Ivancov: Nisu potrebne nove alternative BiH

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov je, povodom programske deklaracije koju je usvojila SDA, izrazio uvjerenje da je sada potrebna dosljedna realizacija odredaba predviđenih u dejtonskom Ustavu, a ne nove alternativne ideje.

Bosna i Hercegovina 16.09.2019 | 17:06
Ivancov: Nisu potrebne nove alternative BiH
"Koliko ja razumijem, odluke Kongresa odražavaju planove rukovodstva SDA oko reorganizacije uređenja BiH. Očigledno da oni nisu u skladu sa uređenjem zemlje prema Dejtonskom mirovnom sporazumu", rekao je Ivancov Srni.

Ivancov ističe da su "u programskim dokumentima Kongresa SDA predloženi reforma Ustava, te preispitivanje principa administrativne i teritorijalne organizacije BiH, uključujući promjene naziva zemlje, kao i transformacija institucionalnog sistema organa vlasti, što ne odgovara osnovnim načelima Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji garantuje ravnopravnost tri konstutativna naroda i široka ovlaštenja entiteta".

"Uzimajući ovo u obzir, sasvim je razumljivo jednoglasno odbacivanje najavljene agende od srpskog i hrvatskog naroda. Nažalost, u trenutnoj unutrašnjoj političkoj situaciji kada godinu dana nakon izbora nije moguće formiranje novog Savjeta ministara, takve izjave samo komplikuju proces formiranja vlasti, ne doprinose postizanju i realizaciji neophodnih ugovora", smatra ruski ambasador.

Kada je riječ o njegovom prisustvu Kongresu SDA 14. septembara, Ivancov je rekao da je SDA ključna politička stranka bošnjačkog naroda, što su potvrdili rezultati posljednjih opštih izbora, te naglasio da nijedna odgovorna ambasada u BiH ne može kvalitetno da radi bez saradnje sa vodećim političkim strankama koje predstavljaju tri konstitutivna naroda.

"Polazim od toga da su kontakti sa njom (SDA) dio mojih obaveza kao predstavnika Rusije u BiH", dodao je Ivancov.

Kongres SDA usvojio je Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika BiH, sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim.

(Srna/N1)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dobar

16.09.2019 15:14

Rusija i nije nesto bitna BiH sem plina. Ali je BiH i R.Srpska jako bitna Rusiji da moze praviti kompanije po mjeri Rafinerije Brod. I za podkusurivanje sa državama zapada kako bih u zamjenu za Krim prestala da vrši destabilizacije Balkana

ODGOVORITE
Name

Re

16.09.2019 16:09

To zna pola sveta da Rusi traže priznanje Krima i skidanje sankcija za neutralnost na Balkanu i to ce nakraju i biti niti zapadu odgovara status kao niti Rusiji

Name

Misli svojom glavom

16.09.2019 15:19

Dejton je takav da se ne može mijenjati bez saglasnosti sva tri naroda. Sada svi ispadaju veliki Srbi i Hrvati osudjujući Deklaraciju jedne od stranaka. Trebaju im glasovi. Bolje bi bilo da urade nešto produktivno da narod ne curi iz BIH. Pozdrav svim dobrim ljudima.

ODGOVORITE
Name

Bg

16.09.2019 15:21

A sto ne reagova na snsd deklaraciju kad navedose da ce se otcijepiti od BiH te da je rs drzva a da BiH nije i da nema bosanskog jezika.Sve ovo ima u Zakonu i Ustavu kojeg oni krse i vi nista,to podrzavate.Reagujete kad SDA nesto kaze da ce raditi.

ODGOVORITE
Name

Pa

17.09.2019 16:48

Zato sto zna da se nece odcjepiti.

Name

Retro

16.09.2019 15:43

I bez deklaracije, NATO- put i put ka EU-uni- je reforma države, tako da će na tom putu jačati državne institucije o paralelno slabiti entitetski značaj. Danas su svi pametni, kad treba jednu neobavezujući deklaraciju komrntarosati. A niko se ne bavi dugoročnim prognozama naše zemlje.Drzati u pritaji da će se BIH, raspasti u. Bilo kojem smislu je najveće zlo, svakoj osobi u ovoj zemlji. Sto se i pokazuje kontinuiranim odlaskom ljudi

ODGOVORITE
Name

Direkt

16.09.2019 20:19

Sto smo blize EU i NATO, to manje naroda, jer nece niko da bude dio Zapada za manje od 500 evra mjesecno i to prosjecno, pod uslovom da ima posla. Jednacina sa mnostvo nepoznatih.