo.

Promašaji su na startu meča bili dominantni, a Simonović je bio raspoložen da se nadmeće sa crno-belima pa je posle neuspelog zakucavanja imao i trojku. Potom je i Trifunović dao trojku ekipi iz koje je pozajmljen Megi.

Inače, Partizan je na ovoj utakmici igrao bez Radeta Zagorca koji je lakše povređen, a u 12 je mesto našao Dušan Miletić, kao i Stefan Birčević, prvi put posle povratka u crno-beli dres.

Tomas je bio raspoložen za igru i pravio je razliku dobrim potezima sa pozicije četiri, a imao je i neke  dobre role u odbrani. Vidno su se obe ekipe tražile na parketu, posebno u napadu, i posebno Partizan u šutu. Sa druge strane Mega je preko Miškovića i Macure pogodila kasnije trojke i došla u priliku da diktira rezultat.

U prvom poluvremenu se Partizan držao u igri najviše zahvaljujući dobroj igri Tomasa, a i Birčević je imao dobru rolu, dok se Parahovsku  mučio sa Simonovićem i Stanićem i brzo je stigao do treće lične, kao i Volden. Ipak, Pejdž je povezao  nekoliko dobrih stvari, ukrao je loptu, dao čak tri trojke i Partizan je preuzeo primat.

U tom naletu crno-beli su došli do dvocifrene prednosti i na poluvreme otišli sa 13 poena prednosti - 46:33. Pre svega zbog bolje defanzive u drugoj deonici i boljeg šuta za tri poena, pre svega Pejdž. Crno-beli nisu blistali, a ubacili su bezmalo 50 poena za poluvreme.

U drugom poluvremenu je Partizan pokušavao da igra više iz tranzicije pa Trinkijeri više puta mogao čuti  kako ubrzava svoju ekipu sa povicima „Go,  go, go“ kada je šansa za bržu igru. Partizan se raskravio, počeo da igra snažnu odbranu, pa je razlika rasla i otišla i na preko 20 poena, a kasnije je i Birčevićpočeo da pogađa trojke.

Tada je bilo jasno još da će Partizan igrati u polufinalu. Ukoliko Crvena zvezda savlada Primorsku, gledaćemo derbi u Zagrebu.

Partizan – Mega 86:73 (18:21, 28:12, 25:16, 15:24)

Dvorana: Dražen Petrović, Zagreb

Sudije: Sašo Petek, Marko Juras, Igor Dragojević

PARTIZAN: Volden 2, Pejdž 21, Gordić 9, Parahovski 2, Jaramaz 2, Miletić, Veličković, Birčević 16, Janković 5, Tomas 15, Pejners 8, Mozli 6.

MEGA: Mišković 5, Trifunović 10, Atić 11, Marjanović 3, Ašćerić 2, Musić, Čarapić 1, Simonović 17, Cerovina 5, Macura 3, Tanasković 8, Stanić 8.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar