Орашасти плодови су најздравији сирови

Научно је доказано да само 60 грама орашастих плодова може побољшати сексуалну функцију и да ораси имају позитиван утицај на холестерол.

Здравље 10.09.2019 | 10:24
Орашасти плодови су најздравији сирови
Како би се додало попису предности, истраживање представљено на ЕСЦ конгресу 2019. открило је да је конзумација орашастих плодова два пута недељно повезана са 17 одсто нижим ризиком од смрти од кардиоваскуларних болести. Студија је проучавала везу између једења орашастих плодова и ризика од кардиоваскуларне смрти и болести код иранског становништва. Тачно 5.432 одрасле особе старије од 35 година које нису имале историју кардиоваскуларних болести изабране су насумично из урбаних и руралних подручја Исфахана, Арака и Најафабада за потребе истраживања. Унос орашастих плодова попут ораха, лешника, бадема, пистаћија и семенки процењен је 2001. године упитником о фреквенцији хране. Сваке две године до 2013. учесници су испитивани о случају кардиоваскуларних патолошких стања и смрти.

Испитивани резултати укључују коронарне болести срца, тоталну кардиоваскуларну болест, инфаркт, смрт од кардиоваскуларне болести али и смрт из било ког разлога. Током 12 година праћења закључено је да је забележено 751 кардиоваскуларно обољење, од којих су 594 била коронарна обољења срца, а 157 мождани удар. Било је и 179 смрти од других кардиоваскуларних узрока и 458 смртних случајева од свих других узрока.

Конзумирање орашастих плодова два пута недељно или више било је повезано са 17 одсто мањим ризиком од кардиоваскуларне смртности у односу на конзумирање орашастих плодова једном на сваке две недеље, пише Клиx.ба. Чак и након прилагођавања фактора који су могли да утичу на ове резултате као што су старост, пол, образовање, пушење и физичка активност, веза је и даље била снажна. Орашасти плодови су обрнуто повезани с осталим исходима, али и то се показало незнатним након прилагођавања.

"Орашасти плодови су добар извор незасићених масти, а садрже мало засићених масти. Такође, имају протеине, минерале, витамине, влакна, фитостероле и полифеноле који помажу здрављу срца", рекао је Ноусхин Мохамадифард, аутор студије из Исфахановог института за кардиоваскуларно истраживање у Ирану.

Према ЕСЦ смерницама, 30 грама незаслађених орашастих плодова дневно наведено је као једна од карактеристика здраве прехране, а енергетска вредност орашастих плодова је велика.

"Сирови и свежи ораси и орашасти плодови су најздравији", додао је Мохамадифард.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар