Прича: Суноврат српске репрезентативне кошарке...

Српска репрезентативна кошарка неће по доброме памтити 2019. годину, гледајући селекције свих узраста.

Кошарка 12.09.2019 | 22:45
Прича: Суноврат српске репрезентативне кошарке...
Најскорији неуспех сениорске селекције Србије сигурно ће оставити највећи траг на кошаркашку слику, али он није први који је забележен ове године.

Иако су неки били на нивоу, неки испод њега, када се све сабере и одузме, репрезентације Србије су колективно имале годину за заборав.

Наравно, узимајући у обзир да Србија у кошарци има очекивања и притисак на много већем нивоу него други.

Репрезентативци Србије у кошарци, у много различитих генерација који су наступали у разним јуниорским и сениорским селекцијама, "размазили" су љубитеље спорта у нашој земљи освајањем медаља.

И када главној екипи није ишло, ту су долазили успеси од разних млађих селекција, а ретко се остајало без икаквог успеха током целе године, када је у току био велики прој што европских, што светских првенстава.

Ове године то, нажалост, није био случај.

Селекција Србије до 16 година, предвођена Сашом Никитовићем, можда је и најбоље прошла. Она је заузела седму позицију на Европском првенству, а у четвртфиналу је поражена од никог другог но увек опасне Шпаније.

"Орлићи" у том мечу нису имали ни среће, пошто су поражени после продужетка, у последњим секундама. На минут до краја регуларног дела имали су 57:53, али у наредна три напада одиграли јако лоше успут примивши четири поена.

У продужетку није било ништа боље, пошто је Марко Марковић добио техничку грешку на две секунде до краја, а онда Илија Милијашевић промашио тројку за победу.

Судије су помогле Шпанцима у Удинама, а онда је децу из Србије "напао шиптар који их је јурио ножем". Уследио је пораз од Турске, али онда победа над Хрватском за финалну седму позицију.

Селекција Србије до 18 година, предвођена Слободаном Клипом, била је 10. на Европском првенству у Грчкој.

Ако сте чекали да дођете до једне од репрезентација које су ове године изгубиле кошаркашки меч од Велике Британије, довољно сте чекали. Ова селекција "орлића" је првенство почела победом над Немачком, али онда изгубила од Британаца после болног продужетка.

Било како било, после победе над Турском обезбедила се осмина финала, али је тада се Литванија показала превеликом препреком, па су Клипини изабраници доживели пораз од 56:54 након што су у трећој четвртини постигли два поена, а онда четврту освојили резултатом 25:8.

После елиминације из борбе за медаљом уследиле су две победе, али не и у мечу за девето место. Тада је била боља Италија, иако је Ланговић пробао "сам" са 18 поена, 8 скокова и 4 асистенције.

Момци рођени 2001. остварили су идентичан резултат као претходне сезоне на Светском првенству у Аргентини, када су, вођени Пазином и Покушевским, изгубили од Турске у нокаут фази, а онда, после два тријумфа, претрпели пораз од Доминиканске Републике у борби за девето место.

Селекција Србије до 19 година, предвођена Александром Бућаном, остварила је исти (не)успех као и У16 селекција - 7. место, на Светском првенству у Криту.

Од ове селекције, предвођене Филипом Петрушевим и Марком Перцарским, се много очекивало, па се седмо место представило негативним.

У прва четири меча дошле су четири победе, против три слабије екипе, али и убедљив тријумф против Француза.

Петрушев и Пецарски су доминирали са 20+ партијама али је изгледало као да опција изузев спуштања лопте "доле" најбољим играчима није било, а то се обило о главу селектору Бућану у четвртфиналу када се бољом показала Литванија, као и код годину дана млађих колега.

Пораз од увек неугодних Литванаца оставио је горак укус, а још више неуспех против Русије у првом мечу доигравања, иако је Пецарски поново "сасуо" 25 поена.

На крају је побеђена Канада, поприлично убедљиво, за одлазак кући.

Селекција Србије до 20 година, предвођена Оливером Поповићем, оставила је убедљиво најгори траг кошаркашког лета 2019. године пошто је на Европском првенству у Израелу била 15.

И није то што је била 15. било толико поражавајуће, колико је чињеница да је тим пласманом остала без елите, па ће се У20 селекција Србије у наредном издању ЕП такмичити у Б дивизији против екипа као шт о су Албанија, Шведска, Финска, Естонија...

Марко Пецарски није дуго одмарао, пошто је само десетак дана након испадања са У19 Светског првенства допутовао у Израел да буде носилац игре годину дана старије генерације.

У првом колу савладан је домаћин, у другом претпљен је пораз од Украјине, али су ствари "изгланцане" победом над Италијом као добром увертиром пред осмину финала.

Пецарски је Италијанима убацио 25 поена, "орлићи" су очекивали убедљиву победу против Велике Британије, која је узгред у три меча групе претрпела исто толико пораза.

А, онда... Иако момцима који се још не такмиче у сениорској категорији треба дати "кредита", пораз од Британаца У20 селекције био је раван катастрофи.

Пецраски није могао сам, имао је 23 поена и 11 скокова, али га нико није испратио. Није ни морао неко Бог зна како да га испрати, у питању је била Велика Британија.

Уследио је пораз од Грчке, освета Италије, и на крају Пирова победа над Летонијом која није донела ништа. У20 селекција је испала у Б дивизију.

На крају овог углавном неуспешног лета сви порази млађих селекција били су заборављени. Играли су сениори. Јокић се одлучио да игра за репрезентацију, то је било то. "Смешила" нам се још једна медаља под вођством Саше Ђорђевића.

Бронзана, у најгорем случају, и то да будемо незадовољни и пуни критика.

Ипак, како је кренуло - тако се и завршило. Капитен Србије Мирослав Радуљица за пораз у четвртфиналу Мундобаскета од Аргентине каже да није катастрофа, каже "да је то кошарка".

Можда и није катастрофа, можда је то реалност. Можда су очекивања била превелика а притисак јавности био неподношљив.

Можда није ни битно. Мада, то тешко.

Србија У16: 7. место на ЕП
Србија У18: 10. место на ЕП
Србија У19: 7. место на СП
Србија У20: 15. место на ЕП
Србија, сениори: 5.-8. места на СП

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар