Saopšteno: Vatsap i Instagram nisu na prodaju

Vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg imao je “konstruktivan sastanak” s američkim predsjednikom Donaldom Trampom juče u Bijeloj kući, saopštili su iz kompanije, a na sastanku u Kongresu odbacio je ideju o prodaji Instagrama i Vatsapa.  

Svijet 20.09.2019 | 10:58
Saopšteno: Vatsap i Instagram nisu na prodaju
– Zakerberg se sastao s kreatorima politike kako bi poslušao šta ih brine i razgovarao o regulaciji interneta u budućnosti – rekao je portparol Fejsbuka.

– Imao je konstruktivan sastanak s predsjednikom Trampom u četvrtak u Bijeloj kući – poslao je Daniel Roberts u saopštenju.

Tramp: Bilo je ugodno

Trump je na Tviteru objavio da je imao “ugodan sastanak s Markom Zakerbergom u Ovalnoj sobi”, ne navodeći detalje.

Zakerberg, koji je prošle godine posjetio Kapitol Hil i svjedočio pred američkim Kongresom zbog skandala kompanije Kembridž Analitika, sasreo se u četvrtak prije sastanka s Trampom i sa brojnim republikancima, uključujući senatore Džoša Haulija i Džona Kornina. 

Hauli je na Tviteru objavio da je izazvao osnivača Fejsbuka da pokaže da je kompanija “ozbiljna u vezi pristranosti, privatnosti i konkurencije” prodajom Vatsapa i Instagrama i omogućavanje nezavisnoj, trećoj strani nadzor nad cenzurom.

Kornin je rekao da su na “otvorenom sastanku punom poštovanja raspravljali o odgovornostima društvenih medija, regulacijskim prijedlozima, izbornoj sigurnosti, privatnosti i cenzuri konzervativnih glasova na društvenim medijima”.

Fejsbuk je jedna od najvećih tehnoloških kompanija od koje je pravosudni odbor američkog Kongresa zatražio imejlove ranije ovog mjeseca.

Savezni regulatori i glavni tužitelji gotovo svih 50 američkih država takođe su pokrenuli vlastite istrage Fejsbuka i Gugla.

Fejsbuk je kritikovan jer je dopustio trolovima koje je navodno podupirala Rusija da objavom oglasa utiču na predsjedničke izbore 2016. na kojima je Tramp došao na vlast.

U julu je američka vlada kaznila Fejsbuk s pet milijardi dolara zbog kršenja privatnosti korisnika nakon što su iscurili podaci gotovo 87 miliona korisnika kojima je pristupio Kembridž Analitika, politička konsultantska kompanija sa sjedištem u Londonu koja je radila na Trampovoj izbornoj kampanji 2016.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar