Edvard Snouden: Prate nas na svakom koraku

Pogrešno bi bilo posmatrati uspon političara poput Donalda Trampa, Borisa Džonsona ili desničarske Alternative za Njemačku samo kao "privremeno odstupanje od političke norme", rekao je najpoznatiji svjetski uzbunjivač Edvard Snouden u intervjuu za njemački nedjeljnik Spiegel.

Svijet 15.09.2019 | 10:18
Edvard Snouden: Prate nas na svakom koraku
Čovjek koji je raskrinkao masovnu prismotru od strane američkih službi sada je, govoreći za više njemačkih listova, upozoravao na jačanje internet koncerna, rekavši između ostalog da se nada azilu u Njemačkoj.

Već je šest godina prošlo otkako je Edvard Snouden (36) otkrio kako američke i druge zapadne službe prisluškuju gotovo sve i svakog. Danas Snouden upozorava da će demokratski pokret u Hongkongu biti ugušen istim metodama - sveobuhvatnom prismortom, piše DW.

Govoreći o usponu Trampa u Džosnona Snouden je rekao da su svuda političari i preduzetnici shvatili da mogu da iskoriste tehnologiju kako bi uticali na svet na jednom višem nivou.

Uvjeren je da je tehnički razvoj interneta postao opasnost

"U svijetu totalne prismotre u kojem bi se svako kršenje zakona bez izuzetka gonilo - svi ljudi bi bili kriminalci", rekao je Snouden, tražeći obustavu masovnog prikupljanja podataka.

To, napominje, ne važi samo za tajne službe već i za koncerne kakvi su Facebook i Google.

Bivši američki obavještajac kaže da se u prvom koraku ljudima mora pojasniti koliko smo praćeni na svakom koraku.

"I ako niko ne razvije neke alternative, onda ću ih prokleto ja sam razviti", rekao je on za Spiegel.

DW podsjeća da je u Sjedinjenim Državama Snouden optužen za izdaju. U pokušaju da 2013. iz Hongkonga stigne u Ekvador, zaustavljen je na moskovskom aerodromu pošto su SAD poništile njegov pasoš. Snoudenu je u Rusiji odobren azil koji trenutno teče do sljedeće godine.

"Bilo bi mi drago da sam dobio političku zaštitu od Njemačke i Francuske i tamo podnio zahtjev za azil. Ali su tamošnje vlasti tražile razloge da me odbiju", rekao je Snouden u intervjuu listu Welt.

On je uvjeren da bi Njemačka danas mogla da mu odobri azil bez velikih posljedica po odnose Berlina i Vašingtona.

Uvjeren je i da će jednog dana moći da se vrati u SAD. Optužba da je ugrozio nacionalnu bezbjednost u međuvremenu se urušila, rekao je Snouden.

Inače, razlog zbog kojeg je najpoznatiji svjetski uzbunjivač ponovo prisutan u njemačkoj štampi je njegova nova knjiga Permanent Record koja će se naći u prodaju u utorak, prenosi DW.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Koja

15.09.2019 10:13

Privatnost vrse se najveca zlodjela i krivci nebudu pronadjeni a uvijek ispastaju posteni ja licno zivim od svoga rada posteno i sutra potpisujem da se prvome meni stavi nanognica pa onda sve ijednom stanovniku na zemlji a da se novorodjencad cipuju ali zna se kome to najvise smeta kriminalcima lopovima i bjelosvjetskim hohstaplerima.

ODGOVORITE
Name

Prop.čov.valj.kam.

15.09.2019 10:40

Razmisli još jednom! Molim te!

Name

Дрекавац

15.09.2019 11:57

Све су ово некакве шарене игре, о којима обични човјек не зна ништа. Можда је тако и боље. Асанж је бар објавио снимак на којем се види како Американци из хеликоптера масовно убијају цивиле по Ираку, па ето, озваничено је. Али, нешто баш и не знам шта је то епохално учинио овај Сноуден, а да већина популације већ није знала. Наводно, побјегао из САД у Русију, из протеста што његова Влада прислушкује пола свијета. Јака информација! Па у сваком мобилном телефону постоји гео-локатор, могућност снимања разговора, похрањивања података на некакве удаљене "клоуд" локације и нормално је да се на тај начин добровољно одричемо своје приватности. То се негдје колектује, обрађује и на основу филтрирања се формира психолошки профил појединца, групе или читаве популације. Занимљиво и за обични маркетинг, а и за којекакве службе при Влади. Такве информације су стравично скупе и на томе се деру милијарде. Све у животу се гледа кроз новац и тачка!

ODGOVORITE
Name

Ukoliko Si Se Navelicao Zivota

15.09.2019 14:33

Idi , idu u Berlin; cekaju te ko ozeblo sunce ,!