Погледајте мјесто гдје је Дража спасио Тита

Кафана на Равној Гори у селу Брајићи била је мјесто гдје су два љута ривала Јосип Броз Тито и Дража Михаиловић сједили заједно за кафанским столом и очи у очи разговарали о судбини српског народа.

Србија 17.09.2019 | 17:56
Погледајте мјесто гдје је Дража спасио Тита
И док поједини историчари тврде да је управо Тито Дражи дошао главе, Михаиловић није дао да вођи партизана на четничкој територији зафали - ни длака.
 
"Вјерне Дражине присталице нису се либиле да Титу направе проблем. Међу њима, како се прича, предњачио је такозвани Кинез, мали, здепасти човек, али јак као бик, који је, како су ми пренијели стари, рекао “ја свој живот дајем за краља и отадзбину, и на само једну твоју ријеч ђенерале Дражо, лишићу Тита живота, а Дража му је на то одговорио да је Титу и његовој свити обећао да им неће фалити ни длака са главе и тако је и било", рекао је Радомир Петровић из Брајића који је те давне 1941. године био четверогодишњак, али се врло добро сјећа Титовог доласка.

"Сјећам се доласка Броза и коњице, титовке и звијезде на челу и коњаника који су носили кратка наоружања преко рамена. То је била цијела свита која је стигла на Равну Гору. Ушли су у кафану и цио састанак одигран је иза затворених врата под велом тајне", присјећа се Радомир.



Кафана у којој су Тито и Дража састанчили, остала је аутентична и својеврсан је споменик културе. Данас је затворена, а за власнике је много више од материјалне вредности.

Светозар Бајић из Теочина, насљедник је овог историјског објекта и код њега су кључ и катанац, али спреман је уколико неко жели да ради да му је уступи, али о продаји иако је имао доста понуда не размишља.

"Ову кафану су отворили моји преци. Те 1941. године, кад су се Дража и Тито срели у њој, држали су је моји родитељи. Изгубили смо је у процесу национализације 1957.године. Ја сам се пуних 40 година борио да је вратим и успио сам. Кафану не бих продао ни за какве паре, јер то је моја дједовина, али уколико би неко желио да оживи ово мјесто, могућ је договор", каже Бајић који је јуче искористио посјету председника Александра Вучића и замолио за помоћ.

"Санирали смо шта смо могли, али кров прокишњава и ја више нисам у могућности да радиим на њеној санацији", рекао је Светозар, а предсједник је обећао помоћ.

"Помоћи вам да реновирате кафану, али само под једним условом, да се не мијења власник", казао је Вучић.

У историјским списима се наводи да је састанак у кафани Бајића на Равној Гори, био посљедњи Титов позив Дражи Михаиловићу, да обједине све снаге у борби против окупатора и крену у заједнички поход.

Умјесто прихватања овог позива, како је написано, Дража Михаиловић је неколико дана послије састанка, издао наређење четничким одредима за напад на Врховни штаб и партизанске одреде у западној Србији.

(Агенције)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

ЕX

17.09.2019 16:33

Ддраза је био постен цовек .док је тито био себицан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.09.2019 04:48

И како је онда Драза спасио Броза? Био састанак и ...?

Name

здравко

18.09.2019 11:36

РЕ лијепо тако је Дража спасио Тита .Драза је рекао Титу ти мене стрељај ,а онда после нек настане југа.

Name

серес

17.09.2019 16:41

Са четири године памтис сво то збивање и ко је коме ста рекао а брицс се одвијсла иза затворених врата српске лази и бајке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаггер

17.09.2019 18:06

Српска највећа туга је што никад Србин да одлучује о Србима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види

17.09.2019 21:20

председника ондасњије странака...данасњи су пуно гори...све домобран до домобрана,а кад устану, сви устасе...а кад ходза куисе ови наси у крадји направе паузу,јер прави вјерник прекида "посо"..

Name

Валтер

17.09.2019 19:44

Тито је исто тако заститио Дразу. Те 1946.г на судском процесу када је осудјен је нестао без трага.Логицно,Тито га је послао у СССР у Москву.Зато су све претраге наводног мјеста стријељања циста политика или демагогија.Јово Капичиц је то знао и то ко није открио у његовим интервјуима није схватио велицину тог хероја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно Валтере

17.09.2019 21:25

Драза је умро у ст.Петерсбургу три дана након сто је краљ из Лондона досао да га види а уз себе је имао малу боцицу...Има и сада зиви сведок инаце народни херој који је висе веровао Стаљину јер је Стари издо херојеве принципе и тековине проруске.

Name

Оззy

18.09.2019 06:23

Немојте да писете глупости. Цопави загорац је (инаце припадник вразије сатније уцествовао у биткама на Церу и Колубари) ревносно уклањао и најоданије сараднике у комунистицком злу, наравно са Српским предзнаком). Вајс (тито), је јос прије поцетка рата преко коминтерне уклонио све српске комунисте, од којих је било и потенцијалних пресједника кпј. Деценијама после рата су прогоњене цјелокупне породице војника Равногорског покрета. А да би опростио највецем ривалу Краљу а самим тим и Дрази. Мјесто страдања не мозе да се обиљези и ходоцасти зато сто су јос увијек потимци комуниста са великим утицајем у Србији, посебно Београду.

Name

ТТ

18.09.2019 06:52

Зато зликовац Броз није пропустио сансу да стреља Дразу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дусан

18.09.2019 07:25

Требао је убити говнара а не га спасавати, лијепо му је 46 вратио па му се за гроб ни дан данас не зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

18.09.2019 07:32

У Србији једино историја нема везе са стварношћу јер нема правих историчара. Дајте једном ставите тачку на то и објасните више народу ко је био ко у 2 св рату. Па разумем да не можете објаснити историју пре 600-700 година али забога 2 св рат је био у 20 стољећу. САД и све нормалне државе су то урадиле и немају никаквих дилема око тога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

18.09.2019 08:55

Србовању никад краја па тај Драза и његови висе су побили Срба него Свабе 100% али код нас је све лаз од Косовског боја па до дан данас свеми победили, интересантно само неке парастосе цинимо како то ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислис

18.09.2019 17:39

Комуниста су побили висе, комунизам је интернационални покрет, њима је битнији партијски колега из Монголије него комсија Србин.

Name

израелац

18.09.2019 11:32

Лажна информација теxт... шупљак... Дража био антисемита и мрзио комунисте, није се договарао са њима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнез

18.09.2019 15:10

Ако цемо постено бравар је за зивота зивио висе Краљевски од самог Краља. У цему је разлика, а да, у политицким ставовима.

ОДГОВОРИТЕ