Вујошевић: Да је Теодосић био тамо...

. . . знало би се ко је број један, ко број два! "Очигледно да је дошло до борбе за лидерство у одређеним моментима, која до краја није била здрава".  

Кошарка 14.09.2019 | 12:45
Вујошевић: Да је Теодосић био тамо...
Репрезентација Србије није успела до медаље на Светском првенству, а то су многи очекивали. После оваквог резултата, али и победе над Сједињеним Америчким Државама што је позитивна ствар, многи коментаришу збивања у Кини, а у међувремену своје мишљење дао је и Душко Вујошевић.

Јасно је да би ствари изгледале другачије да су у тиму били Милош Теодосић и Драган Милосављевић, а Вујошевић је говорио и о томе што Калинић није играо на Мундобаскету.

Пре свега - о Теодосићу. Чувени тренер види проблем у лидерству и каже да би много било другачије да се Тео није повредио. Да би се знало - ко је играч број један у тиму.

"Неприкосновено право селектора је да саставља државни тим, а у исто време он је тај који сноси одговорност. Мислио сам да ће изостанак Теодосића лакше да се преболи, али очигледно да је дошло до борбе за лидерство у одређеним моментима, која до краја није била здрава. Да је Теодосић био са екипом знало би се ко је број један, ко број два... и лакше би се успоставила хијерархија", рекао је Душко Вујошевић у разговору за Спорт Клуб.

Искусни тренер је потом прокоментарисао то што Калинић није нашао место међу последњих 12. Није био на коначном списку, већ је раније прецртан заједно са Немањом Недовићем.

"Што се тиче Калинића, смешно би било да је због оне изјаве о Косову елиминисан са списка. Ја се надам да није, али ни он не би требало да заоштрава ситуацију и треба да остави простор да буде поново позван и да има жељу да поново буде део српског тима. Не треба да прави зид који не може да се премости. Када то кажем, не мислим о политици, већ о томе што није учестовао на Светском првенству. Никола је човек који нема смисла за политику и он прича истину, док политичари кажу да неће да дају Косово, а раде све супротно", додао је Вујошевић.

Србија ће Мундобаскет у Кини завршити на петом или шестом месту.

Није у питању лош пласман, али уочи почетка турнира, када се на папиру погледа састав "орлова", као и других репрезентација, деловало је да коначно можемо да "скинемо" Американце са трона. На крају смо их и победили у директном окршају, али у мечу разигравања поражених четвртфиналиста...

Утиске о наступу Србије на Мундобаскету у Кини дао је и прослављени тренер Душко Вујошевић, некадашњи селектор наше земље.

У интервјуу за "Спортклуб" био је оштар и правичан.

"Морамо да кажемо да се ипак ради о неуспеху. Победа против селекције САДговори да су играчи показали одређену реакцију, што је за похвалу, и да имају самопоштовање после две слабије утакмице са Шпанијом и Аргентином. Мислим да је српски тим имао већи потенцијал и да смо којим случајем освојили Светско првенство, сви бисмо били са вишим рејтингом", казао је Вујошевић и објаснио на шта мисли:

"Пре свега играчи, којима је најтеже што то није тако, а онда и свима нама који се бавимо кошарком. Кошарка би у Србији добијала већа средства, мада и сад има клубова који имају добре буџете, био би повећан интерес деце, али би било боље и за све нас који радимо у иностранству. Били бисмо на бољем гласу. За све је губитак што нисмо боље прошли".

Актуелни тренер Клужа није због здравствених проблема и обавеза у клубу могао да испрати све утакмице Србије, али су му засметале претеране критике на рачун селектора Ђорђевића.

Душко Вујошевић о "вечитима"

"Селекција играча у великим клубовима као што су Црвена звезда и Партизан не говори да ће се ту развијати много нових играча за репрезентацију. То ствара додатну забринутост."

"Видим разноразне коментаре, али мора да се схвати да је тренер део тима. Као што има део заслуга за успехе, исто тако има део кривице кад нема успеха. Пребацити сву одговорност на Ђорђевића стварно није коректно. У ситуацији смо да Олимпијске игре треба да обезбедимо кроз квалификације", казао је Душко Вујошевић и напоменуо да су се Литванци пријавили већ за организацију (2,5 милиона евра) и додао да се нада да ће и "орлови" имати такву подршку.

Вујошевић је посебно похвалио Богдана Богдановића, можда и најбољег играча читавог Мундобаскета, који је "решетао" на сваком мечу за Србију.

"Мислим да је Богдан имао много значајан развој у времену када сам га ја тренирао и водио, то се наставило код Жељка Обрадовића, а узлазна линија видљива је и НБА лиги. Тамо има партнере који играча терају на напредак. Богдановић и у неким најгорим данима, и када се понаша без потпуне посвећености спорту, ипак ради довољно на свом усавршавању. Драго ми је што прави добру каријеру и надам се да ће наставити узлазном линијом", поручио је сјајни тренер.

Када не иде, обично се гледа на кошаркаше који нису ту... Стога је многе изненадила одлука Саше Ђорђевића да "прецрта" Немању Недовића и Николу Калинића, а о томе се сигурно не би ни причало да је Србија из Кине дошла с медаљом око врата.

"Неприкосновено право селектора је да саставља државни тим, а у исто време он је тај који сноси одговорност. Мислио сам да ће изостанак Теодосића лакше да се преболи, али очигледно да је дошло до борбе за лидерство у одређеним моментима, која до краја није била здрава. Да је Теодосић био са екипом знало би се ко је број један, ко број два... и лакше би се успоставила хијерархија", казао је Душко Вујошевић и потом додатно прокоментарисао случај Николе Калинића.

"Што се тиче Калинића, смешно би било да је због оне изјаве о Косову елиминисан са списка. Ја се надам да није, али ни он не би требало да заоштрава ситуацију и треба да остави простор да буде поново позван и да има жељу да поново буде део српског тима. Не треба да прави зид који не може да се премости. Када то кажем, не мислим о политици, већ о томе што није учестовао на Светском првенству. Никола је човек који нема смисла за политику и он прича истину, док политичари кажу да неће да дају Косово, а раде све супротно. Неће да га дају да би после имали личне бенефите, продужени мандат и тако даље".

Извор: моззартспорт/мондо.рс

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар