SP: ''Zoološki vrt'' čeka reprezentaciju Srbije...!

Na krilu kornjača, na beku patka, a na klupi ovca! Naravno, sve su ovo nadimci košarkaša Argentine.

Košarka 10.09.2019 | 11:48
SP: ''Zoološki vrt'' čeka reprezentaciju Srbije...!
Argentina je u Kinu sletela sa dva cilja. Prvi je bio da se domognu jednog od dva mesta koje vodi na Olimpijske igre, a drugi da ponovo zaigraju kao što su to nekada činili. Plasman u Tokio je ostvaren, a veliki uspeh bi samo bio krunisan pobedom nad reprezentacijom Srbije u današnjem četvrtfinalu.

Nebeskoplavi pokušavaju da zaokruže sve ono što su pre njih radili čuveni Manu Đinobili, Andres Noćioni, kao i Oberto i Priđoni. I čini se da im u tome polazi za rukom, pošto su za sada besprekorni na Svetskom šampionatu sa pet pobeda iz pet mečeva, a uz to plene stabilnošću kojom druge ekipe zaista treba da se uplaše. Ali pred njima je sada najveći izazov - kapitalni, protiv selekcije Srbije.

A kako to obično biva u svakoj reprezentaciji, svaki igrač ima bar neki nadimak uz sebe. Često su košarkaši poznatiji po samom nadimku nego imenu i prezimenu, a u Argentini je baš takav slučaj. Sa razlikom da veliki broj članova tima u ovoj zemlji nosi ime po nekoj životinji.

Tako u argentinskom sastavu vrlo lako možete pronaći Kornjaču (Gabrijela Deka), potom Patku (Patrisija Garina), te Ovcu (trenera ekipe, Serđa Ernandeza)... Ali njima to očigledno ne smeta i u šaljivom tonu prihvataju ova imena. Ništa čudno, naročito ako uzmemo u obzir da su i mnoge druge argentinske zvezde poznate pod životinjskim nadimcima. Tako je čuveni Havijer Saviola poznat kao Zec, Klaudio Lopez kao Vaška, a Lionel Mesi kao Buva.

Ostatak sastava koji predvodi Ovca Serđo Ernandez uglavnom ima nadimke koji se mogu povezati sa njihovim imenom i prezimenom. Tako legendarnog Luisa Skolu prosto zovu Luifa, Fakunda Kampaca samo skraćeno oslovljavaju sa Faku, kao i Nikolasa Brusina - Niko, te Nikolasa Laprovitolu - Lapro.

Ali ima tu još poneka zanimljiva priča. Recimo, Luka Vildosa je dugo bio poznat kao Mlado čudo kada je započinjao karijeru u Argentini. Već pomenuti Laprovitola bio je dosta poznatiji kao Sin kandidata, pošto je njegova majka Margarita Solbicer bila jedan od učesnika izbora za predsednika Argentine. Fakundo Kampaco je u šali često voleo sebe da naziva Patuljkom, a nakon osvajanja Evrolige sa Real Madridom promenio je nadimak u Srećnog patuljka. Za kraj, Kornjača Gabrijel Dek je privatno poznat i kao Čango, što asocira na božanstvo u koje su verovali ljudi u Latinskoj Americi u stara vremena.

Izvor: mozzartsport

Foto: Fiba World Cup

Komentari / 0

Ostavite komentar