Саопштено: Ватсап и Инстаграм нису на продају

Власник Фејсбука Марк Закерберг имао је “конструктиван састанак” с америчким предсједником Доналдом Трампом јуче у Бијелој кући, саопштили су из компаније, а на састанку у Конгресу одбацио је идеју о продаји Инстаграма и Ватсапа.  

Свијет 20.09.2019 | 10:58
Саопштено: Ватсап и Инстаграм нису на продају
– Закерберг се састао с креаторима политике како би послушао шта их брине и разговарао о регулацији интернета у будућности – рекао је портпарол Фејсбука.

– Имао је конструктиван састанак с предсједником Трампом у четвртак у Бијелој кући – послао је Даниел Робертс у саопштењу.

Трамп: Било је угодно

Трумп је на Твитеру објавио да је имао “угодан састанак с Марком Закербергом у Овалној соби”, не наводећи детаље.

Закерберг, који је прошле године посјетио Капитол Хил и свједочио пред америчким Конгресом због скандала компаније Кембриџ Аналитика, сасрео се у четвртак прије састанка с Трампом и са бројним републиканцима, укључујући сенаторе Џоша Хаулија и Џона Корнина. 

Хаули је на Твитеру објавио да је изазвао оснивача Фејсбука да покаже да је компанија “озбиљна у вези пристраности, приватности и конкуренције” продајом Ватсапа и Инстаграма и омогућавање независној, трећој страни надзор над цензуром.

Корнин је рекао да су на “отвореном састанку пуном поштовања расправљали о одговорностима друштвених медија, регулацијским приједлозима, изборној сигурности, приватности и цензури конзервативних гласова на друштвеним медијима”.

Фејсбук је једна од највећих технолошких компанија од које је правосудни одбор америчког Конгреса затражио имејлове раније овог мјесеца.

Савезни регулатори и главни тужитељи готово свих 50 америчких држава такође су покренули властите истраге Фејсбука и Гугла.

Фејсбук је критикован јер је допустио троловима које је наводно подупирала Русија да објавом огласа утичу на предсједничке изборе 2016. на којима је Трамп дошао на власт.

У јулу је америчка влада казнила Фејсбук с пет милијарди долара због кршења приватности корисника након што су исцурили подаци готово 87 милиона корисника којима је приступио Кембриџ Аналитика, политичка консултантска компанија са сједиштем у Лондону која је радила на Трамповој изборној кампањи 2016.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар