СП: ''Зоолошки врт'' чека репрезентацију Србије...!

На крилу корњача, на беку патка, а на клупи овца! Наравно, све су ово надимци кошаркаша Аргентине.

Кошарка 10.09.2019 | 11:48
СП: ''Зоолошки врт'' чека репрезентацију Србије...!
Аргентина је у Кину слетела са два циља. Први је био да се домогну једног од два места које води на Олимпијске игре, а други да поново заиграју као што су то некада чинили. Пласман у Токио је остварен, а велики успех би само био крунисан победом над репрезентацијом Србије у данашњем четвртфиналу.

Небескоплави покушавају да заокруже све оно што су пре њих радили чувени Ману Ђинобили, Андрес Ноћиони, као и Оберто и Приђони. И чини се да им у томе полази за руком, пошто су за сада беспрекорни на Светском шампионату са пет победа из пет мечева, а уз то плене стабилношћу којом друге екипе заиста треба да се уплаше. Али пред њима је сада највећи изазов - капитални, против селекције Србије.

А како то обично бива у свакој репрезентацији, сваки играч има бар неки надимак уз себе. Често су кошаркаши познатији по самом надимку него имену и презимену, а у Аргентини је баш такав случај. Са разликом да велики број чланова тима у овој земљи носи име по некој животињи.

Тако у аргентинском саставу врло лако можете пронаћи Корњачу (Габријела Дека), потом Патку (Патрисија Гарина), те Овцу (тренера екипе, Серђа Ернандеза)... Али њима то очигледно не смета и у шаљивом тону прихватају ова имена. Ништа чудно, нарочито ако узмемо у обзир да су и многе друге аргентинске звезде познате под животињским надимцима. Тако је чувени Хавијер Савиола познат као Зец, Клаудио Лопез као Вашка, а Лионел Меси као Бува.

Остатак састава који предводи Овца Серђо Ернандез углавном има надимке који се могу повезати са њиховим именом и презименом. Тако легендарног Луиса Сколу просто зову Луифа, Факунда Кампаца само скраћено ословљавају са Факу, као и Николаса Брусина - Нико, те Николаса Лапровитолу - Лапро.

Али има ту још понека занимљива прича. Рецимо, Лука Вилдоса је дуго био познат као Младо чудо када је започињао каријеру у Аргентини. Већ поменути Лапровитола био је доста познатији као Син кандидата, пошто је његова мајка Маргарита Солбицер била један од учесника избора за председника Аргентине. Факундо Кампацо је у шали често волео себе да назива Патуљком, а након освајања Евролиге са Реал Мадридом променио је надимак у Срећног патуљка. За крај, Корњача Габријел Дек је приватно познат и као Чанго, што асоцира на божанство у које су веровали људи у Латинској Америци у стара времена.

Извор: моззартспорт

Фото: Фиба Wорлд Цуп

Коментари / 0

Оставите коментар