Протокол није званични документ и не обавезује

Министар безбједности у Савјету министара техничком мандату Драган Мектић изјавио је данас да протокол о принципима за уређење границе између БиХ и Србије који су Србији самовољно доставили појединци из Комисије за границу БиХ не представља званични документ и не обавезује ниједну страну.

Босна и Херцеговина 25.09.2019 | 15:24
Протокол није званични документ и не обавезује
– Тадашњи предсједник Комисије Жељко Обрадовић и његов замјеник Един Кучуковић мимо знања српских представника у Комисији за границу БиХ сачинили су протокол и нацрт протокола упутили Србији на разматрање и изјашњавање – рекао је Мектић Срни.

Према његовим ријечима, након што је нацрт протокола упућен Србији, о томе су на сједници Комисије обавијештени њени чланови.

– Када су представници Републике Српске дошли у посјед протокола, ми смо видјели да је он тотално неприхватљив и обавијестили представника Србије Вељка Одаловића да ово није званични став Комисије за границе БиХ, већ да су то сачинили и самовољно упутили појединци из Комисије – истакао је Мектић.

Он је упозорио да упућени протокол није само документ о техничким стварима него се упустио у ствари које би требало да буду рјешаване уговором, а не протоколом. 

– Без обзира на то, с обзиром да је ријеч о билатералном споразуму који је понуђен Србији, овај протокол је претходно требало да буде на Савјету министара, који је требало да га достави Предсједништву БиХ на давање сагласности. Ни то није учињено – нагласио је Мектић.

Министар безбједности у техничком мандату рекао је да ће лично инсистирати да се Савјет министара обавијести о преседану да су поједини чланови Комисије поступали супротно пословнику о раду овог радног тијела, односно без знања и сагласности два представника српског народа.

– Ово је на превару достављено Србији и демантујем да се ради о документу Комисије за границу БиХ – закључио је Мектић.

Према сазнањима Срне, протоколом који су у Србију упутили чланови ове комисије Жељко Обрадовић и Един Кучуковић предвиђено је да гранична линија између БиХ и Србије буде утврђена на основу границе која је постојала у вријеме изласка БиХ из Југославије, односно прије рата, а не на фону ранијих договора двије стране.

Раније је договарано да граница буде утврђена на основу критеријума који важе свуда гдје су били ратни сукоби и које би, како предлаже Србија, требало примијенити у четири спорне тачке – хидроелектрана “Зворник” и “Бајина башта”, те 10 километара пруге Београд-Бар која пролази кроз БиХ и општине Прибој и Рудо.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

М

25.09.2019 15:40

Гдје ја сада сипа.могу ови само прицат о граници гдје граниче са Републиком Српском, даље немају ста тражити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постовати закон

25.09.2019 16:29

Цовјек само говору истину, свидјело се то коме или не. Ста је добро а ста не, то је друга ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја б лука

25.09.2019 18:33

Нај постени цовјек у БиХ институцијама.зив и здрав бијо и ти И твоја породица.све најбоље вам зелим