Иванцов: Нису потребне нове алтернативе БиХ

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов је, поводом програмске декларације коју је усвојила СДА, изразио увјерење да је сада потребна досљедна реализација одредаба предвиђених у дејтонском Уставу, а не нове алтернативне идеје.

Босна и Херцеговина 16.09.2019 | 17:06
Иванцов: Нису потребне нове алтернативе БиХ
"Колико ја разумијем, одлуке Конгреса одражавају планове руководства СДА око реорганизације уређења БиХ. Очигледно да они нису у складу са уређењем земље према Дејтонском мировном споразуму", рекао је Иванцов Срни.

Иванцов истиче да су "у програмским документима Конгреса СДА предложени реформа Устава, те преиспитивање принципа административне и територијалне организације БиХ, укључујући промјене назива земље, као и трансформација институционалног система органа власти, што не одговара основним начелима Дејтонског мировног споразума, који гарантује равноправност три констутативна народа и широка овлаштења ентитета".

"Узимајући ово у обзир, сасвим је разумљиво једногласно одбацивање најављене агенде од српског и хрватског народа. Нажалост, у тренутној унутрашњој политичкој ситуацији када годину дана након избора није могуће формирање новог Савјета министара, такве изјаве само компликују процес формирања власти, не доприносе постизању и реализацији неопходних уговора", сматра руски амбасадор.

Када је ријеч о његовом присуству Конгресу СДА 14. септембара, Иванцов је рекао да је СДА кључна политичка странка бошњачког народа, што су потврдили резултати посљедњих општих избора, те нагласио да ниједна одговорна амбасада у БиХ не може квалитетно да ради без сарадње са водећим политичким странкама које представљају три конститутивна народа.

"Полазим од тога да су контакти са њом (СДА) дио мојих обавеза као представника Русије у БиХ", додао је Иванцов.

Конгрес СДА усвојио је Програмску декларацију у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ ове странке усвајање устава којим би Босна и Херцеговина била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом Република БиХ, са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним.

(Срна/Н1)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Добар

16.09.2019 15:14

Русија и није несто битна БиХ сем плина. Али је БиХ и Р.Српска јако битна Русији да мозе правити компаније по мјери Рафинерије Брод. И за подкусуривање са државама запада како бих у замјену за Крим престала да врши дестабилизације Балкана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.09.2019 16:09

То зна пола света да Руси траже признање Крима и скидање санкција за неутралност на Балкану и то це накрају и бити нити западу одговара статус као нити Русији

Name

Мисли својом главом

16.09.2019 15:19

Дејтон је такав да се не може мијењати без сагласности сва три народа. Сада сви испадају велики Срби и Хрвати осудјујући Декларацију једне од странака. Требају им гласови. Боље би било да ураде нешто продуктивно да народ не цури из БИХ. Поздрав свим добрим људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бг

16.09.2019 15:21

А сто не реагова на снсд декларацију кад наведосе да це се отцијепити од БиХ те да је рс дрзва а да БиХ није и да нема босанског језика.Све ово има у Закону и Уставу којег они крсе и ви ниста,то подрзавате.Реагујете кад СДА несто казе да це радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

17.09.2019 16:48

Зато сто зна да се неце одцјепити.

Name

Ретро

16.09.2019 15:43

И без декларације, НАТО- пут и пут ка ЕУ-уни- је реформа државе, тако да ће на том путу јачати државне институције о паралелно слабити ентитетски значај. Данас су сви паметни, кад треба једну необавезујући декларацију комрнтаросати. А нико се не бави дугорочним прогнозама наше земље.Дрзати у притаји да ће се БИХ, распасти у. Било којем смислу је највеће зло, свакој особи у овој земљи. Сто се и показује континуираним одласком људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

16.09.2019 20:19

Сто смо близе ЕУ и НАТО, то мање народа, јер неце нико да буде дио Запада за мање од 500 евра мјесецно и то просјецно, под условом да има посла. Једнацина са мноство непознатих.