ПЛ: Евертон баш не воли гостовања!

Вилсон чува Борнмут! Екипа Едија Хауа убедљиво савладала госте из Ливерпула и тако стигли до друге лигашке победе у новој сезони.  Евертонове бољке на гостовањима: Карамеле и даље без победе на југу Енглеске! Карамеле остају само са тријумфом у ФА купу од пре пар година на гостовањима Борнмуту.  Одбрана ће коштати Арсенал - Вотфорду "слађи" бод, а могли су и више! "Тобџије" испустиле велику предност на гостовању, грешке штопера још једном су биле кобне по њих. Након смене тренера, назиру се бољи дани за домаће. . .

Фудбал 15.09.2019 | 23:55
ПЛ: Евертон баш не воли гостовања!
Борнмут је коначно дочекао тријумф. Након почетног ремија са Шефилдом, пораза од Манчестер ситија, Дин Корт је напокон видео победу свог тима, пошто су Трешњице у првом недељном сусрету Премијер лиге савладао Евертон - 3:1.

Екипа Едија Хауа важи за "домаћинску" екипу, али тек су после прве репрезентативне паузе успели да упишу такав тријумф. У томе им је највише помогао играч утакмице Калум Вилсон, који је головима у првом и другом полувремену у великој мери олакшао посао свом тиму.

Средином првог полувремена је на асистенцију Џошуе Кинга савладао Џордана Пикфорда, а Борнмут је и до краја тог дела игре имао иницијативу. Спора игра Евертона ишла је "на воденицу" домаћих, који на свом малом и тесном терену воле да динамичном игром увуку противника у хаос.

Ипак, упркос иницијативи домаћих, Доминик Калверт Луин је у смирај првог дела игре изједначио на 1:1 после додавања Ричарлисона.

Но, није тај погодак уздрмао Борнмут. Напротив! Мада је Евертон био тај који је био конкретнији у почетној фази другог полувремена, сада је Борнмут стигао до брзих голова.

Обе екипе после пет кола у новој сезони имају по седам бодова, с тим што Борнмут има нешто бољу гол-разлику.

Рајан Фрејзер је у 57. минуту ушао у игру и било му је потребно само 10 минута да преокрене ствар у корист свог тима. Улио је енергију својим саиграчима, а потом и постигао гол за 2:1. Евертон је почео да посустаје и у 72. минуту Вилсон то користи за други гол на мечу и коначних 3:1.

Измене Марка Силве ништа нису помогле, пошто Моисе Кен, Бернард и Тео Волкот ништа конкретно нису донели Карамелама. Евертон је тако уписао свој други пораз у сезони и наставио лошу форму на гостовањима.

Екипа са Мерсисајда не зна за победу у Премијер лиги ван Гудисона још од 30. марта ове године, када су последњи пут тријумфовали на гостовању - победили су тада Вест Хем 2:0.

Могао је Евертон победом на мечу против Борнмута да дође чак до треће позиције на табели пред сам крај петог кола Премијер лиге. Могао је, али је поново разочарао навијаче. Веома индиспонирано и слабо деловале су Карамеле на овом сусрету, што је Борнмут без проблема казнио и сачувао сва три бода на свом "Дин Корту" - 3:1 (1:1).

Као и на претходном гостујућем мечу, Евертон је био тај који је први преузео иницијативу. Она је у првих пар минута била јалова, али је онда у 19. минуту утакмице Ришарлисон одапео са неких 20 метара и није имао среће, пошто је његов шут завршио тачно на месту на којем се спајају пречка и статива.

Како то обично бива, казна је стигла на другој страни. Борнмут је имао корнер, извео га је Дијего Рико, настала је права конфузија у шеснаестерцу, лопта је као на флиперу ишла од једног до другог играча, а на том путу погодила и једног фудбалера Борнмута у руку. Након свега је завршила у мрежи након контакта Калума Вилсона, а судија Пол Тирни је након консултација са ВАР собом ипак одлучио да призна погодак.

Није то пријало фудбалерима Евертона. Готово да су примили погодак у исто време када и на последњем гостовању Астон Вили. И поново су пали на психолошком плану, пошто у наредних 20 минута нису приказали апсолутно ништа што би могло да наведе на то да би могли да дођу до преокрета.

А онда, право ниоткуда гол. Ришарлисон је прошао по десној страни терена и успео је врло леп ода центрира. У шеснаестерцу се нашао толико пута оспоравани Доминик Калверт-Луин, који је погодио мрежу главом и тако удахнуо Евертону наду да може до изненађења. Играо се 44. минут утакмице.

По повратку са паузе врло лако су гости могли да поведу са 2:1. Гилфи Сигурдсон је распалио под пречку, али је овога пута Арон Ремсдејл одлично реаговао и спречио је готово сигурно водство Карамела. То као да је тргнуло фудбалере Борнмута из летаргије, те су након тога кренули напред.

Није се чинило, ипак, да ће одбрана Евертона тако лако поклекнути, али то се десило и то на један веома чудан начин. У 67. минуту судија Пол Тирни је досудио прекршај на ивици казненог простора, а веома брзо га је извео Рајан Фрејзер који је шутирао право на гол и некако пронашао рупу, те пробацио лопту иза голмана Пикфорда.

Уследиле су измеме у редовима Евертона. Схватио је Марко Силва да овако више не може, па је у игру увео Мојзеа Кена и Бернарда, али то није донело позитивну промену. Напротив, Карамеле су само неколико тренутака касније примиле нови гол и фактички препустиле бодове Борнмуту. Дијего Рико је послао лопту до Калума Вилсона, који није имао никаквих проблема да савлада Пикфорда још једном.

Пет минута касније, Евертон је могао да унесе драму у овај меч. Ивоби је имао фантастичну шансу у срцу казненог простора, али је шутирао право у голмана Ремсдејла. Након тога сам као дух је остао Ришарлисон, али је шутирао поред стативе. Марко Силва је одмах потом решио да Бразилца пошаље на клупу, те да у игру убаци Теа Волкота, који је претходне сезоне постигао погодак на "Дин Корту".

Ништа то није претерано променило у игри. Резултат до краја меча остао је непромењен, па је Борнмут победом успео да се изједначи по броју бодова са данашњим ривалом на табели. Трешњице су успеле да прескоче Карамеле на табели, па сада заузимају осму позицију. Евертон је склизнуо чак у доњи део табеле због гол разлике и сада је на 11. месту.

Одбрана ће коштати Арсенал - Вотфорду "слађи" бод, а могли су и више! "Тобџије" испустиле велику предност на гостовању, грешке штопера још једном су биле кобне по њих. Након смене тренера, назиру се бољи дани за домаће...

У последњој недељној утакмици петог кола Премијер лиге Вотфорд и Арсенал су ремизирали резултатом 2:2 и тако затворили данашњи програм занимљивим сусретом

Од старта су обе екипе кренуле отворено, Унаи Емери је изненадио повратника на клупу домаћих Кикеа Санчеса Флореса почевши меч са Месутом Озилом у првој постави, али тај потез му се није исплатио у првих 15 минута.

Црно-жути су били бољи с почетка, чекали прилику из контра-напада и успели да дођу до неколико добрих ситуација пред голом ривала, али не и да их искористе.

Ипак, Арсенал их је казнио већ у 20. минуту, и то њиховим оружјем.

Дани Себаљос је одлично одузео лопту на центру, Сеад Колашинац је покренуо "полу-контру" за свој тим, асистирао Пјеру-Емерику Обамејангу, а овај се добро снашао у казненом простору и довео свој тим у вођство.

Наставиле су "тобџије са нападима, а 12 минута након првог, успели су да постигну и други гол.

Поново је стрелац био нападач из Габона, нашао се сам у срцу шеснаестерца и крунисао напад "у три потеза", након добре сарадње Озила и асистента Мејтланда-Најлса.

Након тога обе екипе су имале своје прилике у првом полувремену, али је највеће узбуђење било кошкање у надокнади времена, када је Николас Пепе испровоцирао Хозеа Холебаса након чека је уследило гуркање играча оба тима у ком су Матео Гендузи и управо Грк из редова домаћих извукли најдебље крајеве и добили по жути картон.

Домаћи су одлучније ушли у други део игре, играло се с почетка поново више на половини бело-црвених, а до смањења заостатка "стршљенови" су дошли након огромне грешке противничке одбране.

Играо се 53. минут када је Сократис упутио потпуно необјашњив пас унутар свог казненог простора право у ноге Ђерару Делофеуу, лопта се одбила до Тома Клеверлија, а овај је лагано савладао Бернда Лена у ситуацији "један на један".

Покушали су домаћи да искористе моментум, направили неколико измена у нападу и наставили са нападима, а 78. минут им је донео нову шансу да се врате у егал.

Давид Луиз је направио још једну у низу глупости, оборио је играча домаћих у свом шеснаестерцу, а резервиста Роберто Переира је био сигуран извођач са беле тачке и казнио нову непромишљеност одбране тима са севера Лондона.

Ту није био крај, наставили су црно-жути да нападају, а Емеријеви играчи да греше, али ипак није дошло до промене резултата јер је Дукуре у другом минуту надокнаде промашио преокрет из изузетно изгледне позиције.

Ствари у Вотфорду изгледају много боље, након лошег старта под Хавијем Грасијом чини се да ће Кике Санчес Флорес променити "крвну слику" екипе те да ће постати конкурентнији. Они ипак остају на зачељу табеле, али стижу и до другог бода, овај пут у мечу са претендентом за топ четири па се наслућују бољи дани.

Арсенал остаје на седмом месту, има осам бодова, али не изгледа да ће лако испунити овогодишње циљеве, с обзиром да екипа игра изузетно променљиво, а да у одбрани имају веома, веома великих проблема.

Трчи, пуцај, нападај и на крају падни! Арсенал водио са 2:0, па славио бод у Вотфорду. Тобџије заблистале, па разочарале, као и много пута до сада - 2:2.

Трчи, пуцај, нападај, а на крају падни, проспи и остани без свега што си пре тога стекао. Арсенал је одиграо сјајно прво полувреме на Викариџ Роуду у Вотфорду, имао два гола предности и доминацију на терену, али се у другом полувремену потпуно распао, испустио предност и доживео потпуни пад. После свега виђеног екипа Унаја Емерија има разлога да буде изузетно задовољна освојеним бодом на овом гостовању, с обзиром да га је у надокнади времена свим силама бранила - 2:2 (0:2).

Вотфорд је играо феноменално, имао чак 31 шут ка голу противника, наспрам свега седам гостију, а домаћин ће на крају силно жалити због ситуације из другог минута надокнаде када је колосалну прилику имао Дукуре, али је тај ударац успео да одбрани Бернд Лено. Немац је у другом полувремену био на правој правцатој стрељани, па и он сам може да буде више него задовољан што је само два пута вадио лопту из своје мреже. Арсенал је водио головима Обамејана у 21. и 32. минуту, док су у другом полувремену голове за домаћина постигли Клеверли и Роберто Переира.

Ово је био први меч Кикеа Санчеза Флореса по повратку на клупу Стршљенова, а његово постављање на клупу Вотфорда је очигледно представљало прави потез управе клуба.

Обамејан је у првом полувремену искористио две добре асистенције својих саиграча. Прво Колашинца у 21, а потом Мејтланд-Најлса у 32. минуту. Ипак, ти голови као да су превише опустили екипу Унаја Емерија, која се потпуно "распустила" у наставку. Од велике важности за домаћина на психолошком плану био је погодак Тома Клеверлија, после велике грешке Папастатопулоса у 53. минуту. Све је од тог тренутка ишло на воденицу Вотфорда, који је ређао шансу за шансом.

Пре изједначујућег гола, који је стигао са беле тачке у 81. минуту, одличне прилике пред голом Бернда Лена имали су Исмаила Сар и Ђерар Деулофеу, а млади Шпанац је и у 84. минуту могао да израсте у великог хероја свог тима, међутим, његов ударац је завршио поред десне стативе. На крају је улога трагичара припала Абдулајеу Дукуреу, који је и сам био свестан колико је могао да донесе свом тиму у том тренутку.

Резултати 5. кола:

Ливерпул - Њукасл 3:1 (2:1)
/Мане 28, 40, Салах 71 - Вилемс 7/

Брајтон - Барнли 1:1 (0:0)
/Мопеј 51 - Хендрик 90+1/

Манчестер јунајтед - Лестер 1:0 (1:0)
/Рашфорд 8п)/

Шефилд јунајтед - Саутемптон 0:1 (0:0)
/Ђенепо 66/

Тотенхем Хотспур - Кристал Палас 4:0 (4:0)
/Сон 10, 23, Ван Анхолт 21 а.г, Ламела 42/

Вулверхемптон - Челси 2:5 (0:3)
/Абрахам 69аг, Кутроне 85 - Томори 31, Абрахам 34, 41, 55, Маунт 90+5/

Норич - Манчестер Сити 3:2 (2:1)
/Меклин 18, Кантвел 28, Пуки 50 - Агуеро 45, Родри 88/

недеља:

Борнмут - Евертон 3:1 (1:1)
/К. Вилсон 23, 72, Фрејзер 67 - Калверт-Луин 44/

Вотфорд - Арсенал 2:2 (0:2)
/Клеверли 53, Переира 80. п. - Обамејанг 20, 32/

понедељак:

Астон Вила - Вест Хем 21.00

ТАБЕЛА: Ливерпул 15, Манчестер сити 10, Тотенхем 8, Манчестер јунајтед 8, Лестер 8, Челси 8, Арсенал 8, Борнмут 7, Вест Хем (-1) 7, Саутемптон 7, Евертон 7, Кристал Палас 7, Норич 6, Барнли 5, Шефилд јунајтед 5, Брајтон 5, Борнмут (-1) 4, Њукасл 4, Астон Вила (-1) 3, Вулверхемптон 3, Вотфорд 2.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар