Едвард Сноуден: Прате нас на сваком кораку

Погрешно би било посматрати успон политичара попут Доналда Трампа, Бориса Џонсона или десничарске Алтернативе за Њемачку само као "привремено одступање од политичке норме", рекао је најпознатији свјетски узбуњивач Едвард Сноуден у интервјуу за њемачки недјељник Спиегел.

Свијет 15.09.2019 | 10:18
Едвард Сноуден: Прате нас на сваком кораку
Човјек који је раскринкао масовну присмотру од стране америчких служби сада је, говорећи за више њемачких листова, упозоравао на јачање интернет концерна, рекавши између осталог да се нада азилу у Њемачкој.

Већ је шест година прошло откако је Едвард Сноуден (36) открио како америчке и друге западне службе прислушкују готово све и сваког. Данас Сноуден упозорава да ће демократски покрет у Хонгконгу бити угушен истим методама - свеобухватном присмортом, пише ДW.

Говорећи о успону Трампа у Џоснона Сноуден је рекао да су свуда политичари и предузетници схватили да могу да искористе технологију како би утицали на свет на једном вишем нивоу.

Увјерен је да је технички развој интернета постао опасност

"У свијету тоталне присмотре у којем би се свако кршење закона без изузетка гонило - сви људи би били криминалци", рекао је Сноуден, тражећи обуставу масовног прикупљања података.

То, напомиње, не важи само за тајне службе већ и за концерне какви су Фацебоок и Гоогле.

Бивши амерички обавјештајац каже да се у првом кораку људима мора појаснити колико смо праћени на сваком кораку.

"И ако нико не развије неке алтернативе, онда ћу их проклето ја сам развити", рекао је он за Спиегел.

ДW подсјећа да је у Сједињеним Државама Сноуден оптужен за издају. У покушају да 2013. из Хонгконга стигне у Еквадор, заустављен је на московском аеродрому пошто су САД поништиле његов пасош. Сноудену је у Русији одобрен азил који тренутно тече до сљедеће године.

"Било би ми драго да сам добио политичку заштиту од Њемачке и Француске и тамо поднио захтјев за азил. Али су тамошње власти тражиле разлоге да ме одбију", рекао је Сноуден у интервјуу листу Wелт.

Он је увјерен да би Њемачка данас могла да му одобри азил без великих посљедица по односе Берлина и Вашингтона.

Увјерен је и да ће једног дана моћи да се врати у САД. Оптужба да је угрозио националну безбједност у међувремену се урушила, рекао је Сноуден.

Иначе, разлог због којег је најпознатији свјетски узбуњивач поново присутан у њемачкој штампи је његова нова књига Перманент Рецорд која ће се наћи у продају у уторак, преноси ДW.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Која

15.09.2019 10:13

Приватност врсе се највеца злодјела и кривци небуду пронадјени а увијек испастају постени ја лицно зивим од свога рада постено и сутра потписујем да се првоме мени стави наногница па онда све иједном становнику на земљи а да се новородјенцад ципују али зна се коме то највисе смета криминалцима лоповима и бјелосвјетским хохстаплерима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проп.чов.ваљ.кам.

15.09.2019 10:40

Размисли још једном! Молим те!

Name

Дрекавац

15.09.2019 11:57

Све су ово некакве шарене игре, о којима обични човјек не зна ништа. Можда је тако и боље. Асанж је бар објавио снимак на којем се види како Американци из хеликоптера масовно убијају цивиле по Ираку, па ето, озваничено је. Али, нешто баш и не знам шта је то епохално учинио овај Сноуден, а да већина популације већ није знала. Наводно, побјегао из САД у Русију, из протеста што његова Влада прислушкује пола свијета. Јака информација! Па у сваком мобилном телефону постоји гео-локатор, могућност снимања разговора, похрањивања података на некакве удаљене "клоуд" локације и нормално је да се на тај начин добровољно одричемо своје приватности. То се негдје колектује, обрађује и на основу филтрирања се формира психолошки профил појединца, групе или читаве популације. Занимљиво и за обични маркетинг, а и за којекакве службе при Влади. Такве информације су стравично скупе и на томе се деру милијарде. Све у животу се гледа кроз новац и тачка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уколико Си Се Навелицао Зивота

15.09.2019 14:33

Иди , иду у Берлин; цекају те ко озебло сунце ,!