PL: Everton baš ne voli gostovanja!

Vilson čuva Bornmut! Ekipa Edija Haua ubedljivo savladala goste iz Liverpula i tako stigli do druge ligaške pobede u novoj sezoni.  Evertonove boljke na gostovanjima: Karamele i dalje bez pobede na jugu Engleske! Karamele ostaju samo sa trijumfom u FA kupu od pre par godina na gostovanjima Bornmutu.  Odbrana će koštati Arsenal - Votfordu "slađi" bod, a mogli su i više! "Tobdžije" ispustile veliku prednost na gostovanju, greške štopera još jednom su bile kobne po njih. Nakon smene trenera, naziru se bolji dani za domaće. . .

Fudbal 15.09.2019 | 23:55
PL: Everton baš ne voli gostovanja!
Bornmut je konačno dočekao trijumf. Nakon početnog remija sa Šefildom, poraza od Mančester sitija, Din Kort je napokon video pobedu svog tima, pošto su Trešnjice u prvom nedeljnom susretu Premijer lige savladao Everton - 3:1.

Ekipa Edija Haua važi za "domaćinsku" ekipu, ali tek su posle prve reprezentativne pauze uspeli da upišu takav trijumf. U tome im je najviše pomogao igrač utakmice Kalum Vilson, koji je golovima u prvom i drugom poluvremenu u velikoj meri olakšao posao svom timu.

Sredinom prvog poluvremena je na asistenciju Džošue Kinga savladao Džordana Pikforda, a Bornmut je i do kraja tog dela igre imao inicijativu. Spora igra Evertona išla je "na vodenicu" domaćih, koji na svom malom i tesnom terenu vole da dinamičnom igrom uvuku protivnika u haos.

Ipak, uprkos inicijativi domaćih, Dominik Kalvert Luin je u smiraj prvog dela igre izjednačio na 1:1 posle dodavanja Ričarlisona.

No, nije taj pogodak uzdrmao Bornmut. Naprotiv! Mada je Everton bio taj koji je bio konkretniji u početnoj fazi drugog poluvremena, sada je Bornmut stigao do brzih golova.

Obe ekipe posle pet kola u novoj sezoni imaju po sedam bodova, s tim što Bornmut ima nešto bolju gol-razliku.

Rajan Frejzer je u 57. minutu ušao u igru i bilo mu je potrebno samo 10 minuta da preokrene stvar u korist svog tima. Ulio je energiju svojim saigračima, a potom i postigao gol za 2:1. Everton je počeo da posustaje i u 72. minutu Vilson to koristi za drugi gol na meču i konačnih 3:1.

Izmene Marka Silve ništa nisu pomogle, pošto Moise Ken, Bernard i Teo Volkot ništa konkretno nisu doneli Karamelama. Everton je tako upisao svoj drugi poraz u sezoni i nastavio lošu formu na gostovanjima.

Ekipa sa Mersisajda ne zna za pobedu u Premijer ligi van Gudisona još od 30. marta ove godine, kada su poslednji put trijumfovali na gostovanju - pobedili su tada Vest Hem 2:0.

Mogao je Everton pobedom na meču protiv Bornmuta da dođe čak do treće pozicije na tabeli pred sam kraj petog kola Premijer lige. Mogao je, ali je ponovo razočarao navijače. Veoma indisponirano i slabo delovale su Karamele na ovom susretu, što je Bornmut bez problema kaznio i sačuvao sva tri boda na svom "Din Kortu" - 3:1 (1:1).

Kao i na prethodnom gostujućem meču, Everton je bio taj koji je prvi preuzeo inicijativu. Ona je u prvih par minuta bila jalova, ali je onda u 19. minutu utakmice Rišarlison odapeo sa nekih 20 metara i nije imao sreće, pošto je njegov šut završio tačno na mestu na kojem se spajaju prečka i stativa.

Kako to obično biva, kazna je stigla na drugoj strani. Bornmut je imao korner, izveo ga je Dijego Riko, nastala je prava konfuzija u šesnaestercu, lopta je kao na fliperu išla od jednog do drugog igrača, a na tom putu pogodila i jednog fudbalera Bornmuta u ruku. Nakon svega je završila u mreži nakon kontakta Kaluma Vilsona, a sudija Pol Tirni je nakon konsultacija sa VAR sobom ipak odlučio da prizna pogodak.

Nije to prijalo fudbalerima Evertona. Gotovo da su primili pogodak u isto vreme kada i na poslednjem gostovanju Aston Vili. I ponovo su pali na psihološkom planu, pošto u narednih 20 minuta nisu prikazali apsolutno ništa što bi moglo da navede na to da bi mogli da dođu do preokreta.

A onda, pravo niotkuda gol. Rišarlison je prošao po desnoj strani terena i uspeo je vrlo lep oda centrira. U šesnaestercu se našao toliko puta osporavani Dominik Kalvert-Luin, koji je pogodio mrežu glavom i tako udahnuo Evertonu nadu da može do iznenađenja. Igrao se 44. minut utakmice.

Po povratku sa pauze vrlo lako su gosti mogli da povedu sa 2:1. Gilfi Sigurdson je raspalio pod prečku, ali je ovoga puta Aron Remsdejl odlično reagovao i sprečio je gotovo sigurno vodstvo Karamela. To kao da je trgnulo fudbalere Bornmuta iz letargije, te su nakon toga krenuli napred.

Nije se činilo, ipak, da će odbrana Evertona tako lako pokleknuti, ali to se desilo i to na jedan veoma čudan način. U 67. minutu sudija Pol Tirni je dosudio prekršaj na ivici kaznenog prostora, a veoma brzo ga je izveo Rajan Frejzer koji je šutirao pravo na gol i nekako pronašao rupu, te probacio loptu iza golmana Pikforda.

Usledile su izmeme u redovima Evertona. Shvatio je Marko Silva da ovako više ne može, pa je u igru uveo Mojzea Kena i Bernarda, ali to nije donelo pozitivnu promenu. Naprotiv, Karamele su samo nekoliko trenutaka kasnije primile novi gol i faktički prepustile bodove Bornmutu. Dijego Riko je poslao loptu do Kaluma Vilsona, koji nije imao nikakvih problema da savlada Pikforda još jednom.

Pet minuta kasnije, Everton je mogao da unese dramu u ovaj meč. Ivobi je imao fantastičnu šansu u srcu kaznenog prostora, ali je šutirao pravo u golmana Remsdejla. Nakon toga sam kao duh je ostao Rišarlison, ali je šutirao pored stative. Marko Silva je odmah potom rešio da Brazilca pošalje na klupu, te da u igru ubaci Tea Volkota, koji je prethodne sezone postigao pogodak na "Din Kortu".

Ništa to nije preterano promenilo u igri. Rezultat do kraja meča ostao je nepromenjen, pa je Bornmut pobedom uspeo da se izjednači po broju bodova sa današnjim rivalom na tabeli. Trešnjice su uspele da preskoče Karamele na tabeli, pa sada zauzimaju osmu poziciju. Everton je skliznuo čak u donji deo tabele zbog gol razlike i sada je na 11. mestu.

Odbrana će koštati Arsenal - Votfordu "slađi" bod, a mogli su i više! "Tobdžije" ispustile veliku prednost na gostovanju, greške štopera još jednom su bile kobne po njih. Nakon smene trenera, naziru se bolji dani za domaće...

U poslednjoj nedeljnoj utakmici petog kola Premijer lige Votford i Arsenal su remizirali rezultatom 2:2 i tako zatvorili današnji program zanimljivim susretom

Od starta su obe ekipe krenule otvoreno, Unai Emeri je iznenadio povratnika na klupu domaćih Kikea Sančesa Floresa počevši meč sa Mesutom Ozilom u prvoj postavi, ali taj potez mu se nije isplatio u prvih 15 minuta.

Crno-žuti su bili bolji s početka, čekali priliku iz kontra-napada i uspeli da dođu do nekoliko dobrih situacija pred golom rivala, ali ne i da ih iskoriste.

Ipak, Arsenal ih je kaznio već u 20. minutu, i to njihovim oružjem.

Dani Sebaljos je odlično oduzeo loptu na centru, Sead Kolašinac je pokrenuo "polu-kontru" za svoj tim, asistirao Pjeru-Emeriku Obamejangu, a ovaj se dobro snašao u kaznenom prostoru i doveo svoj tim u vođstvo.

Nastavile su "tobdžije sa napadima, a 12 minuta nakon prvog, uspeli su da postignu i drugi gol.

Ponovo je strelac bio napadač iz Gabona, našao se sam u srcu šesnaesterca i krunisao napad "u tri poteza", nakon dobre saradnje Ozila i asistenta Mejtlanda-Najlsa.

Nakon toga obe ekipe su imale svoje prilike u prvom poluvremenu, ali je najveće uzbuđenje bilo koškanje u nadoknadi vremena, kada je Nikolas Pepe isprovocirao Hozea Holebasa nakon čeka je usledilo gurkanje igrača oba tima u kom su Mateo Genduzi i upravo Grk iz redova domaćih izvukli najdeblje krajeve i dobili po žuti karton.

Domaći su odlučnije ušli u drugi deo igre, igralo se s početka ponovo više na polovini belo-crvenih, a do smanjenja zaostatka "stršljenovi" su došli nakon ogromne greške protivničke odbrane.

Igrao se 53. minut kada je Sokratis uputio potpuno neobjašnjiv pas unutar svog kaznenog prostora pravo u noge Đeraru Delofeuu, lopta se odbila do Toma Kleverlija, a ovaj je lagano savladao Bernda Lena u situaciji "jedan na jedan".

Pokušali su domaći da iskoriste momentum, napravili nekoliko izmena u napadu i nastavili sa napadima, a 78. minut im je doneo novu šansu da se vrate u egal.

David Luiz je napravio još jednu u nizu gluposti, oborio je igrača domaćih u svom šesnaestercu, a rezervista Roberto Pereira je bio siguran izvođač sa bele tačke i kaznio novu nepromišljenost odbrane tima sa severa Londona.

Tu nije bio kraj, nastavili su crno-žuti da napadaju, a Emerijevi igrači da greše, ali ipak nije došlo do promene rezultata jer je Dukure u drugom minutu nadoknade promašio preokret iz izuzetno izgledne pozicije.

Stvari u Votfordu izgledaju mnogo bolje, nakon lošeg starta pod Havijem Grasijom čini se da će Kike Sančes Flores promeniti "krvnu sliku" ekipe te da će postati konkurentniji. Oni ipak ostaju na začelju tabele, ali stižu i do drugog boda, ovaj put u meču sa pretendentom za top četiri pa se naslućuju bolji dani.

Arsenal ostaje na sedmom mestu, ima osam bodova, ali ne izgleda da će lako ispuniti ovogodišnje ciljeve, s obzirom da ekipa igra izuzetno promenljivo, a da u odbrani imaju veoma, veoma velikih problema.

Trči, pucaj, napadaj i na kraju padni! Arsenal vodio sa 2:0, pa slavio bod u Votfordu. Tobdžije zablistale, pa razočarale, kao i mnogo puta do sada - 2:2.

Trči, pucaj, napadaj, a na kraju padni, prospi i ostani bez svega što si pre toga stekao. Arsenal je odigrao sjajno prvo poluvreme na Vikaridž Roudu u Votfordu, imao dva gola prednosti i dominaciju na terenu, ali se u drugom poluvremenu potpuno raspao, ispustio prednost i doživeo potpuni pad. Posle svega viđenog ekipa Unaja Emerija ima razloga da bude izuzetno zadovoljna osvojenim bodom na ovom gostovanju, s obzirom da ga je u nadoknadi vremena svim silama branila - 2:2 (0:2).

Votford je igrao fenomenalno, imao čak 31 šut ka golu protivnika, naspram svega sedam gostiju, a domaćin će na kraju silno žaliti zbog situacije iz drugog minuta nadoknade kada je kolosalnu priliku imao Dukure, ali je taj udarac uspeo da odbrani Bernd Leno. Nemac je u drugom poluvremenu bio na pravoj pravcatoj streljani, pa i on sam može da bude više nego zadovoljan što je samo dva puta vadio loptu iz svoje mreže. Arsenal je vodio golovima Obamejana u 21. i 32. minutu, dok su u drugom poluvremenu golove za domaćina postigli Kleverli i Roberto Pereira.

Ovo je bio prvi meč Kikea Sančeza Floresa po povratku na klupu Stršljenova, a njegovo postavljanje na klupu Votforda je očigledno predstavljalo pravi potez uprave kluba.

Obamejan je u prvom poluvremenu iskoristio dve dobre asistencije svojih saigrača. Prvo Kolašinca u 21, a potom Mejtland-Najlsa u 32. minutu. Ipak, ti golovi kao da su previše opustili ekipu Unaja Emerija, koja se potpuno "raspustila" u nastavku. Od velike važnosti za domaćina na psihološkom planu bio je pogodak Toma Kleverlija, posle velike greške Papastatopulosa u 53. minutu. Sve je od tog trenutka išlo na vodenicu Votforda, koji je ređao šansu za šansom.

Pre izjednačujućeg gola, koji je stigao sa bele tačke u 81. minutu, odlične prilike pred golom Bernda Lena imali su Ismaila Sar i Đerar Deulofeu, a mladi Španac je i u 84. minutu mogao da izraste u velikog heroja svog tima, međutim, njegov udarac je završio pored desne stative. Na kraju je uloga tragičara pripala Abdulajeu Dukureu, koji je i sam bio svestan koliko je mogao da donese svom timu u tom trenutku.

Rezultati 5. kola:

Liverpul - Njukasl 3:1 (2:1)
/Mane 28, 40, Salah 71 - Vilems 7/

Brajton - Barnli 1:1 (0:0)
/Mopej 51 - Hendrik 90+1/

Mančester junajted - Lester 1:0 (1:0)
/Rašford 8p)/

Šefild junajted - Sautempton 0:1 (0:0)
/Đenepo 66/

Totenhem Hotspur - Kristal Palas 4:0 (4:0)
/Son 10, 23, Van Anholt 21 a.g, Lamela 42/

Vulverhempton - Čelsi 2:5 (0:3)
/Abraham 69ag, Kutrone 85 - Tomori 31, Abraham 34, 41, 55, Maunt 90+5/

Norič - Mančester Siti 3:2 (2:1)
/Meklin 18, Kantvel 28, Puki 50 - Aguero 45, Rodri 88/

nedelja:

Bornmut - Everton 3:1 (1:1)
/K. Vilson 23, 72, Frejzer 67 - Kalvert-Luin 44/

Votford - Arsenal 2:2 (0:2)
/Kleverli 53, Pereira 80. p. - Obamejang 20, 32/

ponedeljak:

Aston Vila - Vest Hem 21.00

TABELA: Liverpul 15, Mančester siti 10, Totenhem 8, Mančester junajted 8, Lester 8, Čelsi 8, Arsenal 8, Bornmut 7, Vest Hem (-1) 7, Sautempton 7, Everton 7, Kristal Palas 7, Norič 6, Barnli 5, Šefild junajted 5, Brajton 5, Bornmut (-1) 4, Njukasl 4, Aston Vila (-1) 3, Vulverhempton 3, Votford 2.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar