Pogledajte mjesto gdje je Draža spasio Tita

Kafana na Ravnoj Gori u selu Brajići bila je mjesto gdje su dva ljuta rivala Josip Broz Tito i Draža Mihailović sjedili zajedno za kafanskim stolom i oči u oči razgovarali o sudbini srpskog naroda.

Srbija 17.09.2019 | 17:56
Pogledajte mjesto gdje je Draža spasio Tita
I dok pojedini istoričari tvrde da je upravo Tito Draži došao glave, Mihailović nije dao da vođi partizana na četničkoj teritoriji zafali - ni dlaka.
 
"Vjerne Dražine pristalice nisu se libile da Titu naprave problem. Među njima, kako se priča, prednjačio je takozvani Kinez, mali, zdepasti čovek, ali jak kao bik, koji je, kako su mi prenijeli stari, rekao “ja svoj život dajem za kralja i otadzbinu, i na samo jednu tvoju riječ đenerale Dražo, lišiću Tita života, a Draža mu je na to odgovorio da je Titu i njegovoj sviti obećao da im neće faliti ni dlaka sa glave i tako je i bilo", rekao je Radomir Petrović iz Brajića koji je te davne 1941. godine bio četverogodišnjak, ali se vrlo dobro sjeća Titovog dolaska.

"Sjećam se dolaska Broza i konjice, titovke i zvijezde na čelu i konjanika koji su nosili kratka naoružanja preko ramena. To je bila cijela svita koja je stigla na Ravnu Goru. Ušli su u kafanu i cio sastanak odigran je iza zatvorenih vrata pod velom tajne", prisjeća se Radomir.



Kafana u kojoj su Tito i Draža sastančili, ostala je autentična i svojevrsan je spomenik kulture. Danas je zatvorena, a za vlasnike je mnogo više od materijalne vrednosti.

Svetozar Bajić iz Teočina, nasljednik je ovog istorijskog objekta i kod njega su ključ i katanac, ali spreman je ukoliko neko želi da radi da mu je ustupi, ali o prodaji iako je imao dosta ponuda ne razmišlja.

"Ovu kafanu su otvorili moji preci. Te 1941. godine, kad su se Draža i Tito sreli u njoj, držali su je moji roditelji. Izgubili smo je u procesu nacionalizacije 1957.godine. Ja sam se punih 40 godina borio da je vratim i uspio sam. Kafanu ne bih prodao ni za kakve pare, jer to je moja djedovina, ali ukoliko bi neko želio da oživi ovo mjesto, moguć je dogovor", kaže Bajić koji je juče iskoristio posjetu predsednika Aleksandra Vučića i zamolio za pomoć.

"Sanirali smo šta smo mogli, ali krov prokišnjava i ja više nisam u mogućnosti da radiim na njenoj sanaciji", rekao je Svetozar, a predsjednik je obećao pomoć.

"Pomoći vam da renovirate kafanu, ali samo pod jednim uslovom, da se ne mijenja vlasnik", kazao je Vučić.

U istorijskim spisima se navodi da je sastanak u kafani Bajića na Ravnoj Gori, bio posljednji Titov poziv Draži Mihailoviću, da objedine sve snage u borbi protiv okupatora i krenu u zajednički pohod.

Umjesto prihvatanja ovog poziva, kako je napisano, Draža Mihailović je nekoliko dana poslije sastanka, izdao naređenje četničkim odredima za napad na Vrhovni štab i partizanske odrede u zapadnoj Srbiji.

(Agencije)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

EX

17.09.2019 16:33

Ddraza je bio posten covek .dok je tito bio sebican.

ODGOVORITE
Name

re

18.09.2019 04:48

I kako je onda Draza spasio Broza? Bio sastanak i ...?

Name

zdravko

18.09.2019 11:36

RE lijepo tako je Draža spasio Tita .Draza je rekao Titu ti mene streljaj ,a onda posle nek nastane juga.

Name

seres

17.09.2019 16:41

Sa četiri godine pamtis svo to zbivanje i ko je kome sta rekao a brics se odvijsla iza zatvorenih vrata srpske lazi i bajke

ODGOVORITE
Name

Jagger

17.09.2019 18:06

Srpska najveća tuga je što nikad Srbin da odlučuje o Srbima.

ODGOVORITE
Name

Vidi

17.09.2019 21:20

predsednika ondasnjije stranaka...danasnji su puno gori...sve domobran do domobrana,a kad ustanu, svi ustase...a kad hodza kuise ovi nasi u kradji naprave pauzu,jer pravi vjernik prekida "poso"..

Name

Valter

17.09.2019 19:44

Tito je isto tako zastitio Drazu. Te 1946.g na sudskom procesu kada je osudjen je nestao bez traga.Logicno,Tito ga je poslao u SSSR u Moskvu.Zato su sve pretrage navodnog mjesta strijeljanja cista politika ili demagogija.Jovo Kapičic je to znao i to ko nije otkrio u njegovim intervjuima nije shvatio velicinu tog heroja.

ODGOVORITE
Name

Tacno Valtere

17.09.2019 21:25

Draza je umro u st.Petersburgu tri dana nakon sto je kralj iz Londona dosao da ga vidi a uz sebe je imao malu bocicu...Ima i sada zivi svedok inace narodni heroj koji je vise verovao Staljinu jer je Stari izdo herojeve principe i tekovine proruske.

Name

Ozzy

18.09.2019 06:23

Nemojte da pisete gluposti. Copavi zagorac je (inace pripadnik vrazije satnije ucestvovao u bitkama na Ceru i Kolubari) revnosno uklanjao i najodanije saradnike u komunistickom zlu, naravno sa Srpskim predznakom). Vajs (tito), je jos prije pocetka rata preko kominterne uklonio sve srpske komuniste, od kojih je bilo i potencijalnih presjednika kpj. Decenijama posle rata su progonjene cjelokupne porodice vojnika Ravnogorskog pokreta. A da bi oprostio najvecem rivalu Kralju a samim tim i Drazi. Mjesto stradanja ne moze da se obiljezi i hodocasti zato sto su jos uvijek potimci komunista sa velikim uticajem u Srbiji, posebno Beogradu.

Name

TT

18.09.2019 06:52

Zato zlikovac Broz nije propustio sansu da strelja Drazu.

ODGOVORITE
Name

Dusan

18.09.2019 07:25

Trebao je ubiti govnara a ne ga spasavati, lijepo mu je 46 vratio pa mu se za grob ni dan danas ne zna.

ODGOVORITE
Name

Kole

18.09.2019 07:32

U Srbiji jedino istorija nema veze sa stvarnošću jer nema pravih istoričara. Dajte jednom stavite tačku na to i objasnite više narodu ko je bio ko u 2 sv ratu. Pa razumem da ne možete objasniti istoriju pre 600-700 godina ali zaboga 2 sv rat je bio u 20 stoljeću. SAD i sve normalne države su to uradile i nemaju nikakvih dilema oko toga

ODGOVORITE
Name

Dzoo

18.09.2019 08:55

Srbovanju nikad kraja pa taj Draza i njegovi vise su pobili Srba nego Svabe 100% ali kod nas je sve laz od Kosovskog boja pa do dan danas svemi pobedili, interesantno samo neke parastose cinimo kako to ?

ODGOVORITE
Name

Mislis

18.09.2019 17:39

Komunista su pobili vise, komunizam je internacionalni pokret, njima je bitniji partijski kolega iz Mongolije nego komsija Srbin.

Name

izraelac

18.09.2019 11:32

Lažna informacija text... šupljak... Draža bio antisemita i mrzio komuniste, nije se dogovarao sa njima

ODGOVORITE
Name

Knez

18.09.2019 15:10

Ako cemo posteno bravar je za zivota zivio vise Kraljevski od samog Kralja. U cemu je razlika, a da, u politickim stavovima.

ODGOVORITE