Protokol nije zvanični dokument i ne obavezuje

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je danas da protokol o principima za uređenje granice između BiH i Srbije koji su Srbiji samovoljno dostavili pojedinci iz Komisije za granicu BiH ne predstavlja zvanični dokument i ne obavezuje nijednu stranu.

Bosna i Hercegovina 25.09.2019 | 15:24
Protokol nije zvanični dokument i ne obavezuje
– Tadašnji predsjednik Komisije Željko Obradović i njegov zamjenik Edin Kučuković mimo znanja srpskih predstavnika u Komisiji za granicu BiH sačinili su protokol i nacrt protokola uputili Srbiji na razmatranje i izjašnjavanje – rekao je Mektić Srni.

Prema njegovim riječima, nakon što je nacrt protokola upućen Srbiji, o tome su na sjednici Komisije obaviješteni njeni članovi.

– Kada su predstavnici Republike Srpske došli u posjed protokola, mi smo vidjeli da je on totalno neprihvatljiv i obavijestili predstavnika Srbije Veljka Odalovića da ovo nije zvanični stav Komisije za granice BiH, već da su to sačinili i samovoljno uputili pojedinci iz Komisije – istakao je Mektić.

On je upozorio da upućeni protokol nije samo dokument o tehničkim stvarima nego se upustio u stvari koje bi trebalo da budu rješavane ugovorom, a ne protokolom. 

– Bez obzira na to, s obzirom da je riječ o bilateralnom sporazumu koji je ponuđen Srbiji, ovaj protokol je prethodno trebalo da bude na Savjetu ministara, koji je trebalo da ga dostavi Predsjedništvu BiH na davanje saglasnosti. Ni to nije učinjeno – naglasio je Mektić.

Ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu rekao je da će lično insistirati da se Savjet ministara obavijesti o presedanu da su pojedini članovi Komisije postupali suprotno poslovniku o radu ovog radnog tijela, odnosno bez znanja i saglasnosti dva predstavnika srpskog naroda.

– Ovo je na prevaru dostavljeno Srbiji i demantujem da se radi o dokumentu Komisije za granicu BiH – zaključio je Mektić.

Prema saznanjima Srne, protokolom koji su u Srbiju uputili članovi ove komisije Željko Obradović i Edin Kučuković predviđeno je da granična linija između BiH i Srbije bude utvrđena na osnovu granice koja je postojala u vrijeme izlaska BiH iz Jugoslavije, odnosno prije rata, a ne na fonu ranijih dogovora dvije strane.

Ranije je dogovarano da granica bude utvrđena na osnovu kriterijuma koji važe svuda gdje su bili ratni sukobi i koje bi, kako predlaže Srbija, trebalo primijeniti u četiri sporne tačke – hidroelektrana “Zvornik” i “Bajina bašta”, te 10 kilometara pruge Beograd-Bar koja prolazi kroz BiH i opštine Priboj i Rudo.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

M

25.09.2019 15:40

Gdje ja sada sipa.mogu ovi samo pricat o granici gdje graniče sa Republikom Srpskom, dalje nemaju sta tražiti.

ODGOVORITE
Name

Postovati zakon

25.09.2019 16:29

Covjek samo govoru istinu, svidjelo se to kome ili ne. Sta je dobro a sta ne, to je druga stvar.

ODGOVORITE
Name

Ja b luka

25.09.2019 18:33

Naj posteni covjek u BiH institucijama.ziv i zdrav bijo i ti I tvoja porodica.sve najbolje vam zelim