Saudijska Arabija pokazuje štetu na mjestu napada

Saudijska Arabija je u petak odvela medijske izvještače  da izvrše inspekciju naftnih postrojenja pogođnih napadima za koje su Vašington i Rijad okrivili Iran, pokazujući rastopljene cijevi i spaljenu opremu, jer je Teheran obećao odmazdu ako se povećane napetosti pretoče u neprijateljske činove.

Svijet 20.09.2019 | 16:31
Saudijska Arabija pokazuje štetu na mjestu napada
Kraljevina je 14. septembra imala napade na objekte Kurais i Abkaik – najgori napad na zaljevsku naftnu infrastrukturu otkad je Sadam Husein napao kuvajtska naftna polja 1991. godine – kao test globalne volje za očuvanjem međunarodnog poretka.

Iran negira umiješanost u napad, koji je u početku prepolovio proizvodnju nafte iz Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte. Odgovornost je preuzeo jemenski pokret Houthi, iranska grupa koja se bori protiv saveza vođenog Saudijom u četverogodišnjem sukobu u Jemenu.

Na Kuraisu, za koji saudijsko ministarstvo odbrane kaže da su ga pogodile četiri rakete, novinarima su prikazani popravni radovi, a dizalice su postavljene oko dva izgorjela stabilizacijska stupa, koja čine dio jedinica za odvajanje nafte i plina, te rastopljene cijevi.

(Avaz)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Предраг

20.09.2019 19:05

Интересантно Америка и њени сателити уопште ни у сну не рачунају да њих неко може напасти. Научили да они друге лупају а да ови не одговарају, као што су нас лупали. Прошло је то вријеме.

ODGOVORITE