Саудијска Арабија показује штету на мјесту напада

Саудијска Арабија је у петак одвела медијске извјештаче  да изврше инспекцију нафтних постројења погођних нападима за које су Вашингтон и Ријад окривили Иран, показујући растопљене цијеви и спаљену опрему, јер је Техеран обећао одмазду ако се повећане напетости преточе у непријатељске чинове.

Свијет 20.09.2019 | 16:31
Саудијска Арабија показује штету на мјесту напада
Краљевина је 14. септембра имала нападе на објекте Кураис и Абкаик – најгори напад на заљевску нафтну инфраструктуру откад је Садам Хусеин напао кувајтска нафтна поља 1991. године – као тест глобалне воље за очувањем међународног поретка.

Иран негира умијешаност у напад, који је у почетку преполовио производњу нафте из Саудијске Арабије, највећег свјетског извозника нафте. Одговорност је преузео јеменски покрет Хоутхи, иранска група која се бори против савеза вођеног Саудијом у четверогодишњем сукобу у Јемену.

На Кураису, за који саудијско министарство одбране каже да су га погодиле четири ракете, новинарима су приказани поправни радови, а дизалице су постављене око два изгорјела стабилизацијска ступа, која чине дио јединица за одвајање нафте и плина, те растопљене цијеви.

(Аваз)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Предраг

20.09.2019 17:05

Интересантно Америка и њени сателити уопште ни у сну не рачунају да њих неко може напасти. Научили да они друге лупају а да ови не одговарају, као што су нас лупали. Прошло је то вријеме.

ОДГОВОРИТЕ